Žijete v tomto PROSTREDÍ? Vplyv na MOZOG, ktorý sa vám nebude páčiť

2020-11-22 06:00:00

Starší ľudia žijúci v hlučných štvrtiach môžu podľa nového výskumu čeliť vyššej pravdepodobnosti vzniku Alzheimerovej choroby alebo iných druhov demencie. Ako je to možné?

Vedci skúmali množstvo faktorov - od sedavého spôsobu života cez vystavenie sa látkam znečisťujúcim ovzdušie až po osamelosť - aby zistili, či zvyšujú u človeka riziko demencie. Avšak iba niekoľko epidemiologických štúdií skúmalo vplyv komunitného hluku pochádzajúceho z automobilov, vlakov, lietadiel, stavieb a podobných zdrojov, na kognitívne poruchy u starších dospelých, pripomína portál medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Ako ZVÍŤAZIŤ nad genetikou: 18 najlepších zdravých POTRAVÍN, po ktorých priberiete a získate svaly!

Nová štúdia, ktorá sa zamerala práve na hluk, bola zverejnená v časopise Alzheimer’s & Dementia

„Pri výskume hluku a demencie zostávame v raných fázach, ale doterajšie signály, vrátane tých z našej štúdie, naznačujú, že by sme mali venovať väčšiu pozornosť možnosti, že hluk ovplyvňuje kognitívne funkcie, keď starneme,“ hovorí hlavná autorka štúdie Jennifer Weuve, docentka epidemiológie na Bostonskej fakulte verejného zdravia.

Tichšie prostredie je vhodnejšie

Odborníci v rámci štúdie uskutočnili kognitívne hodnotenia v 3-ročných cykloch s 5 227 ľuďmi vo veku 65 rokov a viac, ktorí boli účastníkmi projektu Chicago Health and Aging Project. Od začiatku výskumu v roku 1993 sa na tomto výskumnom projekte zúčastnilo viac ako 10 000 seniorov. Experti si všímali aj iné faktory okrem hluku, napríklad fyzickú aktivitu či sociálno-ekonomický stav, ktoré tiež zvyšujú riziko demencie. Po zohľadnení týchto ďalších faktorov štúdia zistila, že seniori žijúci v oblastiach s vyšším hlukom počas dňa mali o 36% vyššiu pravdepodobnosť vzniku miernej kognitívnej poruchy a o 29% vyššiu pravdepodobnosť rozvinutia Alzheimerovej choroby.

 „Tieto zistenia naznačujú, že v typických mestských komunitách môže vyššia hladina hluku zasiahnuť mozog seniorov a sťažiť im fungovanie bez pomoci,“ hovorí docentka epidemiológie na škole verejného zdravotníctva University of Michigan Ann Arbor.

Vedci špekulujú, že za spojením medzi hlukom a vyšším rizikom kognitívnych porúch môže byť niekoľko dôvodov. Štúdia z roku 2015 zistila u potkanov, vystavených chronickému hluku, zrýchlenú produkciu beta-amyloidu, proteínu, o ktorom sa odborníci domnievajú, že hrá významnú úlohu pri Alzheimerovej chorobe. Už predtým bolo dokázané, že vystavenie hluku môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie, od zvýšeného krvného tlaku až po poruchy spánku.

Fotogaléria


Tagy:
hluk zdravie choroba demencia

2020-11-22 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia