Máte radi CHLIEB a pečivo? Takýto zdravotný STAV môžu vyvolať obľúbené potraviny

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-30 12:00:00

Mnohí sú presvedčení o tom, že ak glutén (lepok) nespôsobí očividné črevné príznaky, nie je s ním žiadny problém. Chyba! Glutén vie byť oveľa podlejší, ako si myslíte. Charakterizuje ho nevyspytateľnosť, o ktorej vie málokto! Ako sa môže prejaviť? 

Mozog a črevný systém sú v úzkom spojení. Glutén sa teda nemusí ukázať len vo forme črevných ťažkostí, ale môže spôsobiť aj rad neurologických príznakov. Hrozí poškodenie mozgu až do takej miery, že vyvoláva zdravotné symptómy, ktoré sa dajú ľahko zameniť s inými ochoreniami. 

Čítajte tiež: Dá sa chirurgické RÚŠKO v skutočnosti použiť VIACKRÁT? Zaujímavé zistenie vedcov

Môže spôsobiť trvalé poškodenie

Máte závrate? Bolesti hlavy? Možno by ste si mali viac všímať, čo je súčasťou vášho jedálnička. Lekári varujú pred konzumáciou pečiva a cestovín. U niektorých totiž môže mať negatívne účinky, o ktorých by ste to ani nepovedali!

Podľa odborníkov chlieb a cestoviny môžu niektorým ľuďom poškodiť mozgy, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Na svedomí to má zlá reakcia na lepok, ktorá sa u niektorých môže prejaviť a spôsobiť závrate a iné, nie práve, najpríjemnejšie pocity. Tento stav sa nazýva gluténová ataxia, pri ktorej imunitný systém zle reaguje na lepok, nachádzajúci sa v potravinách ako chlieb, cestoviny, obilniny a dokonca aj pivo. Táto reakcia sa môže prejaviť útokom na mozog.

V najzávažnejších prípadoch môžu niektorí pacienti trpieť príznakmi podobnými pri mŕtvici, ako sú problémy s chôdzou a rozprávaním alebo dokonca paralýzou! Ak sa nelieči, môže spôsobiť trvalé poškodenie mozgu.

Nevedela sama chodiť

O tom, že tento stav netreba podceňovať, svedčí príbeh jednej 65-ročnej ženy zo South Yorks. Ako sa priznala, mala pocit akoby „strácala rozum“. Cítila sa veľmi zle, čo až vyústilo do toho, že musela používať podporné palice pri chodení. Lekári spočiatku nevedeli prísť na jej diagnózu. Navyše, jej príznaky sa dali ľahko zameniť s inými, známejšími ochoreniami. 

 „Keď som v roku 2008 šla prvýkrát k svojmu praktickému lekárovi, povedal mi, že ide o menopauzu. Nakoniec ma chcel poslať k neurológovi, ktorý by mi urobil testy na podozrenie na mozgovú príhodu, ale sa moje príznaky trochu zlepšili,“ hovorí žena o záhadných symptómoch. 

Nakoniec predsa len skončila u neurológa! Profesor Marios Hadjivassiliou z Shefflied Ataxia Center bol schopný diagnostikovať ženu a predpísal jej jednoduchú liečbu - bezlepkovú diétu. Najhoršie na tom je, že sa doteraz úplne nezbavila problémov, ktoré jej narobil obyčajný lepok. Zostal jej celoživotný afekt – nezrozumiteľná reč, no aspoň môže chodiť bez svojich palíc. 

O aký zdravotný stav ide? 

Gluténová ataxia je stav, ktorý nie je veľmi známy. Úzko je spojený s celiakiou, pričom u ľudí s týmto ochorením je až 16-krát pravdepodobnejšie, že sa u nich vyvinie ataxia lepkom. Predpokladá sa, že tieto dva zdravotné stavy sú spôsobené rovnakou genetickou chybou.

Glutén je bielkovina, ktorá sa nachádza v troch rôznych druhoch obilnín: pšenica, jačmeň a raž. 

Mnoho potravín s obsahom sacharidov môže obsahovať vyššie uvedenú látku:

  • cestoviny
  • koláče
  • raňajkové cereálie
  • veľa druhov chleba
  • určité omáčky
  • nejaké hotové jedlá
  • pivo

Liečba ataxie

Profesor Hadjivassiliou, ktorý otvoril centrum venované tomuto stavu pred 20 rokmi, už liečil viac ako 600 pacientov. Povedal, že hlavným problémom je fakt, že pacienti sú odporúčaní na liečbu k nemu obvykle až nakoniec, keď sú lekári zúfalí a nevedia prísť na to, čo sa deje. Obvykle ide až o úplne poslednú možnosť. Pritom v niektorých prípadoch môže dôjsť k trvalému poškodeniu – čo je frustrujúce, keďže riešenie je jednoduché – stačí len zmena stravy. 

Doktor spolu s ďalšími vedcami v Sheffielde vyvinul nový priekopnícky test, ktorý dokáže diagnostikovať pacienta v skoršom štádiu. Test TG6 sa v minulom roku používal pri pokusoch v centre a čoskoro by mohol byť dostupný vo Veľkej Británii. Po pár minútach by sa pacient dozvedel diagnózu. Spoločnosť Celiac UK v súčasnosti zhromažďuje finančné prostriedky na dodanie testu všetkým ľuďom vo Veľkej Británii, ktorí majú príznaky ataxie.

Fotogaléria


Tagy:
choroba lepok glutén gluténová ataxia

2020-11-30 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia