Lietajúca bakteriálna HROZBA alebo neškodný hmyz? Čo s jedlom, na ktoré vám sadne MUCHA

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-23 14:00:00

Vyliezajú zo svojich skrýš a odvšadiaľ sa ozýva ich nepríjemné bzučanie. Reč je o muchách. Nielenže otravne lietajú okolo našich hláv, čo je horšie, sadajú si na každé jedlo, ktoré vidia. Viete, čo sa vtedy stane?

Čo urobíte, keď vám mucha sadne na jedlo? Okamžite ho vyhodíte, alebo muchu odoženiete a spokojne pokračujete v konzumácii? Podľa vedcov mucha prenáša viac ako 200 škodlivých baktérií, z ktorých môžete ochorieť. Láka ich totiž zápach exkrementov a rozkladajúcich sa odpadkov. Preto sa vyskytujú najmä v okolí odpadkových košov. 

Čítajte tiež: INFARKT sa neozve len bolesťou v hrudi: TRÁVIACE problémy, ktoré upozornia na vážny stav srdca

A čo sa stane s jedlom, keď naň sadne mucha? Ako sa píše na portáli brightside.me, keďže nedokáže prežúvať, vypustí na pokrm svoje sliny a vďaka enzýmom, ktoré obsahujú, ho začne cucať. A teraz si predstavte, kde všade predtým sedela a čo všetko môžu jej sliny obsahovať. Odborníci preto radia jedlo, na ktoré si sadla mucha, radšej nejesť. Predídete tým črevným problémom, ale aj respiračným ochoreniam. Ohroziť vás môže aj salmonela, norovírus, listéria, či baktéria E- coli.

Čo sa ešte môže stať, keď vám mucha sadne na jedlo?

1. Vypustí sliny do jedla

Keď si mucha sadne na pokrm, vypustí doň sliny. Jej ústa vyzerajú ako slamka. Keďže tento tvar jej neumožňuje prežúvať, musí každé jedlo premeniť na tekutinu. Pomáhajú jej pritom nohy. Keď je zmes pripravená, mucha ju vypije. 

2. Nakladie na pokrm vajíčka

Odložili ste zvyšky koláča na neskôr, no zabudli ste ho prikryť? Keď vôňa jedla priláka muchu, môže sa stať ideálnym hniezdom pre jej vajíčka. Po nejakom čase z nich vyrastú malinké larvy alebo červíky, ktoré vás nakazia škodlivými baktériami. Nezabúdajte preto jedlo prikrývať, predídete tak nepríjemným črevným problémom.

3. Jej nohy a krídla zmenia jedlo na hniezdo baktérií

Mucha svojimi slinami, či kladením vajíčok môže infikovať jedlo baktériami. No vedeli ste, že najväčší počet mikróbov sa nachádza na vonkajšej strane jej tela? To znamená, že infikovať jedlo môžu aj jej krídla a nohy. Skrátka, mucha je lietajúca bakteriálna hrozba.

4. Môžu prenášať viac ako 60 chorôb

Tým, že muchy milujú zapáchajúce veci a rady sa hostia na zdochlinách, môžu na človeka preniesť najmenej 65 rôznych chorôb. Možno to znie strašidelne, ale mucha, ktorá si posedela na vašom jedle, môže okrem hnačiek, prenášať choroby ako úplavica, cholera, dokonca týfus. Muchy môžu infikovať aj iné zvieratá, ako sú kurčatá či ošípané.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mucha prevencia hymn vedlo

2020-07-23 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia