Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

STAV zubov ako MOTOR pre rakovinové bunky: VÁŽNY dôvod, prečo sa nevykašľať na hygienu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si chrup nečistíme poriadne, hrozí, že nás potrápia kazy, zápaly a krvácajúce ďasná. Žiadna novinka. Čo je ale horšie, baktérie, ktoré sa hromadia v ústach, môžu spôsobiť i vážnejšiu chorobu!

Patogény v ústach ako spúšťač

Spinocelulárny karcinóm hlavy a krku je jedným z najbežnejších druhov rakoviny na celom svete. Približne 90 percent všetkých orálnych malignít pripadá práve na ústnu dutinu. Je známe, že medzi rizikové faktory patrí fajčenie, konzumácia alkoholu a infekcia ľudským papilomavírusom HPV. Nová štúdia však odhalila, že patogény, ktoré sa nachádzajú v ústach a okolí zubov môžu byť tiež spúšťačom vysoko agresívnych foriem rakoviny, ako sa píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: VEDĽAJŠÍ účinok lockdownu sa môže ukázať na VLASOCH: Krutý dopad dnešnej doby!

Experti pod vedením Yvonne Kapila počas výskumu na myšiach odhalili tri druhy parodontálnych patogénov. Išlo o Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola a Fusobacterium nucleatum. Vedci zistili, že všetky tri u myší zvyšovali tvorbu nádorov. Autori tvrdia, že toto je prvá štúdia, ktorá ponúka priame dôkazy o tom, že parodontálne patogény môžu spôsobiť rakovinu v ústach. Dobrou správou je, že vedci pri pokusoch zistili, že nizín, známy konzervant potravín, by sa mohol použiť ako protirakovinové činidlo. Vedci totiž odhalili, že práve ten spomaľuje, dokonca zastavuje tvorbu patogénov.

 „Vďaka tomuto objavu by sme mohli pokročiť  v liečbe rakoviny ústnej dutiny zameranej na antimikrobiálne terapie,“ zhodujú sa v názore autori štúdie.

Ako na zdravú ústnu dutinu? 

Podľa zubného špecialistu Deepaka Aulaka je zdravie ústnej dutiny nesmierne dôležité. 

STAV zubov ako MOTOR
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mali by ste sa vyhnúť pitiu a konzumácii jedál, ktoré môžu spôsobiť škvrny na zuboch,“ konštatoval. Ako uviedol, mali by ste sa vyvarovať pitiu vína, kávy, čierneho čaju a prestať s fajčením. „Ak sa toho neviete, či nechcete zriecť, umývajte si zuby zubnou pastou, ktorá obsahuje sódu bikarbónu,“ vysvetlil.

Ako dodal, pravidelné čistenie chrupu dva až trikrát za deň by malo byť samozrejmosťou. Rovnako by ste nemali zabúdať na dentálnu niť, či medzizubnú kefku. „Zabránite tak tvorbe povlaku, vzniku ochorení ďasien a odstránite zápach z úst,“ konštatoval. Baktérie a nečistoty sa nebudú usádzať v medzizubných priestoroch.

Mnohým problémom sa dá predchádzať správnym čistením a zmenou stravovacích návykov. Je dôležité, aby ľudia chodili na pravidelné kontroly u zubára a nevynechali ani dentálnu hygienu.

Čo treba jesť?

Aby boli zuby zdravé, potrebujú potraviny bohaté na fosfor a vápnik. Váš jedálniček by mal obsahovať orechy, ako sú mandle, arašidy, či kešu. Zdraviu zubov prospievajú aj strukoviny, pšeničné klíčky, celozrnné potraviny, kapusta, karfiol, brokolica aj paradajky. Doprajte si aj mliečne výrobky, jogurty, mlieko a syry. Z ovocia im prospievajú najmä marhule a broskyne. Najväčším nepriateľom zubov sú sacharidy, no zabudnúť by ste mali na sladkosti a sladené nápoje. Zuby sa veľmi nekamarátia s citrusovým ovocím. Kyseliny, ktoré obsahujú, poškodzujú zubnú sklovinu.

Viac o téme: ZubyRakovinaústna hygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9