Nenápadný ZLOZVYK, ktorý ničí nielen čeľusť: Ako sa zbaviť ŠKRÍPANIA zubov raz a navždy!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-01 12:00:00

Zrejme ste si všimli, že pri stresujúcich chvíľach viac zatínate čeľusť alebo tak robíte pri tom, ako sa sústredíte pri určitých činnostiach. Prípadne vás partner upozornil, že v noci škrípete zubami a vydávate nepríjemné zvuky. Nech je to akokoľvek, bruxizmus škodí nielen vašim zubom!


Mnohí robia podobné pohyby s čeľusťou a zubami bez toho, aby si to uvedomovali. Bruxizmus je viac než len nepríjemný zvyk. Je neliečený, môže viesť k množstvu rušivých príznakov vrátane bolestí, ťažkostí so spánkom a poškodenia zubov, ako sa píše na livestrong.com.

"Uhryznutie môže byť veľmi silné. Postupom času hrozí množstvo problémov," hovorí Frederic Barnett, DMD, predseda zubného oddelenia Maxwell S. Fogel.

Čítajte tiež: Máte radi CHLIEB a pečivo? Takýto zdravotný STAV môžu vyvolať obľúbené potraviny

Bruxizmus môže byť bdelý a spiaci. Počas spánku môžu ľudia trpiaci týmto zlozvykom zvierať obrovskú silu v zuboch.

"Mnohí počas dňa zatínajú zuby. K poškodeniu však väčšinou dochádza počas noci," hovorí Jeffrey S. Haddad, DDS, zubár v Rochesteri v Michigane, ktorý sa špecializuje na neuromuskulárnu stomatológiu.

Prečo niektorí zatínajú zuby?

Zatiaľ čo pri bruxizme môžu hrať úlohu psychologické, genetické a fyzické faktory, podľa Mayo Clinic nie je príčina celkom jasná. Rolu hrá stres a iné emócie, ako hnev a frustrácia, ako aj typ osobnosti. Dr. Barnett poznamenáva, že počas prázdnin zaznamenáva nárast problémov spojených s bruxizmom, čo môže byť stresujúce obdobie.

Pre mnohých je škrípanie zubov trochu upokojujúci zvyk, rovnako ako u iných žuvanie žuvačiek alebo hryzenie si nechtov. 

Niekedy si určitá stresová situácia vyžaduje do niečoho zahryznúť,“ hovorí Martha Silvaová, DDS, zubná lekárka z chicagskej zubnej ordinácie Floss & Company. "Ľudia majú tendenciu zabúdať na to, že každý zub má nervy. Keď na ne vyvíjate tlak, existuje mozgová spätná väzba, ktorá mu poskytuje určitú úľavu.“

Medzi ďalšie rizikové faktory patrí vek (bežnejšie u detí ako dospelých), členovia rodiny s bruxizmom a niektoré látky a lieky, ako sú antidepresíva, fajčenie a užívanie alkoholu, podľa Mayo Clinic.

Zuby a výplne sa rýchlejšie opotrebúvajú

Je iba jeden okamih, kedy by sa vaše zuby mali dotýkať, hovorí doktorka Silvaová. A to vtedy, keď jete.

„Keď nežujete a nehryziete do jedla, nemali by sa zuby navzájom dotýkať,“ hovorí. Keď sa tak stane - či už v dôsledku zaťatia alebo škrípania - vedie to k zrýchlenému opotrebovaniu zubov,“ hovorí.

Okraje zubov spolu s hrotmi špičiek sa opotrebujú a sploštia, upozorňuje doktor Barnett. Môže dôjsť k lámaniu - bruxizmus môže viesť k odštiepeniu výplní, zlomeninám zubov a korunkám. 

Budú citlivejšie

Bruxizmus môže viesť k citlivosti zubov - konzumácia jedál, ktoré sú teplé alebo studené, rovnako ako sladké jedlá, môže spôsobiť nepríjemné a bolestivé pocity. Je to dôsledok opotrebovania ochrannej skloviny a citlivejších častí zuba (napríklad dentínu). Zuby môžu byť dokonca citlivé aj na vzduch.

„Mám pacientov, ktorí chodia behať a majú ťažkosti, keď im fúka vietor do tváre, pretože ich zub je citlivý,“ hovorí doktorka Silvaová.

Alebo môžu mať niektorí až zimomriavky na chrbte, keď sa štetiny zubnej kefky dotýkajú povrchu erodovaných zubov.

Bolí hlava i tvár

Bruxizmus môže podľa Johns Hopkins Medicine viesť k bolestiam hlavy a tváre. Niektorí pociťujú aj bolesti ucha. 

Niektoré svaly, ktoré používate na otváranie a zatváranie úst a na žuvanie potravy, sa spájajú v temporomandibulárnom kĺbe (TMJ), ktorý spája čeľusť s lebkou, ako vysvetľuje doktor Barnett. Výsledkom môže byť bolesť čeľuste a v ušiach. Tlak na tento kĺb spôsobený bruxizmom môže podľa Clevelandskej kliniky tiež viesť k poruchám TMJ.

„Bruxizmus je príznakom poruchy TMJ, ale nejde o to isté,“ hovorí doktor Haddad s tým, že riešenie problému bruxizmu môže zabrániť jeho prechodu do vážnejšieho stavu.

Ak máte poruchu TMJ, môžete pri otváraní alebo zatváraní úst počuť praskanie - alebo nemusí byť možné úplne otvoriť ústa, podľa Clevelandskej kliniky.

Nekvalitný spánok

„Ľudia, ktorí zatínajú alebo škrípu zubami počas spánku, majú väčšiu pravdepodobnosť iných porúch spánku, ako je chrápanie alebo spánkové apnoe,“ hovorí doktor Haddad.

Podľa štúdie z leta 2019 v časopise Journal of Oral & Facial Pain and Headache má tretina pacientov s obštrukčnou spánkovou apnoe tiež spánkový bruxizmus. Môže teda existovať nejaká asociácia medzi spánkovým apnoe a bruxizmom, hoci, ako zdôrazňuje Dr. Barnett, neexistuje žiadna príčina a následok. To znamená, že len preto, že sa oba stavy spájajú, neznamená to, že bruxizmus spôsobuje spánkové apnoe - alebo naopak.

Ako prestať zatínať zuby?

Bohužiaľ, na bruxizmus neexistuje žiadny liek. Na druhej strane, zubári majú veľa liečebných taktík, ktoré môžu pomôcť minimálne zmierniť stav. 

1. Noste chránič úst

Ochranné kryty alebo dlahy sú odporúčaním pre bruxizmus, hovorí doktor Barnett.

"Mnohým pacientom to pomôže. Nezastavuje ani nelieči bruxizmus, ale chráni zuby pred dotýkaním sa," hovorí. 

A tiež zmierňuje príznaky sprevádzajúce bruxizmom, ako je bolesť svalov, poškodenie zubov a problémy s TMJ, poznamenáva. V drogériách sú k dispozícii voľne predajné chrániče úst. Vložíte plastový chránič úst do vriacej vody, vyberiete ho kliešťami a potom do neho zahryznete, keď bude trochu vychladený. Môžete si ho tiež zaobstarať u svojho zubára, ktorý bude vyrobený z tvrdšieho akrylového materiálu.

„Tieto ochranné kryty, ktoré sú dostupné v obchode, nemusia dobre sedieť na vašich zuboch, ako keď sa urobia v zubnej ordinácii. U lekára sa spravia odtlačky zubov a upraví sa to v ústach pacienta,“ hovorí doktor Barnett.

Ak zistíte, že je tento kryt skutočne efektívny, zrejme budete chcieť, aby sa stal súčasťou vašej nočnej rutiny. Vďaka nemu bude škrípanie zubami obmedzené, čo znamená, že ak k nemu dôjde, tak to bude menejkrát ako zvyčajne. 

2. Uvedomte si zlozvyk

Pre ľudí, ktorí zatínajú zuby a čeľusť, je užitočné, v prvom rade si uvedomiť tento zlozvyk. Následne začať pracovať na tom, aby ho odstránili. Je dobré poznať príznaky. 

 „Len čo pocítite napätie vo svaloch, je to znamenie, aby ste sa trochu uvoľnili,“ hovorí Barnett. 

Všeobecným pravidlom je, že keď nejete alebo nehovoríte, vaše ústa by mali byť zatvorené. Zuby od seba a jazyk by mal byť umiestnený za prednými zubami.

3. Obmedzte stres

Stres je rizikovým faktorom bruxizmu, preto sa odporúča znižovať jeho úroveň. Zvážte meditáciu. Podľa Mayo Clinic môže byť terapia užitočná aj pre ľudí trpiacich bruxizmom spojeným s úzkosťou.

4. Zvážte lieky

Ak zatínanie zubov vedie k bolestiam - napríklad bolestiam hlavy a bolesti tváre - odporúča sa užiť voľnopredajný protizápalový liek, napríklad ibuprofen. Zubný lekár môže tiež odporučiť svalovú relaxáciu alebo injekcie botoxu. Ak niektorý z vašich liekov vyvoláva bruxizmus ako vedľajší účinok, je dobré požiadať svojho lekára o inú liečbu.

5. Zmeny v stravovaní

Užitočné môže byť obmedzenie kofeínu a alkoholu pred spaním. Doktorka Silvaová tiež pacientom radí, aby sa vyhýbali žuvaniu žuvačiek. Odporúča taktiež stravu mäkkých jedál (zemiaková kaša, banány atď), aby mali svaly čas na zotavenie.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby škrípanie zubami bruxizmus

2020-12-01 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia