Keď OBLIČKY potichu kričia o pomoc: 11 nenápadných SIGNÁLOV, že bojujú s infekciou

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-10 13:00:00

Potrápiť môžu kohokoľvek bez ohľadu na vek. Reč je o obličkách, ktoré sú životne dôležitým orgánom. Málokto však vie, že začínajúcu infekciu obličiek môžu naznačiť okrem iného aj zmeny v močení.

Hoci sú infekcie obličiek relatívne zriedkavé, môžu byť závažné. Z lekárskeho hľadiska sú známe ako pyelonefritída. K infekcii môže dôjsť vtedy, keď máte infekciu močového mechúra alebo močových ciest (UTI) a baktérie cestujú po močovodoch (spájajú obličky s močovým mechúrom).

Čítajte tiež: Najlepšie potraviny pre zdravie MUŽOV v lete: Zvyšujú potenciu a budujú svaly!

Infekcie obličiek sú považované za typ UTI, takže príznaky môžu byť podobné, ako sa uvádza na thehealthy.com. V USA sa každoročne v USA koná asi 100 000 návštev pacientov s UTI, pričom väčšina z nich je spôsobená infekciami obličkami. Na infekciu môže ochorieť ktokoľvek, no častejšie sa vyskytuje u žien ako u mužov, keďže nežnejšie pohlavie je náchylnejšie k UTI kvôli svojej anatómii. Ženy vo veku od 15 do 29 rokov sú obzvlášť ohrozené a ak je žena tehotná, má oslabený imunitný systém alebo cukrovku, môže mať ešte väčšie riziko infekcie.

Ak spoznáte nasledujúce príznaky, mohlo by ísť o infekciu! Dá sa liečiť antibiotikami, no v závislosti od jej závažnosti budete pravdepodobne musieť ísť do nemocnice. 

Horúčka a zimnica

Infekcie močového mechúra zvyčajne nespôsobujú horúčku. Preto by zvýšenie teploty mohlo naznačovať, že sa infekcia dostala do obličiek, ako hovorí Charles Modlin, MD, MBA, urológ na Cleveland Clinic. Keď telo zvyšuje imunitnú odpoveď, jeho teplota môže stúpať.

Bolesť chrbta

Infikovaná oblička bude puchnúť a bude krehká. Môže pritlačiť na kapsulu, ktorá pokrýva obličky, ako hovorí Dr. Modlin. Pretože sa vaše obličky nachádzajú bližšie k chrbte, táto ostrá alebo tupá bolesť sa prejaví v jeho spodnej časti, hovorí Nicole Aliová, MD, nefroologička na NYU Langone. Stačí trošku poklepať na spodnú časť chrbta a ak to pacienta bolí, je podozrenie, že sa infekcia dostala do obličiek. 

Časté močenie

Počiatočná infekcia močového mechúra dráždi tkanivá orgánov a pravdepodobne vás bude posielať častejšie na toaletu. Ide o jeden z prvých príznakov infekcie obličiek.

"Močový mechúr cíti toto podráždenie a chce sa ho zbaviť, takže sa sťahuje," hovorí Modlin. 

Keď sa stiahne, budete sa cítiť tak, ako by ste potrebovali na záchod, aj keď je močový mechúr takmer prázdny.

Bolesť pri močení

Pretože je infekcia obličiek typom UTI, budete mať zápal smerujúci až po močovú trubicu. Baktérie neinvazujú iba sliznicu močového mechúra a obličiek, vysvetľuje Dr. Modlin. Infiltrujú tkanivo a nervové zakončenie močových ciest a aktivujú receptory bolesti v tejto oblasti. Takže močenie môže byť bolestivejšie. 

Krvavý moč

Väčšina obličkových infekcií začíne baktériami, ktoré cestujú močovým ústrojenstvom do močového mechúra, infekcia sa potom môže dostať do obličiek. Pretože ženy majú kratšiu močovú trubicu ako muži, sú vystavené väčšiemu riziku UTI - a preto sú zraniteľnejšie. Riziko ženy môže zvýšiť aj častý styk alebo nový partner, hovorí Dr. Aliová. Keď telo bojuje s infekciou, v moči tak môžu skončiť červené krvinky.

Problémy s vyprázdňovaním močového mechúra

V zriedkavých prípadoch môžu byť problémy s močením príčinou symptómov infekcie močového mechúra a obličiek, hovorí Dr. Ali. U mužov môže zväčšená prostata pritlačiť na močový mechúr a u žien to môže byť močový mechúr, ktorý zlýha počas menopauzy. Každá z týchto situácií môže zabrániť úplnému vyprázdneniu močového mechúra. Zvyšný moč potom môže zhromažďovať baktérie, čo vedie k infekcii.

Ak ste už mali opakované infekcie močových ciest a ste muž, keďže je menej pravdepodobné, že sa u nich objaví UTI, poraďte sa so svojím lekárom o možných problémoch s močovým mechúrom.

Zakalený moč

Počas infekcie môže váš moč vyzerať zakalený. "Telo vysiela biele krvinky na boj s infekciou," hovorí Dr. Aliová a pokračuje: "V moči sa hromadia krvné bunky a baktérie."

Zápach moču

Všimnite si zápach, keď močíte, môže ísť o ďalší príznak infekcie obličiek. "Ide o fermentáciu baktérií," hovorí Dr. Modlin. Ak je to váš jediný príznak, nemajte unáhlený záver. Zakalený, silne zapáchajúci moč môže byť tiež príznakom dehydratácie.

Hnis v moči

V závažných prípadoch môžete vidieť hnis, keď močíte, kvôli nahromadeniu bielych krviniek a baktérií, hovorí Dr. Ali.

"V okamihu, keď uvidíte hnis v moči, pravdepodobne máte infekciu alebo absces v močovom mechúre," hovorí Dr. Ali.

Závrate

Neliečená infekcia obličiek sa môže šíriť do krvného riečišťa a ovplyvňuje celé vaše telo.

"Tento zápal baktérií spôsobuje rozšírenie krvných ciev, čo spôsobuje pokles krvného tlaku a spôsobuje závraty," hovorí Dr. Ali. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie príznaky infekcia obličiek UTI infekcia močového mechúra

2020-08-10 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia