Z banálnej príčiny nebezpečná CHOROBA: Čo v skutočnosti môže byť za SVRBENÍM hlavy

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-26 06:00:00

Vši. Postrach všetkých rodičov. Keď nás začne svrbieť hlava, okamžite nás napadne, že za tým môžu byť tieto parazity. Nie vždy sú však príčinou!

Svrbivá pokožka hlavy nie je len nepríjemná záležitosť, ale svedčí o tom, že s ňou niečo nie je v poriadku. Ako sa píše na aad.org, za nepríjemnosťami môžu byť lupiny, infekcia, parazity alebo jednoducho používate veľa stylingových prípravkov. Pokožka sa bráni podráždením, alebo zápalom. Na rôzne príčiny svrbenia hlavy existujú účinné riešenia, ako ich odstrániť, no treba však najskôr zistiť pravý dôvod tohto diskomfortu. Prečo nás niekedy svrbí hlava a ako sa tejto nepríjemnosti zbaviť?

Čítajte tiež: Žena prestala jesť po SIEDMEJ hodine večer: DÔKAZ o tom, či má známy diétny TRIK zmysel!

Príčiny svrbiacej pokožky:

Lupiny

Ak je pokožka hlavy suchá a svrbí, vo vlasoch alebo na oblečení sa môžu objaviť malé šupinky. Ide o bežné ochorenie pokožky hlavy. Lupín sa dá zbaviť celkom jednoducho. Stačí, keď použijete šampón proti lupinám a začnete si správne umývať vlasy. Taktiež môžete siahnuť po prírodných bojovníkoch proti lupinám ako je aloe vera, tea tree oil, kokosový olej a žihľava. 

Alergická reakcia

Máte citlivú pokožku, ktorá zvykne zareagovať na nové veci? Možno vás potrápi alergická kontaktná dermatitída, ktorá sa prejavuje svrbiacou, suchou a šupinatou pokožkou hlavy a začervenanými vyrážkami. Je bežná u žien, ktoré si farbia vlasy, ale u tých, ktoré si nedostatočne zmývajú šampón. Ak chcete zastaviť svrbenie, musíte prestať používať výrobok, ktorý to spôsobuje. Ak sa problému neviete zbaviť, mali by ste navštíviť dermatológa.

Žihľavka

Žihľavka sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tele, dokonca aj na pokožke hlavy. Ide o červené, vyvýšené a veľmi svrbiace vyrážky, ktoré majú tendenciu zmiznúť samé od seba, ale aj sa opäť objaviť a vrátiť. Ak sa žihľavka opakuje dlhšie ako 6 týždňov, ide už o chronické ochorenie a v takom prípade treba vyhľadať odbornú pomoc.

Vši

Svrbivá pokožka hlavy je najčastejším príznakom, že sa vo vlasoch nachádzajú vši. Ak máte podozrenie, že tieto nepríjemné parazity okupujú vašu hlavu, požiadajte niekoho, aby podrobne preskúmal pokožku hlavy. Keď sa potvrdí, že ich máte, umyte si hlavu šampónom proti všiam. Na trhu existuje momentálne mnoho prípravkov, ktoré s nimi zatočia. Ak sa v hlave nachádzajú hnidy, treba ich všetky povyberať. Hlavu treba pre istotu kontrolovať ešte niekoľko dní.

Svrab

Svrab je infekčné ochorenie, ktorého pôvodcom je zákožka svrabová. Keď sa vám tieto roztoče zavŕtajú do pokožky hlavy, môže vás poriadne svrbieť, až tak, že sa v noci nevyspíte. Postihnutí sa môže škrabať tak intenzívne, že vzniknú krvavé škrabance. Pri tomto kožnom ochorení je nutné vyhľadať lekársku pomoc, pretože cielená liečba je len na lekársky predpis.

Lišaj

Lišaj je neinfekčná svrbivá vyrážka, ktorá postihuje rôzne časti tela, ako sú paže, nohy, trup, nechty, ale aj pokožka hlavy. Intenzívne svrbenie môže spôsobiť vypadávanie vlasov.

Psoriáza na pokožke hlavy

U niektorých ľudí sa psoriáza objaví aj na pokožke hlavy. Zhrubnuté červené ložiská pokryté striebristými šupinami siahajúce až k zadnej časti krku a ušiam vedia poriadne potrápiť. Svrbenie má miernu až silnú intenzitu. Niektorým pacientom uľaví od nepríjemného svrbenia dobre vybratý šampón, alebo kúra na to určená. Pri ťažkých príznakoch je potrebná pomoc dermatológa.

Atopická dermatitída

Ak trpíte na ekzém, známy ako atopická dermatitída, môže sa objaviť aj na pokožke hlavy vo forme suchým olupujúcich sa ložísk. Pacienti sa sťažujú na nepríjemné svrbenie, niektorí dokonca hovoria o tom, že majú pocit, že im horí hlava. Keďže na každú kožu zaberá niečo iné, v prípade, že vás postihne toto kožné ochorenie, navštívte odborníka, ktorý vám odporučí primeranú liečbu.

Nervový problém

Intenzívne svrbiaca pokožka hlavy bez viditeľnej vyrážky, lupín alebo inej kožnej reakcie môže byť príznakom iného ochorenia. Medzi choroby, ktoré môžu spustiť pocit potreby sa stále škrabať, sú psychické problémy, pásový opar a cukrovka.

Rakovina kože

Najčastejšie sa objavuje na obnažených častiach hlavy a krku a môže sa prejaviť nepríjemným svrbením. Správnu diagnózu určí dermatológ, ktorý má odborné znalosti v diagnostike rakoviny kože a určí, či sú potrebné ďalšie testy a či trpíte týmto ochorením, alebo je za svrbením niečo iné.

Fotogaléria


Tagy:
hlava zdravie choroby svrbenie

2020-09-26 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia