SILA ukrytá v príjemnej aktivite: Reakcia v ľudskom tele, ktorej sa potešia milovníci SEXU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-23 11:45:00

Intímne chvíľky s partnerom dokážu viac, než len vyvolať vzrušenie. Podľa výskumu by sex mohol byť doslova záchranou pre tých, ktorí utrpeli srdcový infarkt. Údajne zvýši šance na prežitie. Ako je to možné?!

Vyzerá to tak, že odborníci z jednej štúdie v tom majú jasno. Zistili, že u pacientov, ktorí zostali aktívni v spálni niekoľko mesiacov po chorobe, bola v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí pravdepodobnosť úmrtia o tretinu nižšia, ako sa uvádza na escardio.org. Zdravotníci tvrdia, že ich objavy by mali upokojiť znepokojené obete srdcového infarktu o tom, že pravidelné milostné radovánky sú pre nich neškodné.

Čítajte tiež: Dajte si CESNAK pod vankúš a sledujte, čo sa bude diať: ZMENY v tele, ktoré prekvapia

Prínosy sexu

Sex sa počíta ako zdravá aktivita, pri ktorej spálite nejaké kalórie, takže ide o istú formu cvičenia. Navyše, hovorí sa, že dospelí s aktívnym sexuálnym životom sa s väčšou pravdepodobnosťou starajú o seba a vedú zdravší životný štýl.

Sexualita a sexuálna aktivita sú ukazovateľmi blaha. Zlepšená fyzická zdatnosť, silnejšie vzťahy medzi partnermi či manželmi a mentálne schopnosti dostať sa z počiatočného šoku zo zdravotnej udalosti v priebehu niekoľkých mesiacov sú jedným z možných vysvetlení prínosu prežitia pozorovaného u väčšej skupiny,“ vysvetľuje vedecký pracovník profesor Yariv Gerber z Tel Avivskej univerzity.

Infarkt pri ňom nehrozí

Štúdia publikovaná v časopise European Journal of Preventive Cardiology analyzovala údaje o takmer 500 ľuďoch vo veku do 65 rokov, ktorí utrpeli infarkt. Udržiavanie alebo zvyšovanie sexuálnej aktivity počas prvých šiestich mesiacov bolo spojené s 35% nižším rizikom úmrtia v nasledujúcich 22 rokoch v porovnaní s osobami, ktoré sa vyhýbali intimite.

Lucy Martinová, vedúca kardiologická sestra v British Heart Foundation dodala: „Sex sa môže po infarkte považovať za tabuizovanú tému. Je ale potrebné pamätať na to, že sex už pravdepodobne nespôsobí infarkt alebo iné srdcové problémy, než akákoľvek iná forma fyzickej aktivity, ktorá zvyšuje váš srdcový rytmus a pumpuje krv.

Regenerácia po infarkte sa u každého líši a je dôležité prediskutovať sexuálnu a fyzickú aktivitu s lekárom. Táto štúdia pripomína známu súvislosť medzi duševným a fyzickým zdravím a slúži ako pripomienka, že udržanie aktívnej činnosti akýmkoľvek spôsobom môže z dlhodobého hľadiska pomôcť znížiť riziko ďalších problémov.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sex choroba Infarkt

2020-09-23 11:45:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia