Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ušný MAZ prezradí viac, ako si myslíte: Toto z neho môžete VYČÍTAŤ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

S neprimeraným stresom a depresiami bojuje čoraz viac ľudí, na pohode nepridáva ani koronavírusová pandémia. Psychológovia potvrdzujú, že pribúda ľudí s psychickými problémami. Vedci v tejto situácii prichádzajú s novinkou: hladinu stresového hormónu kortizolu dokážu vyčítať z ušného mazu!

Kortizol sa v tele vytvára pri nadmernej záťaži, aby sme ju dokázali zvládnuť. Pomáha tiež regulovať krvný tlak a má vplyv na spánok. To, akú hladinu tohto hormónu v tele máte, dokáže odhaliť jednoduchý test. Vedci z Londýnskej univerzity pri tom využívajú ušný maz.

Čítajte tiež: Muž jedol 48 hodín len VAJCIA: Takéto ZMENY v jeho tele spôsobila šialená diéta!

Vedci stavajú na predpoklade, že klasická depresia je spojená s chronicky zvýšeným obsahom kortizolu. Vedúci výskumu, doktor Andres Heran-Vives z Londýnskej univerzity pripustil, že hladiny kortizolu možno merať aj inými spôsobmi, pričom ušný vosk sa javí ako najstabilnejší ukazovateľ. Ako pripomína, hladiny kortizolu môžu totiž rýchlo kolísať a dlhodobé meranie je veľmi náročné. Práve preto sa im ušný maz javí ako najlepšie riešenie.

„Myslíme si, že takto by sa dala merať aj hladina glukózy a množstvo protilátok proti SARS-CoV-2, ktoré sa hromadia v ušnom maze," uviedol.

Ušný MAZ prezradí viac,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Krv a vlasy sú drahšie

Súčasné techniky merania úrovní kortizolu zahŕňajú buď odber krvi alebo vzorky z vlasov, náklady na spracovanie testov sú však vysoké. Okrem toho odborníci v článku pre časopis Heliyon uviedli, že vzorky ušného vosku sa odoberajú ľahšie a umožňujú presnejšie čítanie výsledkov.

Nákladovo efektívne

Test s ušným mazom je veľmi jednoduchý a pre testovaného nijako nepríjemný. Dokonca si ho možno urobiť aj doma. Testovacia sada zahŕňa špeciálnu vatovú tyčinku so zábranou proti prílišnému zasunutiu do ucha a špeciálny roztok, do ktorého sa namočí. 

Pilotná štúdia bola úspešná

Vedci z Čile, Nemecka a Veľkej Británie v pilotnej štúdii použili na 35 účastníkoch rôzne metódy odberu vzoriek. Potvrdilo sa, že vzorky ušného vosku boli schopné detekovať vyššie hladiny kortizolu, a že táto technika bola spomedzi všetkých nákladovo najefektívnejšia a najrýchlejšia.

Momentálne odborníci plánujú ďalšie skúmanie podložené väčšou štúdiou. Veria, že ak bude úspešné, podarí sa im lepšie naštudovať a diagnostikovať aj ďalšie stavy súvisiace so zvýšenou hladinou kortizolu, ako je Addisonova choroba či Cushingov syndróm.

Viac o téme: StresDepresiaUšný maz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9