Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď vás zaskočia nečakané BOLESTI prsníkov: Kedy sú už OBAVY na mieste?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bolestivé prsníky vedia potrápiť nejednu ženu. Väčšinou sa tento problém spája s obdobím pred menštruáciou, a teda zmenou hormonálnej hladiny v tele. Čo však v prípade, že sa bolesť objaví v strede cyklu a akú má vlastne príčinu?

Je viac ako pravdepodobné, že ste sa aspoň raz stretli s bolestivými prsníkmi. Pichanie, svrbenie, či pocit, že vám horia, vedia nepríjemne zaskočiť o to viac, keď prídu nečakane. Faktom je, že bolesť prsníkov je normálna. Ako sa píše na womansday.com, až 70 percent žien uvádza, že sa s mastalgiou alebo mastodýniou, ako sa medicínsky tento problém nazýva, už stretli. Bolesti však nemali závažný charakter. Iba 15 percent z nich muselo vyhľadať lekársku starostlivosť.

Čítajte tiež: STRAVOU proti EPILEPTICKÝM záchvatom: Jedálníček, ktorý zabráni život ohrozujúcemu stavu

„Samozrejme, platí, že bolesti netreba podceňovať a v prípade, že pretrvávajú, treba navštíviť lekára,“ uviedla laktačná konzultantka a pediatrička Amna Husainová.

Čo sa môže podľa nej skrývať za bolestivými prsníkmi?

Infekcie

Prsníky a hlavne bradavky vedia potrápiť rôzne infekcie. Môžu mať vírusový, alebo bakteriálny základ. Problém môže spôsobiť aj zlatý stafylokok, či plesňová Candida. Typickým príznakom je bolesť a pocit tepla v okolí bradavky. Dôvodom je zvýšený prietok krvi v postihnutej oblasti. Telo tak vysiela signál, že musí bojovať s infekciou. 

„Plesňové infekcie spočiatku nemusia byť vôbec bolestivé,“ konštatovala Husainová.

Ako uviedla, huby milujú teplé a vlhké prostredie najmä pod prsiami, kde je kožný záhyb. Ženám radí, aby nosili bavlnené, nie príliš úzke a priliehavé oblečenie.

Dermatitída

Ak trpíte na ekzém alebo psoriázu, je možné, že sa vám vytvorí aj v okolí bradaviek a prsníkov. Tie vás môžu začať bolieť aj kvôli alergickej reakcii. 

Keď vás zaskočia nečakané
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Koža na prsiach je citlivá a môže reagovať na mydlá alebo spreje, ktoré používate,“ uviedla doktorka Husainová.

V prípade, že ste použili nový sprchový gel, alebo antiperspirant a v okolí prsníkov sa vám urobil svrbiaci, či bolestivý výsyp, prestaňte s tým. Do 48 hodín by mal zmiznúť.

Hormóny

Hormonálne zmeny spôsobujú zvýšenú citlivosť bradaviek. 

„Sú citlivejšie na dotyk, môžete v nich cítiť brnenie, keď sú vystavené treniu,“ konštatovala doktorka Husainová.

Ako dodala, bolesť ma tendenciu ustúpiť, alebo naopak sa zhoršiť vplyvom hormonálnych výkyvov. Ak tento stav pretrváva viac týždňov, mali by ste navštíviť lekára.

Dojčenie

Pri dojčení môže vzniknúť celý rad problémov. Zlé priloženie, alebo prisatie môže spôsobiť bolesť. Ucpaný kanálik je ďalším bolestivým javom, ktorý sa často vyskytuje u dojčiacich matiek. Môžu nastať situácie, keď mlieko presakuje a kanálik sa zanesie. 

„Prsník je navretý, horúci, bolestivý na dotyk. Sprievodným javom býva aj vysoká teplota,“ konštatovala Husain.

V niektorých prípadoch je potrebné nasadiť antibiotiká. Ak problém nie je až tak vážny, pomáhajú teplé obklady, alebo masáž prsníka v sprche. 

„Niekedy stačí, keď si svojho potomka priložíte na prsník a sací tlak dieťaťa uvoľní blokádu,“ dodala.

Viac o téme: ZdravieBolesťPrevenciaPrsníkyPrsia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9