BOJÍTE sa smrteľnej choroby? Takto zistíte podľa odborníčky za 60 SEKÚND, či sa netýka aj vás

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-15 20:15:00

Nikto to slovo nechce počuť z úst svojho lekára. Rakovina. Napriek tomu sa niektorí musia popasovať s touto diagnózou a bojujú zubami nechtami. Podľa jednej organizácie možno zistiť, či vaše telo nekričí o pomoc ešte pred tým, než vám to potvrdí lekár. 

Vo Veľkej Británii je na vzostupe jeden druh rakoviny. Ide o rakovinu úst. Podľa odborníkov s touto chorobou bojuje viac ľudí ako tých, ktorí sa liečia z rakoviny semenníkov či rakoviny krčka maternice, ako sa uvádza na thesun.co.uk

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré ochránia pred škodlivými účinkami ALKOHOLU: Detoxikujú PEČEŇ!

Nadácia pre rakovinu hlavy a krku (HNCF) uvádza, že každý deň vo Veľkej Británii dostane 31 ľudí zničujúcu správu o tom, že im diagnostikovali rakovinu hlavy a krku. Podľa NHS (Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii) je rakovina úst šiestou najbežnejšou rakovinou na svete. Najhoršie na tom je to, že pandémia koronavírusu spôsobila znížené počty návštev u praktického lekára. Ľudia radšej preventívne prehliadky odkladajú na neskôr, čo by však podľa odborníkov mohlo spôsobiť „aktivovanie časovanej bomby“ menom rakovina. Aj preto je dobré poznať príznaky rakoviny úst.

HNCF vymyslela jednoduchú 60-sekundovú kontrolu, ktorú môžete robiť v pohodlí svojho domova, a ktorá by vám mohla zachrániť život.

Pozrite sa na svoju tvár

Michelle Vickersová, generálna riaditeľka HNCF uviedla, že včasné diagnózy môžu „výrazne zlepšiť“ mieru prežitia. Ako povedala, prvým miestom, kde treba začať, je tvár, kde treba hľadať akékoľvek opuchy, ktoré tam zvyčajne nemajú byť.

Michelle dodala: „Skontrolujte svoju pokožku, máte nejaké hrčky, ktoré sa zväčšili alebo začali svrbieť či krvácať? Nezabudni otočiť hlavu zo strany na stranu, tým sa pokožka natiahne cez svaly, aby boli hrudky lepšie viditeľné.“

Všímajte si krk

Ďalej je na rade krk. Podľa odborníčky je dobré nahmatať si oblasť pod čeľusťou a prejsť pozdĺž veľkého svalu po oboch stranách krku pomocou prstov. Takto si skontrolujete, či aj na tejto časti tela nemáte nejaké hrčky alebo opuchnuté miesta a či je na oboch stranách všetko rovnaké. 

Skontrolujte pery

Tentokrát sa sústreďte na svoje pery.

„Všímajte si vnútornú stranu pier a líniu ďasien. Ak zbadáte akékoľvek vredy, zmeny v textúre alebo hrčky, nečakajte dlho a zájdite radšej za svojim lekárom,“ varuje Michelle.

Venujte pozornosť lícam

Prehmatajte si líca zvnútra i zvonku. Citlivosť by mala byť rovnaká v oboch prípadoch. Taktiež hľadajte červené alebo biele škvrny, hrčky alebo vredy.

Zakloňte hlavu

Tento ďalší krok by ste mali vykonať raz týždenne. Michelle povedala, že pri pohľade do zrkadla by ste mali nakloniť hlavu dozadu a otvoriť ústa dokorán.

„Hľadajte vredy a tiež zmeny farby a textúry. Ak to urobíte raz týždenne, uvidíte, či sa niečo zmenilo alebo vyzerá nezvyčajne.“

Pozor na jazyk

Podľa organizácie je rizikovou oblasťou jazyk. Treba si dôkladne kontrolovať obe strany jazyka a spodnú časť úst, aby ste zistili akékoľvek abnormality, keďže oblasť úst je najviac ohrozená. HNCF uvádza, že abnormality môžu zahŕňať červené alebo biele škvrny alebo hrudky či znecitlivenie. Odporúča sa, že ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto stavov, mali by ste si ich nechať skontrolovať svojím lekárom alebo zubárom.

V každom prípade netreba odkladať preventívne prehliadky a návštevy u lekára. Taktiež hneď nepanikárte, ak si všimnete nejakú zmenu na svojom tele. Môže ísť len o dočasný stav, pričom to nie je nič vážne. Zakaždým je však najlepšie upozorniť na to svojho lekára, ktorý vie posúdiť, aký je váš zdravotný stav. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina prevencia rakovina úst

2020-10-15 20:15:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia