Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Stačí VERIŤ a liečba bude úspešná? Prevratné zistenie, akú veľkú silu má PLACEBO!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Poznáte účinky placeba na zdravie? Možno tomu neveríte, ale u niektorých ľudí zaberá a vyliečia sa i napriek tomu, že nedostávajú skutočný liek. Dokonca sa niektorým polepší aj v prípade, ak vedia, že ide len o placebo!

Placebo je zámerne neúčinné liečivo podávané jednej skupine ľudí, pričom druhej sa podáva skutočný liek, aby sa zistila jeho účinnosť. Vzhľadom aj chuťou pripomína skutočný medikament. V mnohých prípadoch dochádza k placebo efektu a pacient sa uzdraví, pretože je presvedčený, že dostal skutočné lieky.

Čítajte tiež: UTLMÍ viac než len bolesť: Po tomto zistení si dáte poslednú TABLETKU!

Placebo ako liek?

Najnovšia štúdia dokazuje, že existujú fyziologické dôkazy o tom, že liečba prezentovaná ako placebo môže priniesť zdravotné výhody. Keď je človek liečený, je prirodzené, že očakáva uzdravenie, alebo sa mu uľaví od bolesti. Podľa nového výskumu, aj keď vedci povedali pacientom, že liek, ktorý im bude podávaný, neobsahuje žiadne účinné látky, mal pozitívny účinok na zdravie. Ako sa píše na medicalnewstoday.com, štúdia pochádza od výskumníkov z Michiganu a bola publikovaná v časopise Nature Communications.

V klinických štúdiách vedci zvyčajne neinformujú účastníkov, že dostali placebo.

 „Namiesto toho, aby ste pacientovi predpísali celý rad liekov, mu podáte placebo a poviete mu, že práve toto mu pomôže. Ak tomu uverí, tak sa to v mnohých prípadoch aj stane,“ konštatoval spoluautor štúdie Jason Moser.

Tu však podľa vedcov vzniká etický problém, ktorý bráni ich rozšírenému používaniu. 

„Aby bolo placebo účinné, človek musí byť oklamaný, aby veril, že sa lieči,“ uvádza sa v štúdii.

Stačí VERIŤ a liečba
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nový výskum sa preto zameral na potenciál placeba, keď o ňom pacienti vedeli. Niektorí sami hlásili jeho prospešné účinky na zdravie. Účastníci výskumu trpeli syndrómom dráždivého čreva, chronickou bolesťou chrbta, psychickou nepohodou, emočnými ťažkosťami a zlou kvalitou spánku.

Experimenty ako dôkaz

Autori štúdie uskutočnili dva experimenty, kde si účastníci prezreli 40 emotívnych obrázkov. Tridsať z nich bolo negatívnych, zatiaľ čo desať bolo neutrálnych. Účastníci skupiny informovanej o tom, že im bude podané placebo, si prečítala informácie o tom, čo to vôbec znamená. Vedci ich potom požiadali, aby sa nadýchali nosového spreja so soľným roztokom. Tiež im povedali, že táto látka môže znížiť ich emocionálne vnímanie obrazov. Pacienti druhej skupiny naopak nevedeli o tom, že im bude podané placebo. Aj keď inhalovali rovnaký sprej, bolo im povedané, že jeho úlohou je zvýšiť presnosť údajov pri prezeraní obrázkov.

Počas prvého experimentu jednotlivci oboch skupín priznali placebo efekt na svoju reakciu na obrázky. Ako vedci očakávali, účastníci hlásili, že mali menej stresu z obrázkov, ktoré im boli predložené.

Druhý experiment použil hodnoty EEG na vyhodnotenie zmien nervovej aktivity súvisiacej so stresom. Aj v tomto prípade došlo k jeho zníženiu. Dokonca skupina, ktorej bolo podané placebo, ale účastníci o tom netušili, bola pokojnejšia pri prezeraní obrázkov.

Viac o téme: ZdravieLiekyMedicínaPlacebo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9