Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď je imunita NEPRIATEĽOM: Nenápadné PRÍZNAKY, že sa obrátila proti orgánom vo vlastnom tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý týždeň diagnostikujú sklerózu multiplex takmer 200 ľuďom, ktorí sa pridajú k približne 2,5 miliónom ľudí na celom svete žijúcim s touto vysiľujúcou chorobou. Objavuje sa spravidla vo veku od 15 do 60 rokov. Ochorieť môže každý, ale u žien je pravdepodobnosť postihnutia dvakrát vyššia.

Roztrúsená skleróza je chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému (mozgu a miechy). Dochádza k nej, keď sa imunitný systém tela omylom zameriava na tukovú látku, ktorá chráni nervové vlákna v mozgu a mieche. Šance na jej získanie sú vyššie, ak máte toto ochorenie alebo iné autoimunitné poruchy v rodinnej anamnéze. Riziko zvyšuje tiež výskyt mononukleózy v anamnéze a fajčenie. Niekedy však nemusíte spĺňať ani jednu z týchto podmienok a predsa sa choroba objaví, píše portál prevention.com.

Čítajte tiež: Dá sa chirurgické RÚŠKO v skutočnosti použiť VIACKRÁT? Zaujímavé zistenie vedcov

V počiatočných štádiách môžu príznaky sklerózy multiplex prichádzať a odchádzať, môže sa objaviť jeden a potom niekoľko mesiacov či dokonca niekoľko rokov nič. Čo by ste si mali všímať?

Slabosť a únava

Asi 80% ľudí trpí v počiatočných štádiách ochorenia nevysvetliteľnou svalovou slabosťou, ktorá zvyčajne začína na nohách, uvádza Národná spoločnosť pre roztrúsenú sklerózu. Môžete mať tiež brnenie alebo necitlivosť, sprevádzané chronickou únavou. Vyčerpanie sa zvyčajne dostaví náhle a pretrváva týždne.

Problémy so zrakom

Ak máte pocit, že sa váš zrak zhoršuje, môže to byť jednoducho tým, že ste pozerali často do obrazovky počítača alebo len starnete. Ale v niektorých prípadoch to môže byť príznak sklerózy multiplex, keďže ochorenie môže spôsobiť zápal očného nervu. Ak sa časť vášho zorného poľa rozmazáva alebo ste mali epizódy dvojitého videnia, obráťte sa na svojho lekára.

Keď je imunita NEPRIATEĽOM:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bolesť a svalové kŕče

Neutíchajúca bolesť nôh, stuhnutosť svalov alebo kŕče sú bežnými príznakmi sklerózy multiplex. Podľa štatistík má až 55% ľudí s týmto ochorením v určitom okamihu výraznú bolesť. Častejšie sa s ňou stretávajú ženy.

Problémy s močovým mechúrom

Každú chvíľu musíte bežať na toaletu a máte pocit, že to ani nestihnete? Nemusí to byť spôsobené iba starnutím alebo ako následok pôrodu, tak sa prejavuje aj skleróza multiplex. K príznakom patrí časté močenie, silné nutkanie alebo inkontinencia. Ďalším môže byť aj sexuálna dysfunkcia.

Problémy s pamäťou

Pretože skleróza multiplex ovplyvňuje nervový systém, kognitívne problémy nie sú nezvyčajné. Medzi príznaky ochorenia môžu patriť pamäťové výpadky, ťažkosti s organizáciou alebo si všímate, že máte problémy s pozornosťou. Iba 5 až 10% ľudí s diagnózou skleróza multiplex má kognitívne problémy dostatočne významné na to, aby ovplyvnili ich každodenný život.

Ak máte podozrenie, že máte sklerózu multiplex…

Navštívte obvodného lekára, ktorý vás pravdepodobne odporučí k neurológovi. Ak potrebujete konzultovať s odborným lekárom v súčasnosti počas opatrení spojených s koronavírusom, výmenný lístok by ste potrebovať nemali.

Sklerózu multiplex nie je ľahké diagnostikovať a môže to nejaký čas trvať. Odborníci tvrdia, že by ste mali sledovať príznaky. Výnimočné nie sú ani prípady, keď je ochorenie diagnostikované nesprávne.

Viac o téme: ZdravieChorobaSkleróza multiplexPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9