SVRBIA vás chodidlá? Príčina môže byť VÁŽNEJŠIA, ako by sa mohlo zdať

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-05 06:00:00

Reč nôh neradno podceňovať. Hoci svrbenie chodidiel mnohí nepovažujú za problém a mávnu nad ním rukou, opak môže byť pravdou. Spočiatku banálny problém môže naznačovať niečo vážnejšie.

Ak občas zacítate svrbenie chodidiel, je to v poriadku. Príčinou môže byť nadmerné potenie v tejto časti tela, alergická reakcia na prací prášok, alebo to môže spustiť užívanie niektorých liekov. Väčšinou sa tejto nepríjemnosti vieme zbaviť za pár dní.

Čítajte tiež: Na jednu z NAJSMRTEĽNEJŠÍCH chorôb zaberajú tieto POTRAVINY: Ochrancovia ČRIEV v hlavnej úlohe!

Ako sa píše na medicalnewstoday.com, problém nastáva vtedy, keď je svrbenie chronické, alebo sprevádzané ďalšími príznakmi. V takom prípade je potrebné vyhľadať dermatológa, ktorý stanoví potrebnú liečbu. Aj keď sa to ľahko povie, pacienti by sa mali vyhnúť škrabaniu, pretože to stav ešte viac zhoršuje a zvyšuje sa pravdepodobnosť rozšírenia infekcie.

Príčiny svrbenia nôh:

1. Periférna neuropatia

Periférna neuropatia je ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodeniu periférneho nervového systému, ktoré sa môže rozšíriť do celého tela. Poškodené nervy vyvolávajú necitlivosť, bolesť vo viacerých častiach tela, pacientov často nepríjemne svrbia chodidlá.

2. Suchá pokožka

Suchá pokožka môže spôsobiť svrbenie. Najviac ohrození sú ľudia, ktorí žijú v suchom podnebí, zdravotníci, ktorí si z hygienických dôvodov často umývajú ruky, ale aj plavci, ktorí sú vystavení chlórovej vode. Stav sa zhoršuje pribúdajúcim vekom. Pomôcť môžu krémy, ktoré pokožku premastia a dodajú potrebnú hydratáciu.

3. Psoriáza

Psoriáza je kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje bolestivými, zhrubnutými červenými ložiskami pokrytými striebristými šupinami. Môže postihnúť takmer ktorúkoľvek časť tela, vrátane chodidiel. Svrbenie môže byť veľmi nepríjemné a bolestivé. Na liečenie psoriázy sa často používajú krémy s obsahom dechtu, kyseliny salicylovej, či kortikosteroidov.

4. Ekzém

Hlavným príznakom ekzému, známeho tiež ako atopická dermatitída, je veľmi suchá, svrbivá pokožka. Môže sa objaviť na mnohých miestach tela. Dyshidrotický ekzém postihuje práve chodidlá a dlane, na ktorých sa objavujú malé, hlboké, extrémne svrbiace pľuzgiere. U žien je dvakrát vyššia pravdepodobnosť vzniku tejto formy ekzému.

5. Športová noha

Športová noha je nočnou morou najmä u športovcov. Ide o plesňovú infekciu, ktorej sa darí v teplom a vlhkom prostredí, hlavne medzi prstami na nohách. Pokožka chodidiel začervená a objavia sa na nej biele šupiny. Typickým príznakom, že infekcia napadla chodidlá, je pálenie, pichanie a svrbenie na postihnutom mieste.

6. Alergická reakcia

Kožné alergie spôsobujú svrbenie. Spúšťačom môže byť psoriáza, alebo ekzém, alebo aj kontakt pokožky s latexom, alebo peľom. Užívanie antihistaminík môže potlačiť alergickú reakciu.

7. Parazity

Mechovec ľudský je druh parazita, ktorý žije v ľudských črevách. Nakaziť sa ním môže človek, ak chodí naboso v oblastiach, kde sa vyskytujú larvy. Na miestach s dostatočnými hygienickými postupmi je však riziko nákazy minimálne. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môže človek pocítiť svrbenie na miestach, kde sa larvy dostali do tela. Ochorenie sa lieči liekmi proti parazitom.

8. Svrab

Ide o infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje zákožka svrabová. Malé roztoče sa zavŕtajú do kože človeka a nakladú vajíčka. Vznikne svrbivá, nepríjemná vyrážka. Môže sa vyskytnúť kdekoľvek na tele, vrátane chodidiel.

9. Cukrovka

Ak je hladina cukru v krvi človeka príliš vysoká, môže to mať vážne zdravotné následky. Cukrovka môže spôsobiť diabetickú neuropatiu, ktorá sa prejaví mravčením, svrbením a znecitlivením najmä v chodidlách. Diabetes tiež môže u človeka zvýšiť riziko bakteriálnych a plesňových infekcií.

10. Popáleniny

Popáleniny môžu aj po vyliečení spôsobiť trvalé poškodenie a svrbenie pokožky. Podľa výskumu z roku 2013 viac ako 90 percent pacientov, ktorí trpeli na popáleniny, uviedlo, že ich postihnuté miesto svrbelo. U viac ako 40 percentách z nich svrbenie dlhodobo pretrvávalo.

Druhy svrbenia

  • Kožné - svrbenie, ktoré je výsledkom problému na koži.
  • Systémové – keď spúšťačom je iný zdravotný problém.
  • Neuropatické – za svrbením je ochorenie nervového systému.
  • Psychogénne - svrbenie je výsledkom psychologického problému.

Svrbenie však môže byť výsledkom viacerých faktorov naraz.

Tipy na ošetrenie svrbiacej pokožky

  • Na postihnuté miesto si prikladajte studené alebo ľadové obklady.
  • Pripravte si kúpeľ z pomletých ovsených vločiek, ktoré pridajte do teplej vody.
  • Pravidelne hydratujte.
  • Použite lokálne anestetiká, ktoré obsahujú pramoxín.
  • Na svrbiace miesto aplikujte mentol alebo masť s obsahom zinku.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chodidlá choroby svrbenie

2020-10-05 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia