Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trápny ZLOZVYK, ktorý vás môže dostať do vážnych PROBLÉMOV: Odteraz s ním už skoncujte!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každému z nás ujde denne v priemere 15-krát, niekedy sa to môže vyšplhať až na číslo 40! Je to spôsobené zachyteným vzduchom a telesnými plynmi. Aj keď je to úplne normálny proces, môže nás to dostať do trápnej situácie, preto sa väčšina z nás snaží "plyny" zadržiavať. To však nie je dobrý nápad.

Vypúšťanie "plynov" má pre ľudské zdravie svoj význam. Ak ich zadržiavate, výsledkom môžu byť veľké problémy. Portál brightside.me upozorňuje na 5 vedecky podložených dôvodov, prečo by sme si mali radšej uľaviť, ako "plyny" nasilu zadržiavať. Pridáva aj triky, vďaka ktorým je možné zabrániť zápachu, ktorý je každému nepríjemný.

Čítajte tiež: STAV zubov ako MOTOR pre rakovinové bunky: VÁŽNY dôvod, prečo sa nevykašľať na hygienu!

1. Telo "plyn" znova vstrebe

Keď prinútite svoje telo, aby vetry zadržalo, nemá inú možnosť ako vstrebať ich naspäť. Dostáva sa opäť do obehu a môže uniknúť nie príliš vábne voňajúcim dychom alebo vo forme grgania.

2. Vedie k bolesti a páleniu záhy

Keď stiahnete svaly, aby ste zabránili úniku plynov, vytvára sa v tele tlak, čo môže viesť k bolesti, poruchám trávenia a páleniu záhy. Ak to robíte pravidelne, môže to mať na svedomí opuch tráviaceho traktu, ako sa uvádza na healthline.com.

3. Ovplyvňuje zdravie hrubého čreva

Vypúšťanie "plynov" uvoľňuje tlak v tele. Podľa healthline.com je tento proces dobrý pre hrubé črevo, ktoré si tak udržiavame v kondícii. Zadržiavanie môže spôsobiť jeho podráždenie a tiež spustiť tvorbu hemoroidov.

Trápny ZLOZVYK, ktorý vás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Spôsobuje pocit neustáleho nafúknutia

To, či zadržiavanie plynov má alebo nemá na svedomí nafúknutie, je stále diskutabilné a jednoznačná odpoveď neexistuje. Zistilo sa však, že dobrovoľné držanie „prdov“ vyvoláva v človeku nepokoj a minimálne vytvára dojem nafúknutia.

5. Môže signalizovať vážnejší problém

Aj keď uvoľňovanie "vetrov" je úplne normálne a zdravé, jeho zápach môže poukazovať na potenciálne zdravotné problémy, ako sú potravinová intolerancia a zažívacie ťažkosti. Mimoriadne smradľavé plyny môžu tiež naznačovať vysoký obsah síry v tele. Ak máte pri tom bolesti alebo iné nepríjemné pocity, mali by ste vyhľadať lekára.

Ako sa tomu vyhnúť? 

Triky, vďaka ktorým sa vyhnete smradľavému a hlasnému uvoľňovaniu "vetrov":

  • Vyhýbajte sa pitiu sýtených nápojov, pretože tie produkujú v tele viac plynov.
  • Jedzte menšie porcie a žujte pomaly.
  • Konzumujte pravidelne jedlá ako banány, zemiaky, cereálie a pšeničné výrobky, ktoré zabraňujú nepríjemnému zápachu.
Viac o téme: ZdravieVetryPlynatosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9