Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ročné obdobie narodenia ako PREDZVESŤ chorôb: ZISTITE, či vášmu dieťaťu NEHROZIA zdravotné problémy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Môže dátum narodenia rozhodnúť o ľudskom zdraví? Hoci to nie je ešte úplne prebádaná oblasť vedcov, minimálne ročné obdobie narodenia môže mať vplyv na to, s akými zdravotnými neduhmi môže dieťa trpieť.  

Ročné obdobie, v ktorom sa dieťa narodí, môže podľa novej štúdie hrať veľkú rolu v tom, či sa u neho vyvinú rôzne alergické ochorenia, ako sa uvádza na studyfinds.org. Vedci z National Jewish Health dospeli k záveru, že u detí narodených na jeseň je vyššie riziko vzniku potravinových alergií, ekzémov, astmy a sennej nádchy.

Čítajte tiež: Výsledok bežného ZLOZVYKU: Ochorenie, ktoré si mnohí mýlia s OPAROM!

Od ekzému k detským alergiám

Detské alergické stavy zvyčajne začínajú suchou popraskanou pokožkou. Tá však môže spôsobiť reťazovú reakciu iných alergických stavov. Tento jav sa označuje ako atopický pochod. Zvyčajne začína nejakým ekzémom u malého dieťaťa, ale neskôr v detstve sa môže rozvinúť do potravinových alergií, astmy alebo sennej nádchy.

„Pozreli sme sa na každé dieťa liečené na našej klinike a u tých, ktoré sa narodili na jeseň, bola oveľa pravdepodobnejšia prítomnosť všetkých stavov spojených s atopickým pochodom,“ hovorí hlavná autorka štúdie Jessica Huiová, MD, pediatrička z National Jewish Health." Teraz sa dozvedáme viac o tom, prečo to tak je, a sme pevne presvedčení, že to majú na svedomí baktérie kvôli tomu, ako ovplyvňujú kožnú bariéru."

Deti s ekzémom majú zvyčajne na svojej pokožke vysoké množstvo škodlivých baktérií (staph aureus), čo vylučuje schopnosť pokožky bojovať proti patogénom a alergénom.

Ročné obdobie narodenia ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Keď sú častice potravy schopné preniknúť do pokožky skôr, ako sú trávené, telo ich vidí ako cudzie a vytvára proti nim protilátky, ktoré spôsobujú alergiu dieťaťa,“ dodáva Dr. Huiová.

Výskumný tím, ktorý stojí za týmito zisteniami, v súčasnosti vedie klinické testy skúmajúce všetky faktory, ktoré môžu prispievať k slabým kožným bariéram u dojčiat. Skupina tehotných žien sa už zaregistrovala a ich deti budú v ranom detstve sledované v rôznych oblastiach (životné prostredie, genetika, lieky, domáce výrobky).

Je to aj boj pre rodičov

V ideálnom prípade tento výskum pomôže vysvetliť, prečo sú jesenné deti náchylnejšie na alergické stavy, čo by mohlo viesť k lepšej liečbe.

"Myslíme si, že ak dokážeme zasiahnuť vo veľmi mladom veku, dokonca aj hneď po tom, ako je dieťa mimo maternice, potom je to ideálny spôsob, ako sa pokúsiť zastaviť rozvoj tohto atopického pochodu," uzatvára doktorka.

V neposlednom rade by to znamenalo menej stresujúci život pre rodičov a ich deti. 

„Rodičia by sa nemuseli báť, že by ich deti prišli niekedy do kontaktu s niečím, na čo by mohli byť alergické,“ hovorí Jessica Gradyová. U jej šesťročného syna sa vyvinula alergiu na mlieko a citrusy po tom, keď ako dojča bojoval s ekzémom. 

Štúdia je publikovaná v časopise Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Viac o téme: DieťaZdraviePokožkaEkzémRočné obdobie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9