Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZLOZVYK z detstva, ktorým si môžete privodiť INFEKCIU: Prečo sa ho zbaviť čo najskôr

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohé ženy, ktoré majú dlhé vlasy, zvyknú nosiť gumičku okolo zápästia. Nemusia ju hľadať na dne kabelky a majú ju stále po ruke. Patríte k nim aj vy? Mali by ste s tým prestať. Týmto zlozvykom totiž môžete ohroziť svoje zdravie.

Zrejme ste už počuli, že nosenie gumičiek na zápästí nie je dobré, no svoje o tom vedia aj odborníci. Lekári varujú, že tento zlozvyk môže byť veľmi nebezpečný. Príkladom je aj Audree Koppová z amerického Kentucky, ktorá kvôli noseniu gumičky okolo zápästia takmer zomrela na otravu krvi. Portál brightside.me prináša tri dôvody, prečo by ste mali mať gumičku radšej na inom mieste.

Čítajte tiež: Pozor na opačný efekt jablčného OCTU: Kedy sa môže objaviť jeho odvrátená stránka!

Riziká nosenia gumičky na ruke:

1. Naruší krvný obeh

Keď si zápästie stiahnete tesnou gumičkou, stlačíte zároveň krvné cievy a tým narušíte normálny prietok krvi v tele, ako sa uvádza na thehealthy.com. Výsledkom by mohol byť vznik nepríjemného karpálneho tunela. Prejavuje sa dlhotrvajúcou bolesťou a zníženou citlivosťou prstov. Zhoršiť sa môže aj jemná motorika postihnutej ruky. Pacienti s týmto ochorením sa často budia nadránom s bolesťami, ktoré môžu vystreľovať až do ramena.

2. Ohroziť vás môže infekcia

Dôkazom je spomínaná Audree Koppová. Na zápästí sa jej vytvorila škaredá, zapálená rana, ktorá stále rástla. Doktor jej predpísal antibiotiká, no tie nezabrali, a tak musela podstúpiť operačný zákrok. Mala veľké šťastie, že nezomrela na otravu krvi. Ukázalo sa totiž, že keď na zápästí nosíte veľmi tesnú gumičku, tá môže neustálym trením poškodiť pokožku ruky. Baktérie, ktoré sú na nej, tak prejdú do rany a môžu infikovať krv.

ZLOZVYK z detstva, ktorým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Od štýlu má ďaleko

Nie je to zdravé, a taktiež to nevyzerá dobre. Gumička na ruke nie je vôbec štýlová, hlavne v prípade, keď máte na sebe elegantné oblečenie. Najlepšie urobíte, ak ju odložíte do kabelky, alebo si urobíte vkusný cop. Namiesto gumičky na zápästí zvoľte elegantný náramok alebo hodiny, tie sa vám budú hodiť oveľa viac. Hoci ide v tomto prípade len o módny prehrešok, odložiť by ste ju mali hlavne kvôli svojmu zdraviu. 

Tip ako nestrácať gumičky

Väčšina žien nosí gumičku na zápästí preto, aby ju nestratili. Nakúpite veľký balík gumičiek a po pár dňoch je prázdny, no gumička ani jedna a vy nemáte ani potuchy, kde môžu byť. Možno by vám pomohla obyčajná karabína. Nakúpené gumičky zaveste na karabínu. Je malá a nezaberie veľa miesta. Môžete ju nechať v kúpeľni, alebo nosiť so sebou v kabelke.

Viac o téme: ZdravieInfekciaVlasy Gumička
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9