Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

8 PRÍZNAKOV rakoviny, ktorá sa môže rýchlo ROZŠÍRIŤ do celého tela: Takto sa môže choroba ukázať!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina pankreasu patrí k najzákernejším onkologickým ochoreniam, lebo spočiatku sa nijako neprejavuje. Ukáže sa až v štádiu, keď je neliečiteľná. Na Slovensku je ôsmym najčastejším typom rakoviny a má, bohužiaľ, najvyššiu mortalitu.

Rakovinu pankreasu je ťažké odhaliť a nepodlieha rutinnému skríningu. Navyše sa môže rýchlo rozšíriť do ďalších orgánov. V niektorých prípadoch je na tento typ rakoviny medicína krátka a ani včasné vyšetrenie nešpecifických príznakov toho veľa nenapovie. Ak si však všimnete na sebe jeden z nasledujúcich príznakov, mali by ste zbystriť pozornosť a navštíviť lekára, radí portál menshealth.com. Neľakajte sa hneď, vôbec nemusia avizovať rakovinu, ale v každom prípade je lepšie porozprávať sa s odborníkom.

Čítajte tiež: ZÁHADNÝ efekt KÁVY s cukrom: Čo spraví nevinné OSLADENIE s nápojom!

1. Vaša pokožka a oči zožltnú

Žltačka je výsledkom nahromadenia bilirubínu alebo žlči v krvi. Žlčovod prechádza cez pankreas a keď rakovinové bunky rastú v blízkosti hlavy pankreasu, nádor môže stlačiť žlčovod, čo spôsobí, že žlč sa vráti späť do krvi. 

„Keď pokožka a očné bielka zožltnú, znamená to, že farebný pigment žlče sa dostal do krvi a ukladá sa v koži a tuku,“ hovorí primár chirurgickej onkológie a hepatobiliárnej chirurgie Icahn School of Medicine v New Yorku Daniel M. Labow.

Medzi ďalšie príznaky patrí tmavý moč a svetlá ílovitá stolica.

8 PRÍZNAKOV rakoviny, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Mastná stolica

Pankreas hrá dôležitú úlohu pri trávení tukov. Ak sa žlčové a pankreatické enzýmy nedostanú do čriev pre zablokovanie – napríklad nádorom - nestrávený tuk zvýši obsah tuku v stolici a spôsobí, že bude vyzerať mastne. Môže sa dokonca vznášať na povrchu vody v toalete.

3. Výrazné nevysvetliteľné bolesti chrbta alebo žalúdka

„Pankreas je posadený hlboko v bruchu, takže niekedy dochádza pre rastúci nádor k podráždeniu nervov okolo chrbtice,“ opisuje Labow.

Bolesti sú citeľné najmä v hornej a strednej časti chrbta. S bolesťami v tejto časti sa stretáva množstvo ľudí, takže netreba hneď bežať k lekárovi, ak však pretrvávajú, vyšetrenie je určite na mieste.

Rakovina pankreasu môže tiež spôsobiť pankreatitídu, čo je zápal pankreasu, ktorý má na svedomí bolesti brucha.

Niektorí pacienti trpia bolesťami chrbta aj brucha, iných trápi iba chrbát alebo len oblasť brucha.

4. Rýchle, nevysvetliteľné chudnutie

Niektoré druhy rakoviny vylučujú do krvi zlúčeniny, ktoré oslabujú telo. To môže viesť k rýchlemu chudnutiu v dôsledku odbúravania tukového tkaniva aj kostrového svalstva. 

„Aj keby ste jedli nonstop, nedokážete pribrať alebo udržať si hmotnosť,“ vysvetľuje Labow.

Chudnutie je spojené s mnohými druhmi rakoviny, no je aj ďalší dôvod, prečo najmä rakovina pankreasu môže viesť k rýchlemu chudnutiu. 

Neabsorbujete tuky a bielkoviny tak, ako za normálnych okolností,“ podotkol odborník.

5. Nevoľnosť a zvracanie

Rakovina môže byť všeobecne spojená s nevoľnosťou a zvracaním, ale pri rakovine pankreasu je to  obzvlášť časté. Pankreas totiž hrá pri trávení dôležitú úlohu. 

8 PRÍZNAKOV rakoviny, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Pankreas sa nachádza tesne pri žalúdku a dvanástniku, čo je prvá časť tenkého čreva. Môže naň tlačiť veľká masa, čo vplýva na spôsob, ako jedlo opúšťa žalúdok a prechádza do gastrointestinálneho traktu. Žalúdok sa pri rakovine pankreasu nevyprázdňuje tak, ako bežne,“ hovorí lekár.

6. Hrčka pod pravou stranou hrudného koša

Hrčka je vlastne vystupujúci žlčník.

Zväčšenie žlčníka môže byť následkom toho, ako žlč odteká z žlčovodu,“ vysvetľuje Labow. „Ak sú žlčovod a žlčník upchaté (v dôsledku rakoviny pankreasu), potom to môže niekedy spôsobiť, že žlčník sa zväčší, človek to cíti a neraz je to aj viditeľné,“ dodal.

7. Opuch a pulzujúca noha

Ak jedna z nôh opuchne a je bolestivá, môže ísť o hlbokú žilovú trombózu, teda krvnú zrazeninu tvoriacu sa hlboko v tele, zvyčajne v nohe. 

„Je všeobecne známe, že rakovina zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín, môže vyvolať hyperkoagulačný alebo tomu podobný stav, ktorý spôsobuje abnormálne vytváranie zrazenín,“ hovorí Labow.

Krvné zrazeniny sú veľmi nebezpečné, lebo sa môžu dostať do pľúc a spôsobiť život ohrozujúcu pľúcnu embóliu. Ak pociťujete dýchavičnosť alebo máte bezdôvodne výrazne rýchly srdcový rytmus, okamžite sa skontaktujte s lekárom. Aj keď vo väčšine prípadov nejde o príznaky rakoviny pankreasu, určite neurobíte chybu, ak podstúpite vyšetrenie. 

Akýkoľvek príznak, ktorý nemá logické vysvetlenie alebo pretrváva niekoľko dní, by sa mal nejakým spôsobom vyšetriť,“ upozorňuje lekár.

8. Diagnóza cukrovky

Aj keď je rakovina pankreasu zriedkavá, môže spôsobiť cukrovku. Je to preto, lebo rakovina ničí bunky produkujúce inzulín. Ak k tomu dôjde, ľudia môžu cítiť väčší smäd alebo hlad ako obvykle. Niektorí pacienti môžu byť bez príznakov, ale zmeny hladiny cukru v krvi sa dajú zistiť pomocou krvných testov.

Viac o téme: ZdravieChorobaPrevenciaPríznakyRakovina pankreasu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9