Títo ľudia by sa mali vyhnúť ZDRIEMNUTIU, inak si to odskáče ich SRDCE: Týka sa to aj vás?

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-28 06:00:00

Spánok počas dňa trvajúci viac ako hodinu môže zvýšiť riziko predčasného úmrtia, tvrdí najnovšia štúdia. Mali by sme sa teda poobednému zdriemnutiu úplne vyhýbať alebo stačí pospať si o niečo kratšie?

Príliš dlhé zdriemnutie počas dňa môže mať podľa vedcov na svedomí väčšiu pravdepodobnosť vzniku alebo zhoršenia srdcových chorôb alebo dokonca smrť, a to aj u mladých ľudí. Ako píše eurekalert.org, čínski odborníci porovnávali 20 štúdií, v ktorých bolo zahrnutých viac než 300 000 ľudí. Riziko srdcových chorôb alebo predčasného úmrtia zvyšovala akákoľvek dĺžka poobedného zdriemnutia u ľudí, ktorí sa dostatočne vyspali v noci. Negatívnejší vplyv mal tento oddych na ženy, u ktorých sa riziko zvýšilo až o 22 percent. Pre milovníkov popoludňajšej siesty je zlou správou to, že keď si zdriemneme každý deň hodinu a viac, môže to zvýšiť riziko predčasného úmrtia alebo chorôb srdca až o tretinu!

Čítajte tiež: Na JESEŇ si telo pýta iné POTRAVINY ako inokedy: TOP zelenina, ktorá vás pripraví na chladné obdobie!

Kedy poobedná siesta prospieva?

Vedci zdriemnutie počas dňa neodsúdili úplne. Podľa ich zistení je dobré pre ľudí, ktorí sa nevyspali dostatočne v noci. To znamená, že spali menej ako 6 hodín alebo sa často budili. Akademici z Čínskej lekárskej univerzity v Kantone však upozorňujú, že aj v tomto prípade by malo ísť len o krátky oddych, inak môže aj im zdriemnutie uškodiť. Presný dôvod, prečo môže byť denný spánok nebezpečný, nie je jasný, ale predchádzajúci výskum zistil, že môže spôsobiť vnútorný zápal, ktorý škodí srdcu. Vedci tiež skonštatovali, že potreba pospať si cez deň môže byť raným signálom zdravotných problémov.

Zdriemnite si bezpečne

Veda o účinkoch zdriemnutia na zdravie ľudí je nejasná. Existujú štúdie, ktoré ich spájajú s horším zdravím srdca, no aj také, podľa ktorých takýto oddych môže znížiť riziko mozgovej príhody alebo infarktu.

„Poobedné zdriemnutie je bežné na celom svete a všeobecne sa považuje za zdravý zvyk,“ uviedol autor najnovšej štúdie, doktor Zhe Pan. „Spoločným názorom je ten, že zdriemnutie zvyšuje výkonnosť a bojuje proti negatívnym dôsledkom tzv. spánkového dlhu. Naša štúdia spochybňuje tieto všeobecne rozšírené názory,“ podotkol.

Ako dodal, ak si chcete dopriať popoludňajšiu siestu, najbezpečnejšie je nepresiahnuť jednu hodinu.

Dr. Pan s kolegami si pozreli záznamy 313 651 ľudí vo viac ako 20 predchádzajúcich štúdiách a zistili, že štyria z desiatich si pravidelne zdriemli. Tí, ktorí si dopriali pravidelne vyše hodinový spánok, mali o tretinu (34%) vyššiu pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb a o 30 percent vyššie riziko predčasného úmrtia v porovnaní s ľuďmi, ktorí si pospali kratšie alebo vôbec. Avšak u ľudí, ktorí spali v noci menej ako šesť hodín, popoludňajší spánok nezvýšil riziko úmrtia alebo choroby.

Iné štúdie však spájajú nedostatočný spánok s inými vážnymi zdravotnými problémami a dospelým sa všeobecne odporúča, aby si dopriali aspoň sedem hodín odpočinku za noc. Podľa Pana je tak zdriemnutie dobré pre tých, ktorí nemajú kvalitný alebo dostatočne dlhý nočný spánok. 

„Výsledky naznačujú, že kratší spánok - najmä ten, ktorý trvá menej ako 30 až 45 minút - môže zlepšiť zdravie srdca u ľudí, ktorí v noci spia nedostatočne," uviedol.

Ale u tých, ktorí spia normálne, teda zhruba 7 hodín, akákoľvek dĺžka zdriemnutia na ďalší deň zvyšuje riziko úmrtia a chorôb.

Štúdie nie sú jednotné

Vedci sa roky zaoberajú zdravotnými účinkami zdriemnutia a výsledky ich štúdií prinášajú protichodné zistenia. 

„O tom, či je zdriemnutie počas dňa dobré alebo zlé pre naše srdce, sa diskutuje už nejaký čas. Aj keď aktuálna štúdia naznačuje, že denné zdriemnutie na viac ako 60 minút zvyšuje riziko srdcových a obehových chorôb, je potrebných viac dát, aby sme pochopili, prečo to tak je,“ skonštatoval profesor Jeremy Pearson z British Heart Foundation.

Namiesto zamerania sa na jeden faktor je podľa neho dôležité zvážiť celý rad možností životného štýlu, aby bolo srdce a krvné cievy zdravé. Pripomína, že 150 minút mierneho cvičenia týždenne a zdravá stredomorská strava bohatá na ryby môžu znížiť riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. 

„Užívanie liekov na liečbu vysokého krvného tlaku a úpravu cholesterolu môže tiež znížiť riziko život ohrozujúcich srdcových a obehových chorôb,“ uvádza.

Jeden dokument zverejnený v marci tohto roku zistil podobné účinky zdriemnutia, aké odhalil tím doktora Pana a vedcov z čínskeho Kantonu. Vypracoval ju tím odborníkov zo Stanfordskej univerzity v Kalifornii a v záveroch konštatujú, že u starších ľudí, ktorí si pravidelne zdriemli, je 2,5-krát vyššia pravdepodobnosť diagnostikovania srdcových chorôb alebo rakoviny. V štúdii s 11 000 ľuďmi sa uvádza, že denné zdriemnutie po normálnom spánku v noci je spojené s vážnymi chorobami vrátane vysokého krvného tlaku a cukrovky. To isté zistila aj štúdia tímu doktora Pana a naznačila, že vinníkom môže byť zápal - typ škodlivého opuchu vo vnútri krvných ciev a mäkkých tkanív. Zápal, ktorý môže byť vyvolaný únavou a vyčerpaním, nadmerne zaťažuje telo a imunitný systém a pri dlhodobom pôsobení môže spôsobiť trvalé poškodenie.

Niektoré štúdie však zistili, že denný spánok je prospešný. Výskum, ktorý minulý rok zverejnila fakultná nemocnica Lausanne vo Švajčiarsku, spojil zdriemnutie dvakrát do týždňa s nižším rizikom mŕtvice alebo srdcového infarktu. Vedci zistili, že ľudia, ktorí si zdriemli raz alebo dvakrát týždenne, boli ohrození o takmer 50% menej týmito závažnými zdravotnými komplikáciami v porovnaní s tými, ktorí si počas dňa nikdy nepospali. Zároveň však skonštatovali, že zdriemnutie si viac ako dvakrát týždenne nemalo žiadne ďalšie výhody pre zdravie srdca. Vedecký tím monitoroval 3 400 ľudí vo veku od 35 do 75 rokov v priemere päť rokov a zaznamenal 155 infarktov alebo mozgových príhod. Zdriemnutie raz až dvakrát týždenne bolo spojené s takmer polovičným rizikom (48 percent) v porovnaní s tými, ktorí si vôbec nezdriemli. Túto štúdiu publikoval British Medical Journal.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok zdriemnutie

2020-09-28 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia