8 skorých PRÍZNAKOV, ktoré vás upozornia na blížiacu sa katastrofu: Predpovedajú problémy s EREKCIOU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-26 19:00:00

Problémy s erekciou ovplyvňujú životy nielen mužov, ale aj ich partneriek. Netýkajú sa len starších, ako si mnohí myslia, vedia potrápiť aj mladšie ročníky. Aké sú príznaky a kedy by ste mali spozornieť?

Problémy sa zvyčajne neobjavujú len tak. Aj menší problém s erekciou môže byť niekedy znakom toho, že sa blíži katastrofa. Erektilná dysfunkcia je neschopnosť dosiahnuť a udržať dostatočnú erekciu pre uspokojivý pohlavný styk, ako sa píše na menshealth.com. Dochádza k nej vtedy, keď sa cievy dostatočne neuvoľňujú a tak sa penis nemôže dostatočne naplniť krvou. Poznáme dva druhy poruchy erekcie a to organickú a psychogénnu. Príčinou organickej dysfunkcie môžu byť choroby, operácie, úrazy, poškodenia ciev a nervov.

Čítajte tiež: Naša kuchyňa ako pomoc pri kožnom probléme: Tieto SLOVENSKÉ potraviny zaberajú na kurie oká!

„Psychogénnu spúšťa strach, zlosť, či obava, že muž pri styku zlyhá,“ konštatoval urológ Adam Ramin.

Ako dodal, ak má muž nejaký problém s penisom, nemal by ho ignorovať.

Hovorte o tom

Veľa mužov, ktorí zažili erektilnú dysfunkciu, nechcú o svojom probléme hovoriť. Hanbia sa, sú v rozpakoch, niektorí majú strach, že ide o vážne ochorenie. Často sa necítia byť mužmi, pretože nedokázali dosiahnuť erekciu. Podľa urológa Jamina Brahmbhatta by však o svojom probléme hovoriť mali. 

„Uľaví sa im, keď sa dozvedia, že nie sú jediní, ktorých tento problém trápi a že sa im dá pomôcť,“ konštatoval.

Ako dodal, ak sa erektilná dysfunkcia nelieči, môže to vážne ovplyvniť sebavedomie muža a dokonca aj jeho vzťahy. Aké môžu byť jej prejavy?

Už dlhšiu dobu ste sa nezobudili s rannou erekciou

Nočné a skoré ranné erekcie nemajú nič spoločné s pocitom vzrušenia. Stáva sa to preto, lebo mozog uvoľňuje počas spánku menej noradrenalínu - hormónu, ktorý udržuje erekciu. Ak sa s ňou muž budí, nie je na tom nič zlé, práve naopak. 

„Naznačuje to, že krvné cievy ktoré umožňujú prúdenie krvi do penisu, sú zdravé,“ konštatoval urológ Ramin.

Ako dodal, keď si všimnete, že sa prebúdzate s erekciou čoraz menej, môže to znamenať, že cievy nepracujú tak dobre, ako by mali a penis nedokáže stáť vzpriamene. Do budúcna to môže znamenať aj problém pri súloži.

Na sex už nemyslíte tak ako predtým

Ak veci, ktoré vás doteraz vzrušovali, už nefungujú, je pravdepodobné, že hladiny testosterónu sú nižšie ako zvyčajne. 

„Ide o dôležitý hormón zodpovedným za sexuálnu túžbu,“ vysvetlil urológ David Shusterman.

Ako dodal, ak hladina klesne, môže sa to prejaviť zníženou sexuálnou túžbou. Nízka hladina testosterónu sa môže prejavovať aj únavou alebo zmenou nálady, úbytkom svalov alebo dokonca problémom s črevami.

Máte vysoký cholesterol a krvný tlak

Vysoký cholesterol a krvný tlak môžu byť dôvod, prečo máte problém s erekciou. Môžu totiž poškodiť cievy a tie stratia svoju pružnosť. Do penisu tak nemôže prúdiť dostatok krvi, aby spôsobil erekciu.

Beriete lieky na predpis

Antidepresíva a lieky na vysoký krvný tlak sú najväčší nepriatelia erekcie,“ konštatoval doktor Ramin.

Ako vysvetlil, antidepresíva sťažujú hormónom, pri ktorých cítite vzrušenie, dostať sa do mozgu. Zvyčajne si príznaky všimnete do niekoľkých týždňov od začiatku liečby. Lieky na krvný tlak pôsobia na jeho zníženie. Je to dobrá vec pre celkové zdravie, ale môže to byť zlé pre sexuálny život. Vplyvom liekov sa znižuje prietok krvi do tepien v penise, čo môže znamenať ťažkosti s toporením.

Ďasná sú opuchnuté, citlivé alebo ľahko krvácajú

Opuchnuté, bolestivé alebo krvácajú ďasná pri čistení zubnou kefkou alebo niťou sú pravdepodobnými príznakmi ich ochorenia. To vedie k zápalu v tele a poškodeniu ciev. Keď nefungujú správne, krv neprúdi do penisu tak, ako má a sťažuje jeho činnosť a vašu výkonnosť.

Nie je to také ako predtým

Možno ste si všimli, že hoci máte pravidelný sex, vaša mužnosť už nie je taká pevná ako kedysi. Môže ísť o skoré štádium erektilnej dysfunkcie.

„Pacient si spočiatku všimne, že jeho erekcia už nie je taká, ako bývala a tiež, že už toľko nevydrží, ako kedysi,“ konštatoval Ramin.

Ak sa situácia opakuje pravidelne a vylúči sa psychický pôvod, je potrebné navštíviť lekára.

Nedostatok spánku

Nedostatok spánku môže spôsobiť problémy s erekciou. Týka sa to najmä tých mužov, ktorí trpia na spánkové apnoe, teda poruchu spánku, pri ktorej sa dýchanie počas noci zastavuje. Podľa Medzinárodnej spoločnosti pre sexuálnu medicínu takmer 70 percent mužov, ktorí majú spánkové apnoe trpia erektilnou dysfunkciou. Spánková deprivácia spôsobuje pokles hladiny testosterónu. 

Máte ochorenie obličiek

Niektorí muži s ochorením obličiek mávajú problém s udržiavaním erekcie. Tento zdravotný problém môže mať negatívny vplyv na hladinu hormónov, krvný obeh a energiu. Užívanie predpísaných liekov, komunikácia s lekárom a pomoc s psychológom im môžu pomôcť udržať zdravý sexuálny život.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie erekcia erektilná dysfunkcia príznaky

2020-10-26 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia