Odborníci varujú na VEDĽAJŠÍ účinok obľúbenej činnosti: Nervy prestanú fungovať a hrozí takáto DEFORMÁCIA!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-26 12:00:00

Nepustíte mobil z ruky? Majte sa na pozore. Na sociálnej sieti kolujú fotografie od ľudí, ktorý si všimli na sebe jeden nepríjemný príznak. Je výsledkom nadmerného používania smartfónu.

Deformácia z nadmerného používania mobilu

V súčasnej dobe ľudia používajú svoje mobilné telefóny takmer na všetko. Telefonujú, posielajú správy, e-maily, fotia, pripájajú sa prostredníctvom nich na sociálne siete, hrajú sa. Príliš veľa času trávia s telefónmi v ruke, mimo reality a skutočného sveta. Aj keď sociálne médiá môžu byť zábavným rozptýlením každodenného života, odborníci varujú pred vedľajším účinkom. Ako sa píše na thesun.co.uk, ak svoj smartfón používate príliš často, môže sa stať, že budete mať deformovaný malíček.

Čítajte tiež: Výživná BOMBA, ktorá PREKONALA arašidové maslo: Táto pochúťka vyženie CHOLESTEROL z tela von

Na internete sa čoraz viac objavujú videá a fotografie ľudí, ktorých postihol takzvaný „syndróm smartfonového malíčka“. Ide o ohnutie najmenšieho prsta na ruke v oblasti kĺbu. Väčšina ľudí má tendenciu držať svoj smartfóne tak, že palec smeruje na obrazovku a zadná časť je opretá o malíček. Hoci si to neuvedomujeme, mobil tlačí na najmenší prst a ten sa pod jeho váhou začína deformovať. Jeden z užívateľov, ktorý si deformáciu na svojom malíčku všimol, uverejnil na sociálnej sieti Twitter svoj post spolu s fotkou a popisom: „Mám skutočné iphone zranenie. Prst sa mi ohol a nedá sa narovnať,“ konštatoval. Zároveň varoval ostatných užívateľov, aby zmenili držanie telefónu.


Bolesť rúk aj palca

Ak patríte k náruživým používateľom mobilov, mali by ste vedieť, že okrem zdeformovaného malíčka hrozia aj iné deformity a zranenia. Ortopédi varujú ľudí, že nadmerné používanie mobilu môže mať negatívny vplyv na svaly rúk a môže poškodiť kĺby, najmä v oblasti palca a zápästia. Podľa farmaceutky Pareeny Patelovej opakované namáhanie istej partie tela môže ovplyvniť nervy, ktoré prestanú fungovať tak, akoby by mali. 

„Čoraz viac ľudí trpí zápalom karpálneho tunela. Je veľmi pravdepodobné, že je to výsledok nadmerného používania mobilov,“ myslí si.

Ako dodala, niektoré výskumy ukázali, že tento zlozvyk môže spôsobiť bolesť palca a dokonca znížiť funkciu rúk.


Ako sa vyhnúť problémom?

  • Vsaďte na digitálny detox. Minimalizujte čas strávený s mobilom v ruke. Používajte ho len v nutných prípadoch.
  • Precvičte si ruku. Zatnite päsť a potom ju jemne uvoľnite, postupne naťahujte prsty. Zopakujte 5-krát. Cvičte minimálne 5 -krát za deň.
  • Vyskúšajte Alexandrovu techniku. Ide o uvedomelú prácu s telom, s cieľom odbúrať škodlivé návyky, zlú koordináciu a nesprávne držanie tela.
  • Ak už telefón musíte použiť, pred použitím ho položte na rovnú plochu, aby ste ho nemuseli chytiť do dlane a ohnúť prsty.

Tagy:
zdravie malíček prsty mobilné telefóny smartfón

2020-10-26 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia