Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

TAJOMSTVÁ, ktoré skrýva NOS: Odhaľte vďaka čuchu, aký je váš zdravotný stav!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nos nie je len zmyslovým orgánom čuchu, prostredníctvom ktorého človek vníma rôzne vône a pachy. Vďaka nemu môžeme zistiť to, čo by sme si inak nevšimli. Zdravotný stav nášho tela!

Spoznajte varovné signály podľa svojho čuchu, ktorými môže vaše telo kričiť o pomoc: 

Zlý čuch môže signalizovať predčasnú smrť

Nejde zase o nič nezvyčajné. Zlý čuch je úplne normálny najmä vtedy, ak ste prechladnutí a máte nádchu. Ak však dlhodobejšie nie je váš nos schopný vykonávať svoju základnú funkciu, ktorou je čuch, zrejme máte čo dočinenia s hlbším problémom týkajúcim sa vášho zdravia, ako sa píše na timesofindia.indiatimes.com

Čítajte tiež: Táto poloha v spánku urýchľuje STARNUTIE mozgu: Hrozí skorší nástup DEMENCIE

Podľa štúdie uskutočnenej na University of Chicago Medical Center čuchová dysfunkcia predpovedá 5-ročnú úmrtnosť u starších dospelých. V zásade platí, že ak nie ste schopní identifikovať určité pachy, existuje zvýšená pravdepodobnosť úmrtia v priebehu nasledujúcich 5 rokov. Vedci odhalili, že 39 percent starších dospelých, ktorí nedokázali cítiť vône a pachy ruže, mäty piepornej a pomaranča, zomrelo skoro v porovnaní s 19 percentami ľudí, ktorí mali ako-tak čuch v poriadku a 10 percentami ľudí s výborným čuchovým zmyslom.

TAJOMSTVÁ, ktoré skrýva NOS:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Za čuchovými halucináciami môže byť migréna

Máte pocit, že cítite niečo zvláštne vo vzduchu? Ostatní však nie? Máme pre vás zlú správu. Podľa prehľadu výskumu, ktorý uskutočnilo centrum Montefiore Headache Centermôže byť predstava zápachu súčasťou predmigrenóznej aury. Hrozí teda zvýšené riziko migrény. 

Zlá detekcia zápachu môže znamenať Alzheimerovu chorobu

Štúdia uskutočnená na Harvardskej lekárskej fakulte spája zlé vône s ranými štádiami Alzheimerovej choroby. Výskum zistil, že účastníci, ktorí mali vyššiu hladinu amyloidových plakov si pri teste identifikácie zápachu počínali horšie a mali väčšie riziko smrti mozgových buniek. Amyloidový plak je bielkovina nachádzajúca sa v mozgu pacientov s Alzheimerovou chorobou. Dochádza k tomu preto, lebo choroba začne zabíjať mozgové bunky, pričom sem patria aj bunky zodpovedné za váš čuch.

Ak teda za stratu čuchu nie je zodpovedný výtok z nosa alebo upchatý nos a trvá to dlhší čas, navštívte radšej svojho lekára. 

Viac o téme: ZdravieNosPrevenciaČuch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9