VEDĽAJŠÍ účinok lockdownu sa môže ukázať na VLASOCH: Krutý dopad dnešnej doby!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-11 06:00:00

Ak máte pocit, že vám v poslednej dobe po vyčesaní ostáva viac vlasov na hrebeni, nie je to nič neobvyklé. Treba však rátať, že je tu ešte niečo, čo prispieva k vypadávaniu vlasov. Niečo, o čom mnohí ani len netušia!

Ročné obdobie má na to vplyv

Na jeseň je to ako s listami. Počas tohto ročného obdobia nám vypadne viac vlasov, čo vyplynulo zo štúdie publikovanej spoločnosťou Dermatology v časopise British Journal, ktorá obsahuje údaje z ôsmich krajín.

Čítajte tiež: Za sľubmi sa môžu skrývať KLAMSTVÁ: PRAVDA o doplnku výživy, ktorý vás SKLAME!

Existuje súvislosť medzi sezónou a vypadávaním vlasov. Leto a jeseň sú obdobím, keď je vypadávanie vlasov bežnejšie bez ohľadu na geografické rozdiely. Niektoré štúdie naznačujú, že august a september sú mesiacmi, kedy je problém najvýraznejší,“ hovorí autor štúdie Shawn Kwatr.

V telogénnej fáze sú vlasy vo vlasovom korienku, ale ich životnosť už prakticky uplynula, už nerastú a čoskoro vypadnú, ako sa uvádza na newsbeezer.com. V lete je percento vlasov, ktoré vypadávajú maximálne, zatiaľ čo v zime dochádza k pravému opaku. Rast vlasov vtedy ostáva nezmenený a nevypadávajú až tak, ako v lete. Anagénna fáza vlasov zase znamená, že vlasy dorastú za tri dni asi o milimeter. Maximálny počet chĺpkov v tejto fáze je na jar, keď sa hriva stáva hustejšou.

Norma Cameli z Dermatologického ústavu San Gallicano v Ríme dodáva: „Na jeseň nám vypadáva viac vlasov, čiastočne preto, že vystavenie sa slnku spôsobuje zápaly pokožky hlavy, čo v nasledujúcich týždňoch prispieva k ich vypadávaniu.“

Stres oslabuje pokožku hlavy

Tento jav by mohol byť tento rok ešte výraznejší, pretože stres z pandémie Covid-19 oslabuje pokožku hlavy.

Keď sme pod tlakom, cykly vlasových vačkov sa synchronizujú a zrýchľujú, až kým nedôjde k ich výraznému vypadnutiu: pri uzamknutí vlasy vypadnú v dôsledku permanentného stresu. Vypadávanie vlasov je homogénne, ale ak sa včas zasiahne, dá sa vyriešiť,“ hovorí Pietro Tesauro, prezident Talianskej trichologickej spoločnosti.

Ako zistiť, že prichádzame o veľké množstvo vlasov? 

"Nemá zmysel počítať jednotlivé vlasy, ktoré každý deň zostávajú pod sprchou alebo ich vyčešeme. To vám len spôsobí úzkosť, takže nie je to najlepšia metóda,“ hovorí Tesauro.

Podľa odborníka možno vyskúšať jeden trik. Od prvého dňa každého mesiaca si umývajte vlasy tri dni po sebe, aby ste odstránili vlasy, ktoré by prirodzene vypadli. Štvrtý deň sa češte jednu minútu a potom si spočítajte vlasy, ktoré vám zostali na hrebeni. 

Čo ešte za tým môže byť? 

Zvyčajne nám vypadne 50 alebo 60 vlasov denne bez toho, aby sme si to uvedomovali. Ide o normálnu obnovu vlasov. Problém však nastáva vtedy, keď vám v umývadle zakaždým niekoľko týždňov zostane viac ako sto vlasov. Potom je vhodné zistiť príčinu. Ak je pokožka hlavy viditeľná, znamená to, že sme už stratili tretinu vlasov alebo vám hriva redne.

Je dôležité navštíviť dermatológa alebo trichológa, ktorý vyrieši problémy s vlasmi a pokožkou hlavy. Správna diagnóza je priam nevyhnutná, pretože iba tak je možné zvoliť účinnú terapiu.

Príčin vypadávania vlasov je veľa a vyžaduje si rozdielny prístup. Pre diagnózu sú rozhodujúce rodinné predpoklady, nesprávny životný štýl, nadmerný stres a pod. Niekedy sú potrebné aj krvné testy u žien. Tie zistia, či im nechýbajú niektoré vitamíny ako B12 alebo D. Dokonca za tým môže byť aj nadmerná hladina mužských pohlavných hormónov androgénov.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vypadávanie vlasov koronavírus COVID-19 lockdown

2020-11-11 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia