PODPRSENKA pri cvičení ako záchrana: Kedy sa vám môže nepríjemne VYPOMSTIŤ?

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-15 15:00:00

Nezabúdate na športovú podprsenku pri cvičení? Robíte dobre. Ak však máte tú nesprávnu, je to ešte horšie ako bez nej. Hrozia zdravotné problémy, z ktorých by ste sa mohli dlhšie dostávať.

Cvičenie v zlej podprsenke spôsobuje nepríjemnosti. Okrem toho, že sa cítite nekomfortne, môžete ohroziť svoje zdravie. Týka sa to najmä žien, ktoré majú väčšie prsia. Ak nemajú tú správnu oporu, môže ich trápiť slabý výkon, zlé držanie tela, dokonca aj fyzická bolesť, ako sa píše na livestrong.com.

Čítajte tiež: Nepodstatný zvyk, veľké následky: S týmto pri konzumácii melóna raz a navždy skoncujte!

Riziká nesprávnej podprsenky

Zo štúdie, ktorá bola uverejnená v Clinical Journal of Sports Medicine vyplynulo, že cvičením vyvolaná bolesť prsníkov je asi päťkrát častejšia u športovkýň so strednými a veľkými prsiami ako u tých, ktoré ich majú malé. Prsia sa pripájajú na svaly hrudnej steny pomocou Cooperových väzov. Tie vytvárajú ich podporu a pomáhajú udržať tvar. Prsia sa pribúdajúcim vekom prirodzene napínajú a začínajú ovísať. Cvičenie v zlej podprsenke môže tieto väzy zaťažiť a spôsobiť bolesť. Preto je výber tej pravej veľmi dôležitý. Nie všetky sú totiž rovnaké. Vedci zistili, že podprsenka, ktorá poskytuje väčšiu podporu pomáha ženám lepšie sa hýbať a zvyšuje aj samotný komfort.

Niektoré bežkyne môžu byť náchylné na popraskanie bradaviek, keďže sa prsia pri behu trú o podprsenku. Medzi príznaky patrí začervenanie, bolesť, krvácanie a tvorba chrást. Jeden zo spôsobov, ako tomu predísť, je výber správnej podprsenky. Tú by mali nosiť aj ženy, ktoré majú veľmi malé prsia. Cvičenie bez podprsenky nie je vhodné ani pre ne.

Bavlna radšej nie

V prvom rade by mala byť športová podprsenka pohodlná, nikde by vás nemala omínať. Mala by byť vyrobená z priedušného materiálu, ktorý zároveň rýchlo saje pot, ale zároveň aj rýchlo schne. Bavlne by ste sa mali radšej vyhnúť, pretože, keď zostane mokrá, dlho a nepríjemne chladí. Podprsenka by nemala obsahovať kostice, prsia do nich pri pohybe narážajú a vznikajú na nich odreniny. Mala by byť elastická, zároveň pevná a zabezpečiť čo najmenší pohyb prsníkov. 

Ramienka by mali byť pevné

Nemala by príliš zvierať hrudník, aby vás neobmedzovala v dýchaní. Pás pod prsiami by mal byť dostatočne široký, ale nemal by sa do kože zarezávať. Pri výbere sa uistite, či sú ramienka dostatočne pevné. 

„Ak viete zasunúť jeden až dva prsty pod ramienok, vybrali ste si správne. Keď vsuniete celú dlaň, je vám veľká a mali by ste zvoliť menšiu veľkosť,“ vysvetlila fittness inštruktorka zo San Francisca Susanna Kalnesová a dodala, že správna podprsenka by po vyzlečení nemala zanechávať na koži stopy.

Ktorá je najlepšia?

Podľa Kalnesovej najlepšia športová podprsenka je taká, ktorá má vzadu prekrížené ramienka. Hmotnosť prsníkov je v nej lepšie rozložená a nezaťažuje chrbát. Odborníčka radí ženám, aby si športovú podprsenku kúpili v kamennej predajni a poriadne ju vyskúšali. Môže vám totiž sadnúť na prvýkrát, ale neskôr pri pohybe môžete pociťovať diskomfort.

 „Najlepšie urobíte, ak si pri skúšaní v kabínke párkrát podskočíte. Ak vás nikde neomína, prsia sa nehýbu a neodierajú, je to tá pravá,“ dodala.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie podprsenka cvičenie

2020-08-15 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia