Je vám stále ZIMA? Za pocitom chladu sa môžu SKRÝVAŤ vážnejšie PROBLÉMY

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-01 19:00:00

Je jedno, či je v miestnosti, kde sa nachádzate, príjemných 24 stupňov alebo menej. Niektorým môže byť chladno zakaždým, bez ohľadu na teplotu v prostredí. V tom prípade sa už za neustálym pocitom chladu môže skrývať zdravotný problém.

Ak vám je zima, väčšinou sa to dá rýchlo a jednoducho vyriešiť. Stačí nastaviť zvýšenie kúrenia alebo si dať na seba teplé vrstvy oblečenia či deku. Niekedy to však až také ľahké nie je a človek pociťuje stále chlad. 

Čítajte tiež: Máte radi CHLIEB a pečivo? Takýto zdravotný STAV môžu vyvolať obľúbené potraviny

Málokto vie o tom, že priemerná telesná teplota človeka, ktorá je 36,6 stupňov Celzia, sa počas dňa mení. K vrcholu dochádza okolo šiestej hodiny poobede, od kedy nastáva klesanie. K zmene potom zase dochádza ráno po zobudení. Podľa profesora z Lancasterskej univerzity Adama Taylora je najteplejšou telesnou partiou konečník, ktorý dosahuje teplotu 37 stupňov Celzia. Potom nasledujú uši, moč a ústa. Prekvapujúce však je, že nos, nohy alebo ruky nie sú najchladnejšími časťami na tele. Patrí sem podpazušie, ktorého teplota je okolo 36 stupňov Celzia. 

Nižšiu telesnú teplotu nemajú na svedomí len vonkajšie faktory, ako sa uvádza na theconversation.com

Vážne choroby

Existujú zdravotné ochorenia, ktoré sa spájajú so zníženou toleranciou a častejším pocitom chladu. Príkladom je Raynaudov syndróm, ktorý vyvoláva ochladenie. Dokonca spôsobuje až otupenie niektorých častí tela následkom zníženej teploty prostredia alebo stresu. Syndróm možno spozorovať hlavne na prstoch nôh alebo rúk. 

Ako dodal profesor, chlad zvyčajne nie je cítiť na celom tele. Na druhej strane, ak udrie, postihnuté oblasti na tele môžu byť veľmi bolestivé. Odborník vysvetľuje, že to má na svedomí tvrdnutie drobných cievok v postihnutých oblastiach. Týka sa hlavne ľudí žijúcich v chladnom podnebí a zvyčajne ním trpí nežnejšie pohlavie.

Ďalšou závažnejšou chorobou je hypotyreóza, ktorá spôsobuje neustály pocit chladu. Ide o málo aktívnu štítnu žľazu, ktorá neprodukuje dostatok hormónov na to, aby udržala stabilnú hladinu energie a vnútornú teplotu. 

Problémy s hormónmi

Zmeny telesných teplôt spôsobujú rôzne hladiny hormónov v priebehu menštruačného cyklu. Preto si môžu ženy bežne namerať pred ovuláciou 35,9 stupňov Celzia. Po nej zase môže teplota vzrásť na 36,7 stupňov.

Niektoré pohlavné hormóny ovplyvňujú termoreguláciu tela. Príkladom je estrogén, ktorý spôsobuje roztiahnutie ciev. Výsledkom je klesanie telesnej teploty. Iný hormón – progesterón, zase naopak, zvyšuje teplotu. To má na svedomí tiež syntetický progesterón, nachádzajúci sa v ústne podávanej antikoncepcii. 

Čo sa týka mužov, u nich je to trochu inak. Ako dodáva odborník, hoci vyššia hladina testosterónu u nich neovplyvňuje telesnú teplotu, zdá sa, že u nich zmierňuje citlivosť na chlad. Zoslabuje funkcie jedného druhu receptorov, ktoré reagujú na chladné podmienky.

Cievne problémy

Pocit chladu môžu tiež spôsobiť ochorenia spôsobujúce zúženie ciev, napr. arterioskleróza. Pri nej dochádza k nahromadeniu povlaku v cievach.

Taylor dodáva, že existuje niekoľko druhov tohto ochorenia. Avšak to, ktoré zvyšuje pocit chladu, je periférne artériové ochorenie, pri ktorom sa zužujú cievy zásobujúce končatiny krvou. Tkanivá v končatinách nedostávajú dostatok živín z krvi, ktoré zabezpečujú ich správne fungovanie a tvorbu tepla. V závažnejších prípadoch a pri zanedbaní liečby dochádza u ľudí s touto poruchou až k nedokrveniu končatín.

Rozdielna anatómia tela

Organizmus muža a ženy je rozdielny. Vytvára rozličné množstvo tepla na udržanie rovnováhy. Muži majú väčší podiel svalovej hmoty, ich telo vyprodukuje väčšie množstvo tepla. Taktiež majú rozdielnu distribúciu tuku v porovnaní so ženami. Nežnejšie pohlavie má skoro dvojnásobne hrubú vrstvu tuku pod kožou v rukách a nohách. Teplu, nachádzajúcim sa vo svaloch v týchto častiach tela, trvá dlhšie, kým sa dostane k teplotným receptorom v pokožke. To je jeden z dôvodov, prečo je ženám častejšie zima. 

Fotogaléria


Tagy:
zima zdravie choroby

2020-12-01 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia