Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nepríjemný ZÁPACH z podpazušia: Vyčuchajte vinníka, ktorý to má na svedomí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dvihli ste lakeť a do nosa vám vrazil nepríjemný zápach? Ak ste aj po použití dezodorantu pocítili dotieravý závan z podpazušia, zrejme niečo nie je v poriadku. Za mapami na oblečení sa môže skrývať viac než len dôsledok intenzívneho tréningu či horúceho počasia vonku. 

Napriek tomu, zapáchajúce podpazušie často nie je dôvodom na obavy, ako tvrdí dermatológ Joshua Zeichner pre womenshealthmag.com

"Potíme sa, aby sme pomohli udržať našu telesnú teplotu," vysvetľuje. "Potné žľazy sú stimulované našimi nervami v reakcii na horúce počasie, emocionálny stres alebo namáhavú činnosť."

Čítajte tiež: Veľká chyba, ktorá môže zvýšiť riziko rakoviny kože: Varovanie odborníkov o používaní opaľovacích krémov

Čo spôsobuje zápach?

„Pot je v skutočnosti bez zápachu,“ vysvetľuje Dr. Zeichner. "Ale keď sa rozloží s baktériami na pokožke, môže to spôsobiť nepríjemný zápach."

Na pokožke sú dva rôzne typy potných žliaz: ekkrín a apokrín. Ekrinné žľazy sa nachádzajú takmer po celom tele a zvyčajne uvoľňujú číru tekutinu bez zápachu, ktorá sa rýchlo odparuje z povrchu kože. Apokrinné žľazy sa nachádzajú v oblastiach tela s vysokými hladinami vlasových folikulov, ako sú slabiny a jamky. Tieto žľazy v podstate vstupujú do vlasových folikulov a potom uvoľňujú pot z tela.

Keď tieto žľazy vylučujú pot, ktorý sa potom zmieša s baktériami na folikuloch, váš pot začne byť cítiť.

„Predpokladá sa, že apokrinné žľazy sú primárne zodpovedné za pot, spôsobujúci stres,“ vysvetľuje Dr. Zeichner. „V niektorých prípadoch sa nervy a potné žľazy nadmerne stimulujú a produkujú viac potu, ako je potrebné. Tento stav sa nazýva hyperhidróza. “

Nepríjemný ZÁPACH z podpazušia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hyperhidróza je väčšinou genetická, no niekedy užívanie liekov alebo hormonálne zmeny (napríklad tie, ktoré sa vyskytujú počas menopauzy) môžu spôsobiť, že sa objaví v staršom veku. Stáva sa tiež aj to, že odrazu podpazušie vonia inak ako zvyčajne.

Za náhlou zmenou by mohla byť jedna z troch nasledujúcich vecí. 

1. Zmenili ste stravu

„Konzumáciou vysokého množstva určitých potravín, ako je napríklad hlúbová zelenina (patrí sem kapusta, kel, karfiol, brokolica, kaleráb, kel kučeravý, kel ružičkovýa pod), sa môže zmeniť zápach potu,“ hovorí Dr. Zeichner. 

Dôvodom je skutočnosť, že tieto druhy sírnatých potravín (cesnak je iný) obsahujú zlúčeniny, ktoré vaše telo nedokáže úplne rozložiť. Metabolické procesy uvoľňujú takzvané prchavé zlúčeniny (inak známe ako VOC), ktoré sa potom odparia z tela uvoľnením zápachu.

2. Ste viac vystresovaní ako obvykle

Ďalšou bežnou príčinou telesného pachu je stres. Keď sa nadmerne stresujete, vaše apokrinné žľazy sa zaktívnia a nadmerný pot na tele môže viesť k zápachu.

Nepríjemný ZÁPACH z podpazušia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Zmenil sa váš zdravotný stav

Zdravotný stav môže tiež spôsobiť pot, hoci je zriedkavejší. Napríklad genetický stav nazývaný trimetylaminúria spôsobuje, že telo nie je schopné rozložiť zlúčeniny nachádzajúce sa v rybách, sóji a hlúbovej zelenine, čo vedie k zápachu. Zdravotné ťažkosti, ako je zlyhanie obličiek, ochorenie pečene a cukrovka, môžu tiež spôsobiť určité pachy.

„Zápach závisí od rôznych druhov baktérií nachádzajúcich sa na pokožke a od rôznych druhov potravín, ktoré jete,“ upozorňuje Dr. Zeichner. 

Ak napríklad zistíte, že váš pot sa zmení na rybací zápach, môžu byť za tým rôzne potraviny, ktoré vyvolávajú rôzne účinky pri miešaní s baktériami na tele.

Ako predísť zápachu? 

Prevencia je vždy lepšia a jednoduchšia ako liečba. Vyhýbajte sa jedlám, o ktorých viete, že spôsobujú pot, ako sú napr. korenisté pokrmy, vyskúšajte meditáciu na uvoľnenie tela alebo iné činnosti zamerané na zníženie stresu. Samozrejmosťou je pravidelná hygiena a používanie dezodorantov. 

Taktiež existuje ďalšia možnosť vo forme botoxových injekcií, ktoré sú schválené FDA na liečbu potenia v podpazuší. 

"Botox bráni nervovému signálu stimulovať potnú žľazu," vysvetľuje odborník, podľa ktorého takto zastavíte potenie v oblasti, do ktorej bola vpichnutá injekcia.

Hoci ľahký zápach tela nie je zvyčajne dôvodom na obavy, v niektorých prípadoch sa oplatí navštíviť odborníka. 

"Ak sa váš zápach náhle zmenil, pričom sa nič nezmenilo na hladine vášho stresu alebo v strave, pravdepodobne máte čo do činenia s nediagnostikovaným zdravotným stavom," hovorí Dr. Zeichner. "Môže to byť aj hormonálna zmena a vy by ste mohli potrebovať liečbu."

Viac o téme: PotZdraviePrevenciaZápachPodpazušie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9