Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prírodné odpudzovače KOMÁROV: Tieto RASTLINY zaskočia ohromnými repelentnými účinkami

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Letné dni sú tu a nechýbajú ani s nimi spojené nálety komárov. V týchto dňoch sú dokonca premnožené a posedieť si niekde na záhrade len tak v tričku a s holými nohami je priam malou samovraždou. Väčšina z nás je preto vyzbrojená rôznou „chémiou“, aby sme sa ich zbavili. Eliminovať ich výskyt však možno aj vďaka niektorým bylinkám.

Komáre sú pre väčšinu z nás jednou z najotravnejších súčastí leta. Bzučia nám pri ušiach, zanechávajú svrbiace červené štípance a dokonca môžu šíriť choroby. Komu by sa to páčilo? Hmyz síce môže byť skvelou potravou pre vtáky a netopiere, ale nikomu z nás sa nepáči, keď nám otravuje slnečné dni a teplé podvečery. Čo môžete urobiť, aby ste sa komárov zbavili bez použitia priemyselne vyrábaných repelentov?

Čítajte tiež: Koniec paniky, keď niekoľko dní nemôžete na ZÁCHOD: TRIK, ktorý hneď rozhýbe črevá

Ak máte záhradu, v ktorej radi trávite čas, v prvom rade sa uistite, že nikde nemáte stojatú vodu (vrátane vody v odkvapových žľaboch, napájadlách pre vtáčiky či v kvetináčoch). Nenechávajte ani dlhú trávu, ktorá vytvára vlhké prostredie. To komáre milujú. No a veľmi dôležitou súčasťou odpudenia komárov je voľba správnych vôní kvetín a bylín, ako sa uvádza na goodhousekeeping.com.

Ak žijete v meste a nemáte ich kde pestovať, využite vonné sviečky s prírodnou arómou. V prípade, ak máte záhradu, nešetrite niektorými typmi rastlín a posaďte ich na čo najviac miest. Na balkónoch či terasách ich zase môžete pestovať v črepníkoch. Nielenže vám skrášlia prostredie, ale urobia vám výbornú službu. 

Využite z rastliniek maximum

Obvykle nestačí, aby sa vôňa vznášala iba v ovzduší, treba ju dostať aj na pokožku. Ak chcete z prírodných repelentných rastlín proti hmyzu získať maximálny účinok, rozdrvte ich listy v dlaniach, aby ste uvoľnili ich parfumy a éterické oleje a natrite si nimi pokožku.

Pozor, niektoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky. Ak ju máte príliš suchú alebo citlivú, nepoužívajte ich alebo si nimi potrite na skúšku iba malý kúsok kože a uvidíte, ako bude reagovať.

Medovka lekárska

Tento člen rodiny mäty má jemnú citrónovú vôňu. Je to nenáročná rastlinka a okrem toho, že odpudzuje komáre, môžete si z nej vyrobiť upokojujúci čaj, ktorý je veľmi zdravý.

Prírodné odpudzovače KOMÁROV: Tieto
Zobraziť galériu (4)

Kocúrnik obyčajný (catnip)

Tento voňavý bratranec mäty obsahuje prírodnú chemikáliu nazývanú nepetalaktón, ktorá je prírodným lákadlom mačiek a tiež užitočným repelentom. Ak sa obávate, že by vôňa kocúrnika pritiahla do vašej záhrady alebo na terasu mačky, radšej ho vynechajte a skúste iné rastlinky. 

Bazalka

Štúdia z roku 2009 ukázala, že éterický olej z tejto lahodnej bylinky je toxický pre larvy komárov. Pestujte ju v okolí akýchkoľvek prírodných zdrojov vody, aby ste tak zabránili komárom klásť tam vajíčka.

Prírodné odpudzovače KOMÁROV: Tieto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Levanduľa

Levanduľa patrí k najobľúbenejším letným rastlinkám. Okrem toho, že v nej nachádzajú útočisko užitočné včely, odrádza lietajúci hmyz, ako sú komáre či muchy. Výskyt levandule vo vzduchu určite neprehliadnu, lebo je veľmi aromatická. Najúčinnejším spôsobom jej použitia na elimináciu hmyzu je potrieť si rastlinou pokožku, aby sa čo najviac uvoľnili jej oleje.

Mäta pieporná

V koncentrovanej forme sa mäta niekedy používa ako repelent proti hmyzu. Ukázalo sa, že jej oleje odpudzujú dospelé komáre aj muchy a zabíja larvy a vajíčka niekoľkých druhov hmyzu.

Prírodné odpudzovače KOMÁROV: Tieto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Citronela

Citronela je považovaná za jednu z najlepších odpudzovačov komárov a tvorí aj hlavnú zložku priemyselne vyrábaných repelentov. Paradoxom je, že i keď patrí k najčastejšie predávaným rastlinám v boji proti komárom, existuje výskum, ktorý naznačuje, že ide o najmenej účinnú záhradnú rastlinu pri kontrole výskytu komárov. Neznamená to však, že je úplne nevhodná. Akurát sa jej pravdepodobne pripisujú väčšie zásluhy, než aké v skutočnosti má. A najmä, ak nie je v okolí nič iné, poskytne aj citronela určitú ochranu.

Šalvia a rozmarín

Ak sa chystáte grilovať či opekať, prihoďte do ohňa trochu šalvie alebo rozmarínu. Kadidlo, ktoré vzniká pri horení týchto rastlín, nielen dobre vonia, ale je aj dosť nepríjemné pre väčšinu druhov hmyzu.

Viac o téme: BylinkyRastlinyHmyzZdravieKomáreRepelent
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9