Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako je to s účinkami DEZINFEKCIE? Nemusia zakaždým OCHRÁNIŤ pred vírusmi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rúška, odstup, pravidelné umývanie rúk a dezinfekcia sa stali symbolom boja proti koronavírusu COVID – 19. Nie každý dezinfekčný prostriedok vás ale ochráni. Vedci varujú ľudí, že používanie niektorých produktov je často zbytočné.

Reklamy, ktoré hlásia, že nejaký prostriedok zabíja 99,9 percent choroboplodných zárodkov, sú údajne klamstvom, pretože neexistuje zákonná požiadavka na nezávislé testy. Vedci sa preto obávajú, že tisíce rodín, ktoré používajú tieto výrobky, nadobúdajú falošný pocit bezpečia, prestávajú byť obozretní, nenosia rúška, či nedodržujú dištanc. Počas druhej vlny pandémie je to podľa nich veľmi nebezpečné, ako sa to píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: Vianočný STROMČEK vám dá do poriadku krvný TLAK: Posilnená IMUNITA na počkanie!

Mala by spĺňať vysoké klinické štandardy

Skupina popredných britských odborníkov na boj proti infekciám zaslala ministrovi zdravotníctva Mattovi Hancockovi výzvu, aby varoval spoločnosť, že niektoré z týchto podozrivých čistiacich prostriedkov sa možno používajú aj v nemocniciach. Chcú, aby nové zákony zastavili výrobcov dezinfekčných prostriedkov v zavádzaní a nepodložených tvrdeniach o tom, pred čím nás ich výrobky chránia.

„Dezinfekcia by mala spĺňať vysoké klinické štandardy a ich výrobcovia by mali byť schopní preukázať ich účinnosť,“ konštatoval farmaceutický mikrobiológ na Cardiffskej univerzite profesor Jean-Yves Maillard.

Dopyt po dezinfekčných výrobkoch enormne vzrástol od začiatku pandémie, čo dalo priestor špekulantom, korí chcú za každú cenu zarobiť. Vedci preto žiadajú, aby ministerstvo zdravotníctva požadovalo vyššie klinické štandardy a povinné nezávislé testovanie všetkých dezinfekčných výrobkov. 

Ako je to s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neúčinné utierky

K vedcom sa pridávajú aj zástupcovia sietí bezpečných dezinfekčných prostriedkov a lekári, ktorí ministra zdravotníctva varujú, že čoraz viac ľudí kupuje lacné utierky a dezinfekčné produkty na báze alkoholu. Reklamy na tieto výrobky hlásia, že chránia pred koronavírusom. Väčšina používateľov si však neuvedomuje, že dezinfikovať môžu len povrch, ktorý je už čistý. Pokiaľ teda nie je pracovná plocha najskôr umytá mydlom a vodou, sú utierky pravdepodobne neúčinné a môžu dokonca situáciu zhoršiť, keďže vírusy priľnú k povrchu. Ich použitie na verejnom priestranstve, v nemocnici, alebo v pracovnom prostredí je preto životu ohrozujúce.

Poškodené lekárske prístroje

Väčšina dezinfekčných výrobkov je testovaná proti baktériám, niektoré však tvrdia, že sú účinné aj proti vírusovej aktivite. Tisíce spotrebiteľov, vrátane nemocníc kupujú lacnejšie výrobky, ktoré môžu poškodiť plastové povrchy mnohých lekárskych prístrojov. Ich používaním je ohrozená aj dekontaminácia zariadení a miestností. V niektorých prípadoch sa môže narušiť funkčnosť prístrojov, čo predstavuje významné riziko pre bezpečnosť pacienta.

Viac o téme: BaktérieDezinfekciaVírusy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9