Čím väčší ZADOK, tým lepšie? Podľa odborníka máme i prospešný TUK!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-25 11:45:00

Zatiaľ čo pred sebou vidíte príťažlivú ženu v pekných šatách, sklopíte zrak, upriamite ho na seba a zbadáte prevísajúce faldíky na bruchu. Odhliadnuc od estetickej stránky, príliš veľa brušného tuku dokáže poriadne uškodiť. Iné je to však v prípade väčších bokov a stehien!

Treba sa sústrediť na pás

Prebytok tuku v okolí brucha a pása súvisí so zvýšeným rizikom predčasnej smrti. Ide už o nebezpečný stav, s ktorým sa spája i väčšia pravdepodobnosť vzniku ďalších chorôb. Zaujímavé však je, že zatiaľ čo brušný tuk je nebezpečný, väčšie stehná a boky nie sú až také zlé. Zistili to vedci, ktorí vo svojom experimente merali tzv. „centrálnu tukovosť“ a použili ju spolu s indexom telesnej hmotnosti (BMI) na stanovenie rizika predčasnej smrti. 

Čítajte tiež: Táto poloha v spánku urýchľuje STARNUTIE mozgu: Hrozí skorší nástup DEMENCIE

Odborníci tvrdia, že predchádzajúce práce v tejto oblasti, zamerané na súvislosť medzi obvodom pása a celkovým rizikom úmrtia, priniesli „nekonzistentné výsledky“ a že ich výskum je doteraz najrozsiahlejší, ako sa píše na thesun.co.uk. Tento experiment ukazuje, že ľudia by sa mali sústrediť skôr na svoj pás, než len na BMI alebo hmotnosť.

Posledné zistenia medzinárodného tímu vedcov publikované v časopise The BMJ vychádzajú z výsledkov 72 štúdií, ktoré zahŕňali viac ako 2,5 milióna účastníkov, sledovaných počas troch až 24 rokov.

Problémová oblasť

Všetky štúdie uvádzali odhady rizika pri meraní „centrálnej tukovosti“ vrátane obvodu pása, obvodu bokov, obvodu stehna, pomeru pása-boku, pomeru pása-výšky a pomeru pása-stehna. K dispozícii bol aj index telesnej tukovosti, ktorý podľa výskumov predstavuje mieru celkovej telesnej hmotnosti tvorenej iba z tukového tkaniva. Autor štúdie Tauseef Ahmad Khan z Katedry výživových vied na Torontskej univerzite uviedol, že tuk okolo brucha môže byť problematickejší ako iné oblasti tela.

„Brušný tuk sa ukladá okolo orgánov v bruchu a jeho prebytok súvisí s vysokým cholesterolom, vysokým krvným tlakom, srdcovými chorobami, cukrovkou a mozgovou príhodou. Preto mať väčšie množstvo brušného tuku môže zvýšiť riziko úmrtia na tieto choroby,“ dodal Autor štúdie Tauseef Ahmad Khan.

Vedci zistili, že väčšina meraní brušného tuku bola „významne spojená s vyšším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny“ aj po zohľadnení BMI.

 „Zistili sme, že asociácie zostali významné aj po zohľadnení indexu telesnej hmotnosti, čo naznačovalo, že ukladanie tuku v brušnej dutine, nezávislé od celkovej obezity, je spojené s vyšším rizikom,“ upozornili vedci.

Každé zväčšenie obvodu pása o 10 cm bolo spojené s 11% vyšším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny. Aby toho nebolo málo, každé zvýšenie o 0,1 jednotky pomeru pása k bokom, pomeru pása k výške a pomeru pása k stehnám bolo spojené s približne o 20 percent vyšším rizikom.

Prospešný tuk v okolí bokov

Zaujímavé boli i nasledujúce výsledky, ktoré ukázali, že každé 10-centimetrové zväčšenie obvodu bokov bolo spojené s 10% nižším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny a každé 5-centimetrové zväčšenie obvodu stehna bolo spojené s 18% nižším rizikom. Dr. Khan uviedol, že bedrový tuk sa považuje za prospešný a veľkosť stehien je ukazovateľom množstva svalov.

Vedci dospeli k záveru: „Naše výsledky naznačujú, že opatrenia centrálnej adipozity by sa mohli použiť ako doplnkový prístup v kombinácii s indexom telesnej hmotnosti na stanovenie rizika predčasnej smrti. Ľudia by sa mali viac starať o pás, než by sa mali sústrediť iba na hmotnosť alebo BMI. Pás je lepším indikátorom brušného tuku. Chudnutie pomocou diéty a cvičenia zníži obvod pása a tým pádom aj brušný tuk."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie obezita tuk choroby brušný tuk

2020-09-25 11:45:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia