Kedy môže byť za OPUCHNUTÝMI nohami niečo vážne? ZNAMENIA, že ide o problém

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-13 13:00:00

Hoci sú pre niektorých opuchnuté nohy bežné v letnom období a nejde o nič vážne, u iných môžu byť varovným znamením. Pravdepodobne niečo nie je v poriadku a nejde len o problém, nad ktorým stačí mávnuť rukou. Čo môže byť za opuchnutými nohami?

Môže sa stať, že po celom dni prídete domov, vyzlečiete sa a pohľad vám padne na členky, na ktorých zbadáte viditeľné otlačky od ponožiek. Je možné, že ide len o elastický materiál, ktorý zabraňuje skĺznutiu ponožiek, je príliš silný a omína vás. Ak sa vás to však týka pravidelne, mali by ste zbystriť pozornosť. Ako sa píše na portáli brightside.mevaše telo môže vysielať signál, že niečo nie je v poriadku. 

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré vám za pár minút zväčšia BRUCHO: Najväčší vinníci plynatosti

Čo za tým môže byť? 

1. Vysoký krvný tlak

Ak máte nepríjemný pocit, že sú vaše nohy opuchnuté, na príčine môže byť nahromadená tekutina v dolných končatinách. Opuch sám o sebe zvyčajne nebolí, ale ak si oblečiete ponožky, je pravdepodobné, že budete cítiť nepohodlie a tlak v oblasti členkov. Vysoký krvný tlak sťažuje srdcu transport krvi do celého tela. Telo reaguje tým, že zadržiava tekutinu ktorá sa zvyčajne drží v nohách a chodidlách.

2. Kŕčové žily

Keď sú žily na nohách oslabené, nedokážu dostatočne rýchlo transportovať krv naspäť do srdca. Krv sa potom hromadí v žilách nôh, čo môže viesť k bolestivým opuchom, v niektorých prípadoch dokonca k tvorbe kŕčových žílTelo takýmto spôsobom vysiela signál, že vaše žily sú slabé a vy máte problém s prúdením krvi.

3. Dehydratácia

Ak dostatočne nepijete, vaše telo nemá dostatok vody, a to môže poškodiť krvné cievy. Na poškodených žilách môžu vznikať malé netesnosti, ktoré umožnia tekutine hromadiť sa v okolitom tkanive. Najčastejšie sa to deje na nohách, najmä v oblasti členkov. Opuchnuté nohy môžu znamenať, že ste dehydrovaní. Ak začnete dodržiavať pitný režim, môže byť po probléme.

4. Vedľajšie účinky liekov

Niektoré lieky môžu mať nežiadúce vedľajšie účinky a začnú vám opúchať dolné končatiny. Lieky na depresiu a tlak môžu vyvolať nepríjemné opúchanie nôh. Týka sa to aj antikoncepčných tabletiek, ktoré obsahujú estrogén a menia hladiny hormónov v tele. Často sú príčinou toho, že v tele ženy zadržiavajú vodu a opúchajú im nohy.

Čo robiť?

Ak máte pravidelne opuchnuté nohy, zájdite radšej za svojím lekárom. Tento stav však môžete zlepšiť, keď budete dodržiavať niekoľkých jednoduchých odporúčaní:

  • Znížte obsah soli v strave
  • Udržiavajte si zdravú hmotnosť
  • Noste kompresné ponožky a pančuchy
  • Často meňte polohu a vyhnite sa dlhodobému sedeniu alebo státiu
  • Noste pohodlné topánky s nízkymi podpätkami

Fotogaléria


Tagy:
zdravie nohy opuchy

2020-08-13 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia