CHRÁPANIE ako znak vážneho stavu: Takto spoznáte, kedy už ide o signál INFARKTU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-17 12:10:00

Medzi príznaky srdcového záchvatu patrí bolesť na hrudníku, ťažkosti s dýchaním a nevoľnosť. Riziku smrteľného infarktu myokardu a srdcových chorôb by ste však mohli byť vystavení aj vtedy, ak pravidelne chrápete. Kedy môže byť chrápanie prejavom blížiaceho sa infarktu?

Srdcové záchvaty sú vážne zdravotné problémy, ktoré si vyžadujú okamžitú lekársku pomoc. Infarkt je spôsobený nedostatkom krvi, ktorá sa dostáva do srdca. To sa môže poškodiť a ide o život. Infarkt môže byť tiež príznakom ischemickej choroby srdca, keď sa v tepnách hromadia tukové usadeniny, ktoré obmedzujú množstvo krvi prúdiacej do srdca. Ak patríte k ľuďom, ktorí pravidelne chrápu, mali by ste zbystriť pozornosť, ako píše express.co.uk. Podľa lekárskeho webu WebMD totiž hlasné chrápanie zvyšuje pravdepodobnosť smrteľného infarktu.

Čítajte tiež: Táto ľudská VLASTNOSŤ zvyšuje riziko INFARKTU: Správate sa tak aj vy?

Kedy je chrápanie nebezpečné?

Lapanie po dychu alebo ťažkosti s dýchaním v spánku sú znakom spánkového apnoe. Zvyšuje sa tým tlak na srdce, čo následne zvyšuje riziko srdcového infarktu. 

„Je normálne, keď v spánku občas zachrápete, ale neobvykle hlasné chrápanie, ktoré znie ako lapanie po dychu alebo dusenie, môže byť znakom spánkového apnoe,“ upozorňuje web.

Ako sa na ňom ďalej vysvetľuje, „vtedy prestanete niekoľkokrát v noci dýchať, zatiaľ čo ešte spíte. To mimoriadne zaťažuje srdce.“

Ak patríte k ľuďom, ktorí pravidelne hlasno chrápu, mali by ste sa o tom porozprávať s lekárom. V tomto prípade je totiž vhodné absolvovať odborné vyšetrenie, či máte nábeh na infarkt. Existujú prístroje, ktoré dokážu vaše dýchanie v spánku vyhodnotiť. 

Spánkové apnoe, ktoré sa nazýva tiež obštrukčné spánkové apnoe, niekedy spôsobuje aj to, že človek sa po prebudení cíti unavený. Často je preňho ťažké cez deň sa sústrediť a má časté bolesti hlavy. Keď sa tento stav nelieči, môže ísť o vážny problém. Neliečené spánkové apnoe vedie k vysokému krvnému tlaku, mozgovým príhodám alebo zmenám nálady.

Typické znaky infarktu

Medzi najbežnejšie príznaky srdcového infarktu sa radí silná bolesť na hrudníku, sálajúca bolesť v ruke a náhle točenie sa hlavy. Riziko môžeme znížiť už malými zmenami v strave alebo v životnom štýle. Zdravá a vyvážená strava bojuje proti ukladaniu tukov v tepnách, rovnako ako pohyb. Vyhýbajte sa mastným pokrmom, zaraďte do jedálnička viac ovocia a zeleniny, nezabúdajte na celozrnné výrobky a doprajte si pravidelne fyzickú aktivitu. Aj krátka prechádzka každý deň má na zdravie vplyv.

Fotogaléria


Tagy:
srdce infarkt chrápanie

2020-09-17 12:10:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia