Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SOLÁRIÁ ako časovaná bomba: Mnohé z nich ZAVÁDZAJÚ ľudí, dávajte si pozor!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bronzová pokožka láka väčšinu z nás. Nielen v lete. Mnohí preto pred slnkom uprednostňujú soláriá, ktoré poskytujú rovnomerné opálenie hocikedy počas roka a na prvý pohľad sa dokonca zdá, že ide o bezpečnejšie riešenie. Mali by sme však byť v strehu. 

Podľa britskej charitatívnej organizácie zameranej na rakovinu kože poskytujú mnohé soláriá  „nesprávne a škodlivé“ rady. Tvrdí, že až 70 % ľudí, ktorí používajú soláriá, nie sú informovaní o nebezpečenstvách, uvádza thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Takto hneď zistíte, že máte KORONAVÍRUS: Odhaľte RÝCHLEJŠIE vírus v tele!

Ako uviedla zakladateľka spoločnosti Melanoma UK Gillian Nuttallová, „alarmujúce, ale bohužiaľ nie prekvapujúce zistenia“ ukazujú, že veľa solárií poskytuje nesprávne informácie. Tvrdí, že mnohí prevádzkovatelia nedodržiavajú zdravotné a bezpečnostné predpisy.

„S používaním solárií sú spojené obrovské riziká a všetci ich zamestnanci by mali absolvovať rozsiahle školenia,“ zdôrazňuje.

Najbežnejším typom rakoviny kože spôsobeným opakovaným opaľovaním je spinocelulárny karcinóm, ktorý predstavuje 20 percent rakoviny kože. Štúdia z Dundee University a Leiden University Medical Center v Holandsku zistila, že práve soláriá významne zvyšujú riziko jej vzniku. Výskumy sa často zameriavajú na melanóm, ktorý je zodpovedný za jedno percento rakoviny kože. Podľa nórskej štúdie pravidelné používanie solária môže takmer zdvojnásobiť riziko jeho vzniku.

Soláriá ako časovaná bomba

Soláriá prepúšťajú do pokožky také silné UV žiarenie, ktoré dokázateľne zvyšuje riziko vzniku zhubného melanómu - najzávažnejšej formy rakoviny kože. Iba 20 minút v soláriu je porovnateľné so štyrmi hodinami na slnku. V mnohých prípadoch je škoda neviditeľná, pretože môže trvať až 20 rokov, kým sa prejaví. Najnebezpečnejší je preto pobyt v soláriu najmä pre deti. Tie by v žiadnom prípade nemali stráviť v ňom ani minútu! Svetová zdravotnícka organizácia považuje solária za rovnako nebezpečné ako fajčenie.

SOLÁRIÁ ako časovaná bomba:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Buďte opatrní

Opálená pokožka síce vyzerá dobre, no cena za to je príliš vysoká. Ak sa aj napriek varovaniam do solária vyberiete, pre vlastnú bezpečnosť by ste si pred tým mali dať skontrolovať kožu u odborníka. Zamestnanci solárií vo väčšine prípadov nezisťujú, či je klient rizikový, vrátane toho, či má v rodinnej anamnéze rakovinu kože. Dokonca sa nepýtajú ani na zdravotné ťažkosti, ktoré sa môžu po vystavení UV lúčom zhoršiť. Mnohí ľudia sú presvedčení, že opaľovanie sa v soláriu je bezpečné, no realita je podľa predstaviteľov charitatívnej organizácie Melanoma úplne iná. 

Príznaky melanómu

Najbežnejším znakom melanómu je nový útvar na koži alebo zmena už existujúceho. Vo väčšine prípadov majú melanómy nepravidelný tvar a sú viacfarebné. Melanóm môže byť väčší, niekedy svrbí alebo krváca. Ak si na tele nájdete nové znamienko, ktoré postupne mení veľkosť, tvar alebo farbu, vyhľadajte lekára. Iba ten môže s istotou určiť, či ide o neškodnú zmenu na koži alebo nie.

V každom prípade by ste sa mali riadiť kontrolným zoznamom príznakov:

  • Asymetria - melanómy majú dve veľmi rozdielne polovice a sú nepravidelného tvaru.
  • Hranica - melanómy majú vrúbkované alebo nepravidelné ohraničenie.
  • Farba - melanómy majú najčastejšie dve alebo viac farieb.
  • Priemer - väčšina melanómov má priemer väčší ako 6 mm. 
  • Zväčšenie alebo prevýšenie – útvar, ktorý časom mení veľkosť, môže byť melanóm.

K rizikovým ľuďom patria najmä tí, ktorí majú veľké množstvo znamienok alebo pieh a v detstve sa stretli so silným spálením od slnka.

Viac o téme: KožaSoláriumOpaľovanieZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9