Vysoký CHOLESTEROL spoznáte na RUKÁCH: Výstražné ZNAMENIE, ktoré upozorní na vážny stav

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-29 13:30:00

Vysoký cholesterol je zákerný v tom, že o sebe nedá vedieť. Mnohí si ho všimnú až vtedy, keď je príliš neskoro. Môže sa však ohlásiť spôsobom, ktorý nie je veľmi známy. Spozornite, ak zbadáte jeden z týchto dvoch signálov na rukách!

Ak máte vysokú hladinu cholesterolu, znamená to, že v krvi vám pláva príliš veľa „zlého“ HDL cholesterolu, čo ohrozuje ľudský život. Aj preto je dôležité si ho pravidelne monitorovať, aby sa znížilo riziko srdcových chorôb a zablokovanie krvných ciev. Vysoká hladina cholesterolu zvyčajne nespôsobuje žiadne príznaky. Napriek tomu predsa len existujú určité fyzické prejavy, ktoré naznačujú nebezpečný stav. Jednými z týchto symptómov sú bolesť a brnenie v rukách, ako sa uvádza na express.co.uk

Čítajte tiež: Žena jedla každý deň instantné REZANCE: Po týždni ju prekvapila REAKCIA tela!

Bolesť v rukách

Ak dôjde k nahromadeniu plaku (tukových usadenín), upchá sa tepna a vznikne ateroskleróza. Tieto usadeniny pozostávajú z cholesterolu, mastných látok, bunkových odpadových produktov, vápnika a fibrínu. Keď sa cholesterol hromadí v tele, môže upchávať krvné cievy v rukách. K hromadeniu cholesterolu môže dochádzať nepretržite a ruky sú tým pádom bolestivé.

Brnenie v rukách

Prerušenie toku krvi do určitých častí tela spôsobuje tiež pocit brnenia v rukách. Vysoké hladiny cholesterolu v krvi zvyšujú hustotu prietoku krvi. Tak môžu ovplyvniť normálny prietok krvi v nervoch a tým spôsobiť spomínané brnenie.

Existuje veľa ďalších dôvodov, prečo k tomu dochádza. Za brnením môže byť aj nadmerná konzumácia alkoholu alebo cukrovka 2. typu. Je potrebné sledovať akékoľvek varovné príznaky vysokého cholesterolu, aby ste tento stav mohli čo najskôr riešiť. 

Kontrola nadovšetko

Americká srdcová asociácia odporúča nechať si skontrolovať hladinu cholesterolu každé štyri až šesť rokov, ak ste zdravý dospelý človek vo veku nad 20 rokov. Ak však máte vysokú hladinu cholesterolu, infarkt alebo mŕtvicu v rodinnej anamnéze, odporúča sa častejšia kontrola. 

Keďže vysoký cholesterol nespôsobuje žiadne výrazné príznaky v skorých štádiách, neoddeliteľnou súčasťou je zdravý životný štýl – zdravá strava, pohyb a pravidelné monitorovanie cholesterolu.  

Britská srdcová asociácia dodáva na záver: „Hladiny cholesterolu v krvi sa merajú pomocou jednoduchého krvného testu. Lekár odoberie krvnú vzorku, alebo vás možno požiada, aby ste prešli krvným testom v miestnej nemocnici. V krvi sa potom zisťuje hladina dobrého (HDL) cholesterolu, zlého (HDL) cholesterolu a triglyceridov, ako aj celkový cholesterol. Všeobecne povedané, pre zdravé srdce je najlepšie mať nízku hladinu LDL a vyššiu hladinu HDL cholesterolu.“

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cholesterol ruky prevencia

2020-07-29 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia