Ochránia pred INFARKTOM a priberaním: Pozitívne stránky HORÚČAV, o ktorých ste nevedeli

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-10 06:00:00

Ďalšia vlna letných horúčav je tu. Znamená to, že v pohotovosti musia byť opaľovacie krémy, dostatok vody a treba sa pripraviť na tropické noci. Súčasťou typických letných dní je aj dotieravý hmyz a večné štípance. Neznamená to však, že leto nie je fantastickým ročným obdobím. 

I keď leto milujete, príliš veľa slnka môže byť na škodu. Dermatológovia varujú, že keď to preženieme, hrozí nám spálenie a trvalé poškodenie pokožky, s čím súvisí nielen riziko vzniku rakoviny kože, ale aj rýchlejšie starnutie. Pri nedostatočnom pitnom režime hrozí dehydratácia a keď sa slabo chránime, môžeme skončiť úpalom či prehriatím. Opatrnosti preto nikdy nie je dosť a keď sa teploty vyšplhajú na 30 a viac stupňov Celzia, musíme byť opatrní a vyhýbať sa v horúcich dňoch poludňajšiemu slnku.

Čítajte tiež: Signály, ktorými telo kričí SOS: Nenápadné ZNAMENIA, že jete primálo zeleniny!

Horúčavy však v žiadnom prípade nie sú iba zlé, ako sa uvádza na metro.co.uk. Naopak, slnkom zaliate dni nesú so sebou aj množstvo zdravotných výhod. Slnko v zdravých a bezpečných dávkach môže byť pre naše fyzické a duševné zdravie skutočne dobré, preto by sme mali tento čas čo najlepšie využiť. 

1. Tvorba vitamínu D

Snáď najväčším prínosom slnečného žiarenia je tvorba vitamínu D, nazývaného aj slnečný, ktorý získavame pri pobyte vonku. Tento vitamín má pre ľudský organizmus veľký význam, okrem iného posilňuje kosti a zlepšuje kvalitu pokožky. Vitamín D dokonca ovplyvňuje aj chudnutie - čím vyššie sú hladiny tohto vitamínu pred tým, než začneme s redukciou hmotnosti, tým je podľa jednej štúdie vyššia pravdepodobnosť úspechu.

Ak chcete využiť slnečné lúče na získanie vitamínu D, treba sa pohybovať na slnku ideálne v čase okolo obeda a nenatierať sa žiadnym opaľovacím krémom. Pár minút pokožka zvládne bez ujmy. Slnku vystavte najmä predlaktia.

2. Zlepšuje náladu

Vďaka uvoľňovaniu serotonínu a iných hormónov známych ako endorfíny má slnko schopnosť zlepšiť náladu. Tieto hormóny sú spojené s celkovou spokojnosťou, slabšími prejavmi depresií a väčším pocitom šťastia. Ľudia sa všeobecne počas slnečných dní cítia lepšie a na slnko reaguje celý organizmus. 

Predpokladá sa, že dokonca aj sezónna afektívna porucha má súvislosť s nedostatkom slnečného svetla. Táto forma depresie nastáva, keď nedostatok slnečného žiarenia spôsobuje nízku hladinu serotonínu. Existuje niekoľko štúdií, ktoré spájajú slnečné žiarenie s liečbou miernej depresie, ako aj so zmiernením príznakov miernej až ťažkej depresie.

3. Pokojnejší spánok

I keď tropické noci sú neraz spojené s bojom o trochu spánku, vo všeobecnosti v lete spíme pokojnejšie. Keď slnko na nás ráno zasvieti, pošle správu do mozgovej žľazy. Tá zastaví výrobu melatonínu, spánkového hormónu, ktorý spôsobuje ospalosť. Pri pochmúrnejšom počasí sa tvorí melatonín v nadmernom množstve aj cez deň a v noci je ho v organizme menej. To znamená, že spánok nie je taký pokojný ako v lete, keď sa melatonín tvorí iba v noci.

4. Znižuje krvný tlak

Vedci z Edinburghu v jednej štúdii zistili, že oxid dusnatý, zlúčenina, ktorá pomáha znižovať krvný tlak, sa uvoľňuje do krvných ciev, keď sa slnečné svetlo dotkne pokožky. Toto zistenie znamená, že slnečné svetlo má aj iný význam, než iba tvorbu vitamínu D. Znížením krvného tlaku slnko znižuje riziko mozgových príhod a infarktov. Týmto spôsobom nielen zlepšuje zdravie, ale aj predlžuje život.

5. Reguluje chuť do jedla

Keďže nedostatok slnečného svetla je spojený s depresiami a depresie sú spojené s chuťou do jedla,   vystavenie sa slnečnému žiareniu pozitívne ovplyvňuje aj chute. Hypotalamus je časťou mozgu, ktorá riadi pocit hladu. Funguje spolu so serotonínom a znižuje chuť do jedla. Pri nedostatku slnečného svetla, ktoré spôsobuje pokles hladiny serotonínu, sa niekedy nedá dosiahnuť pocit plnosti tak, ako je to pri dostatku slnečného svetla. Preto v lete nepotrebujeme jesť toľko ako v zime.

6. Posilňuje imunitný systém

Vystavenie sa slnečnému žiareniu pomáha potlačiť hyperaktívny imunitný systém. To je dôvod, prečo sa slnečné žiarenie niekedy využíva na liečbu takých autoimunitných ochorení, ako je napríklad psoriáza. Pri dostatku slnečného žiarenia sa tiež zvyšuje počet bielych krviniek. Tie zohrávajú významnú úlohu v boji proti chorobám a pri obrane tela proti infekciám.

Fotogaléria


Tagy:
leto slnko zdravie horúčavy prevencia

2020-07-10 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia