Napodobňujú účinky DEZODORANTOV: 8 prírodných spôsobov, ako bojovať proti zápachu v podpazuší!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-04 06:00:00

Potenie je prirodzený proces, ktorý nie je možné, ani vhodné zastavovať. Často je však spojené s nepríjemným zápachom. Väčšina z nás sa preto spolieha na dezodoranty a antiperspiranty. Tie sú síce proti zápachu v podpazuší účinné, no neraz sa s nimi spájajú nepríjemné vedľajšie účinky. Existujú aj prirodzenejšie spôsoby, ako pach obmedziť!

Často si to ani neuvedomujeme, ale takmer všetky dezodoranty a antiperspiranty, ktoré denne používame, obsahujú pravdepodobne množstvo škodlivých zložiek, čo môže mať dlhodobé negatívne účinky na zdravie. Sú to najmä parabény a ftaláty, ktoré ovplyvňujú činnosť hormónov. Obsahujú tiež hliník, ktorý môže spôsobiť „génovú nestabilitu“ v prsnom tkanive, čo by mohlo viesť k rastu rakovinových buniek.

Čítajte tiež: Lacné TRIKY, ktoré stiahnu začervenanie: Takto sa zbavíte SPÁLENEJ pokožky za niekoľko minút

V súčasnosti neexistuje žiadny definitívny výskum, ktorý by spájal hliník s rakovinou, ale výskyt rakoviny prsníka má tendenciu súvisieť s používaním výrobkov s obsahom kovov. Aj keď je potrebný ďalší výskum, aby sa úplne pochopilo riziko použitia antiperspirantov a dezodorantov, hľadanie alternatívnych spôsobov určite nie je na škodu. Toto je osem prírodných spôsobov, ktoré sa oplatí vyskúšať podľa bustle.com.

1. Jedzte zdravú stravu

Prvým krokom k odstráneniu zápachu je zdravá výživa. „Ťažšie“ potraviny, ako napríklad červené mäso, môžu podľa prieskumu uverejneného v časopise Chemical Senses skutočne spôsobiť nepríjemnejší telesný zápach. Preto, najmä teraz v lete je vhodné preferovať ľahšiu stravu s dostatkom ovocia a zeleniny a pri výbere mäsa preferovať hydinu a nezabúdať na ryby.

2. Robte si pravidelne peeling podpazušia

Udržiavanie čistoty v podpazuší pomáha zlepšiť prirodzenú vôňu. Minimálne raz týždenne by sme si mali dopriať peeling aj v tejto oblasti. Možno použiť drsnejšiu žinku alebo si vyrobiť vlastný peeling – celozrnnú múku zmiešame s olejom alebo vodou v pomere 1:1. 

3. Vyskúšajte ružovú vodu

Ružová voda je prírodná antibakteriálna látka a má krásnu arómu. Na liečenie pokožky ju používali už Peržania. Môžete si ju kúpiť alebo vyrobiť doma a potierať si ňou podpazušie alebo si ju dať do fľaštičky s rozprašovačom a nastriekať si ju naň.

Postup na domácu výrobu ružovej vody: Umyté lupienky ruží ponoríme do destilovanej vody. Dáme variť a necháme bublať asi pol hodinu na miernom ohni, kým sa z nich neuvoľní farba. Scedíme a necháme vychladnúť. Skladujeme v pohári alebo vo fľaštičke v chladničke po dobu 1 – 2 mesiacov.

4. Používajte antibakteriálne mydlá

Použitie antibakteriálneho mydla môže pomôcť zničiť niektoré z baktérií, ktoré spôsobujú telesný zápach a nielen ich maskovať, ako to robia antiperspiranty a dezodoranty.

5. Majte so sebou vždy dezinfekciu na ruky

Alkohol v dezinfekčných géloch môže zničiť niektoré baktérie na povrchu pokožky, ktoré prispievajú k vzniku telesného pachu. Túto možnosť využite však iba v prípade núdze, dlhodobé používanie dezinfekcie by viedlo k vysúšaniu a podráždeniu pokožky. Dezinfekciu sa však oplatí mať vždy po ruke.

6. Použite hrsť soli alebo sódu bikarbónu

Soľ, resp. chlorid sodný alebo sóda bikarbóna majú schopnosť usmrtiť veľa baktérií. Jednoducho zmiešajte soľ alebo sódu bikarbónu s trochou vody a naneste na podpazušie. Nie je to síce také pohodlné nanášanie ako pri kúpených antiperspirantoch či dezodorantoch, ale máte istotu, že sa vyhnete hliníku a ďalším chemikáliám. 

6. Zmiešajte esenciálne oleje

Vytvorte si vlastnú zmes dezodorantu pomocou obľúbených éterických olejov. I keď nevoňajú celý deň, pri dlhodobom používaní by mal byť váš telesný pach príjemnejší a jemnejší ako predtým. Dôvodom je silná detoxikačná schopnosť esenciálnych olejov. Pri potení sa najlepšie osvedčili levanduľový, ktorý zároveň odpudzuje hmyz, jojobový, ricínový, mandľový, šalviový, eukalyptový a dokonca aj olivový. Pozor na to, aby ste si nezamenili esenciálny olej s éterickým.

7. Použite citrón

Máte v kuchyni citrón? Prekrojte ho na polovicu a natrite si ním podpazušia. Kyselina citrónová pomáha pri ničení baktérií a odstraňovaní zápachu. Citrón má tiež mierne adstringentné účinky, ktoré napodobňujú účinok uzatvárania pórov antiperspirantových aktívnych látok.

8. Tea tree oil

Tea tree oil, teda čajovníkový olej, je silným bojovníkom proti baktériám. Vyrobte si sprejový dezodorant, ktorý vás nesklame. Okrem čajovníkového oleja budete potrebovať esenciálny olej podľa vášho výberu, prevarenú vodu a menšiu nádobku s rozprašovačom. Do nej nalejte prevarenú vodu, pridajte pár kvapiek tea tree oil a pár kvapiek ľubovoľného esenciálneho oleja a premiešajte.

Fotogaléria


Tagy:
pot zdravie potenie prevencia zápach podpazušie

2020-07-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia