Ochorenie PREDPOVIE už za 24 hodín: Nečakaný SIGNÁL, ktorý odhalí, že trpíte DEPRESIOU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-09 13:00:00

Depresia je strašiakom súčasnej doby. Neustály stres, v súčasnosti aj pandémia koronavírusu COVID -19 a s ňou spojené opatrenia spôsobujú, že ňou trpí, čoraz viac ľudí. Na začiatku ju ťažko diagnostikovať. Či s ňou zápasíte, môže odhaliť vaše srdce!

Nová pilotná štúdia odhalila súvislosť medzi srdcovou frekvenciou a depresiou. Podľa vedcov, toto ochorenie možno predpovedať s 90-percentnou pravdepodobnosťou za 24 hodín. Výskumníci sú presvedčení, že nové zistenie pomôže pri diagnostike a liečbe problémov duševného zdravia, ako sa na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Priložte CIBUĽU na boľavý KĹB a čakajte niekoľko minút: Takto sa prejaví jej účinok!

V USA nedávno schválili možnosť použitia ketamínu na liečbu depresie. Lekári sú presvedčení, že rýchlejšie zlepšuje symptómy choroby. Už dlhšiu dobu sa v malých dávkach používa ako analgosedatívum. Upokojí myseľ a utlmí bolesť. Účinnosť ketamínu otvorila dvere novému výskumu, ktorý sa zaoberá depresiou. Jednou z takýchto metód je výskum srdcového rytmu. 

„Vedeli sme, že existuje vzájomný vzťah medzi srdcovou frekvenciou a psychiatrickými poruchami, no netušili sme, že to bude mať aj klinický význam,“ konštatovala jedna z autoriek štúdie Carmen Schiwecková.

Výskum bol prezentovaný na kongrese 33rd European College of Neuropsychopharmacology Congress.

Srdcová frekvencia ako ukazovateľ depresie

V pilotnej štúdii vedci využili rýchlu účinnosť ketamínu na vyhodnotenie vzťahu medzi srdcovou frekvenciou a depresiou.

Výskumu sa zúčastnilo 16 pacientov s depresívnou poruchou, rezistentnou na liečbu a 16 zdravých ľudí, ktorí predstavovali kontrolnú skupinu. Účastníkom boli merané srdcové frekvencie po dobu 4 dní a 3 nocí. Polovica účastníkov s depresiou dostávala ketamín, zatiaľ čo druhá polovica placebo.

„Zistili sme, že srdcová frekvencia u pacientov s depresiou bola o 10 až 15 úderov za minútu vyššia ako u zdravých účastníkov výskumu,“ konštatovala Schiwecková.

Ako dodala, s meraním pokračovali vedci aj po skončení liečby a došli k záveru, že srdcový rytmus u depresívnych ľudí sa priblížil k rytmu zdravých jedincov. 

„Naša pilotná štúdia naznačuje, že zmeraním srdcovej frekvencie po dobu 24 hodín môžeme s 90 percentnou presnosťou zistiť, či je človek depresívny, alebo nie,“ uviedla Schiwecková.

Vedci tiež odhalili, že srdcové frekvencie účastníkov s depresiou zostali zvýšené počas noci, keď sa zvyčajne znižujú. Účastníci s vyššou pokojovou srdcovou frekvenciou navyše lepšie reagovali na liečbu ketamínom.

Analýzou srdcového rytmu pacientov by sme v budúcnosti mohli rýchlejšie diagnostikovať ochorenie a aj nastoliť správnu liečbu,“ konštatovala Schiwecková.

Ako uviedla, aby sa toto poznanie mohlo zaviesť do praxe, je potrebný ďalší výskum na väčšej vzorke pacientov. 

„Našim ďalším krokom je sledovať pacientov s depresiou a tých, čo sú v remisii a potvrdiť naše doterajšie odhalenia,“ dodala na záver.

O depresii

Depresia je porucha nálady, ktorá negatívne vplýva na kvalitu života. Pacient trpí pocitom smútku, úzkosti, často býva podráždený, letargický. Má problémy so sústredením, spánkom aj rozprávaním. Depresia môže tiež zvýšiť riziko určitých zdravotných problémov, ako sú napríklad srdcové choroby. Dá sa liečiť liekmi, terapiou alebo oboma spôsobmi naraz. Človek sa neuzdraví hneď, liečba trvá aj niekoľko mesiacoch. Niektorí ľudia sú dokonca voči terapii rezistentní.

Neslávne známy ketamín

V malých dávkach pomáha a lieči. Utlmí bolesť, upokojí myseľ. Účinkuje rýchlo. Má však odvrátenú stránku. Známy je tiež ako rekreačná droga. Utlmuje, vyvoláva halucinácie. Vo veľkom množstve vedie k závislosti, patrí medzi najnebezpečnejšie drogy.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie choroba depresia prevencia

2020-10-09 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia