Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

SIGNÁLY, ktoré predpovedajú SRDCOVÉ choroby: Zistite vysoký CHOLESTEROL v predstihu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vysoká hladina cholesterolu na začiatku nebolí a nemá žiadne prejavy. Ak je však zvýšený dlhodobo, už to nebude úplne bez odozvy. Hrozia mnohé zdravotné problémy, z ktorých sa budete spamätávať ešte veľmi dlho. Ako odhaliť vysoký cholesterol pred tým, než dá o sebe vedieť?

Cievy a tepny v ohrození

Vysoký cholesterol postihuje všetky vekové skupiny. Ak je jeho hladina mimo normy dlhší čas, vaše srdce a koronárne tepny sú v ohrození. Ako sa píše na thesun.co.uk, len vo Veľkej Británii postihuje asi šesť z desiatich dospelých ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je jednou z desiatich najčastejších príčin úmrtí na celom svete a odhaduje sa, že každý rok spôsobí približne 2,6 milióna úmrtí. 

Čítajte tiež: Čím viac si UĽAVÍTE, tým lepšie: SIGNÁL, že sa za plynmi skrýva vážnejší PROBLÉM

Za vysoký cholesterol môže zlý životný štýl, ale aj genetika. Cholesterol je vlastne tuková látka, nachádzajúca sa v krvi, pričom telo bez neho nedokáže fungovať. Človek ho vie prijímať z potravy živočíšneho druhu, ale aj ho sám vyrobiť v pečeni z iných živín. Hoci pomáha, ak je jeho hladina vysoká, môže uškodiť. Keďže ide o tuk, ktorý nie je rozpustný v krvi, medzi bunkami ho prenášajú špeciálne bielkovinové nosiče nazývané lipoproteíny. Keď je ho v krvnom obehu nadbytok, ukladá sa do stien ciev a tepien, poškodzuje ich a spôsobuje kôrnatenie.

Ak dlhodobejšie holdujete nasledujúcim zlozvykom a zatiaľ sa cítite dobre, je najvyšší čas to napraviť, inak sa môže naplno prejaviť vysoký cholesterol.

SIGNÁLY, ktoré predpovedajú SRDCOVÉ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spúšťače vysokého cholesterolu: 

1. Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov

Ak je vaša strava bohatá na jedlá s veľkým obsahom masla, mastných druhov mäsa a plnotučných mliečnych výrobkov, je pravdepodobné, že vaše telo začne časom bojovať s vysokou hladinou cholesterolu. Aby ste ho dostali pod kontrolu, mali by ste zmeniť svoj jedálniček. 

„Ak chcete udržať zdravú hladinu cholesterolu v krvi, nahraďte nasýtené tuky vo vašej strave zdravšími, nenasýtenými tukmi ako sú rastlinné oleje, olivový olej, alebo mastné ryby,“ radí registrovaná dietetička Helen Bondová.

2. Nedostatok ovocia a zeleniny

Podľa The National Health Service (NHS) by sme mali zjesť minimálne 5 menších porcií ovocia a zeleniny za deň. Ak telo trpí nedostatkom vitamínov, môže to viesť k vysokej hladine cholesterolu. Ovocie a zelenina obsahuje aj vlákninu, ktorá je zdraviu prospešná a pomáha v boji s vysokým cholesterolom. 

„Jej príjem zvýšite aj tak, že do svojho jedálnička pridáte celozrnné a ovsené výrobky, orechy a semienka,“ konštatovala Bondová.

3. Fajčenie

Vysoký cholesterol poškodzuje vaše cievy a fajčenie ich stav ešte viac zhoršuje. Cievy a tepny sú viac náchylnejšie na hromadenie tukových usadenín. Výskum ukázal, že fajčenie znižuje hladiny dobrého cholesterolu, známeho tiež ako HDL.

SIGNÁLY, ktoré predpovedajú SRDCOVÉ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Obezita

Ak máte niekoľko kíl navyše, alebo dokonca obezitu, je možné, že váš cholesterol bude príliš vysoký a vaše srdce v ohrození. Zvýšená hladina glukózy a inzulínu v krvi a vysoký krvný tlak, ktoré sa často vyskytujú u ľudí s nadváhou, môžu tiež prispieť k jeho zvýšeniu. Vysoký cholesterol však môžu mať aj ľudia, ktorí chudnú, ale nestravujú sa správne.

5. Nedostatok pohybu

Cvičenie a dostatok pohybu zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu. Nemusíte rovno bežať do posilňovne, stačí pol hodina rýchlejšej chôdze denne na čerstvom vzduchu, alebo pol hodina aktívneho cvičenia pred televízorom. Ak vás trápi vyššia hladina zlého cholesterolu, je na čase vybehnúť do prírody. Výskum totiž ukázal, že pravidelný pohyb prispieva k jeho zníženiu.

6. Vek

S pribúdajúcim vekom sa mení chémia nášho tela, čo sťažuje rozklad rôznych potravín a chemikálií. Stúpa tiež riziko vysokej hladiny cholesterolu. Pečeň je menej aktívna, pokiaľ ide o odstraňovanie škodlivého cholesterolu z tela.

Typy cholesterolu

HDL – Dobrý cholesterol

Hlavnou úlohou HDL lipoproteínu je odvádzať prebytočný cholesterol z krvi do pečene. Odtiaľ putuje do žlče a opúšťa ľudské telo. HDL dokonca odstraňuje cholesterol z tukových usadenín v cievach a tepnách.

LDL – Zlý cholesterol

Ide o hlavný transportér cholesterolu do buniek tela. Bez neho by bunky nevedeli existovať. Ak je ho príliš veľa a bunky ho nedokážu zužitkovať, začne sa usadzovať vo forme tuku na stenách tepien.

Viac o téme: ZdravieCholesterol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9