Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Keď nefungujú, trpia iné časti tela: Jednoduché TIPY, ako si udržať zdravé ČREVÁ

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdravé črevá sú základom celkového zdravia. Vedeli ste, že približne 70 percent imunity je ukrytých práve v nich? Ak nefungujú správne, ovplyvňuje to nielen hmotnosť, ale aj celkový zdravotný stav. Okrem črevných problémov sa podpíšu aj na vašej tvári!

Problémy s trávením vedia poriadne potrápiť. Nafukovanie, kŕče, zápcha, hnačka, toto všetko vám hrozí, ak črevá nie sú v poriadku. To, že nefungujú správne, sa môže ukázať aj na pleti a koži. Prejavom črevných problémov sú vyrážky, akné aj opuchy. Stav, v ktorom sa črevá nachádzajú totiž "diktuje" to, čo sa stane s mnohými časťami tela. Ako sa píše na ndtv.com, ak fungujú nesprávne, telo nemôže dostatočne vstrebávať živiny a to sa odzrkadlí na celkovom zdraví. Aby boli črevá zdravé, je potrebné, aby sme sa správne stravovali. Ak to nerobíme, trpia. Čo by sme mali jesť, aby sa črevám darilo?

Čítajte tiež: Päť ZNAMENÍ zverokruhu, ktoré majú najviac oslabenú IMUNITU: ZISTITE, či patríte medzi nich!

Plánujte dopredu

Naplánujte si dopredu, čo a kedy budete cez deň jesť. Vyhnete sa tak prejedaniu a vlčiemu hladu, keď do seba nahádžete všetko, čo vám príde pod ruku. Pokúste sa stravovať vyvážene, zo svojho jedálnička odstráňte nepotrebné cukry. Začnite cvičiť. Zapisujte si, čo zjete.

Keď nefungujú, trpia iné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedzte dosť bielkovín

Ak chcete, aby boli vaše črevá zdravé, mali by ste do svojho jedálnička pridať bielkoviny. Odporúčaná dávka je minimálne dvakrát denne.

Vsaďte na potraviny, ktoré chránia črevo

Váš jedálniček by mal obsahovať viac zeleniny, ovocia, strukovín, orechov a klíčkov. Doprajte si tiež potraviny bohaté na probiotiká. Jedzte tvaroh, jogurt, kefír, vyskúšajte čarovnú moc kimchi a kombuchy.

Keď nefungujú, trpia iné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pite dostatok tekutín

Aby črevá fungovali, potrebuje telo prijať dostatok tekutín. Dospelý človek by mal vypiť približne 2,5 až 3 litre tekutín. Keď budete dostatočne piť, nebude vás trápiť zápcha, ani nafukovanie.

Vyhnite sa stresu

Priveľa stresu negatívne vplýva na črevné prostredie, narúša rovnováhu v črevách a blokuje trávenie. Aj nedostatok spánku môže spôsobiť, že začnete mať črevné problémy. Zdravý spánok by mal trvať 7 až 8 hodín.

Nezabudnite na vlákninu

Vláknina je veľmi dôležitou zložkou potravy. Je potrebná k tomu, aby telo správne fungovalo. Podporuje črevnú peristaltiku, prispieva k pravidelnému vylučovaniu, bojuje so zápchou. Jej nedostatok spôsobuje nerovnováhu črevnej flóry.

Keď nefungujú, trpia iné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dodajte telu selén

Selén patrí medzi známe antioxidanty. Poznáme ho aj ako veľkého bojovníka proti rakovine. Nájdeme ho v rybách, orechoch, ale aj v cesnaku a sóji. Ak ho máte nedostatok, môžete ho užívať aj vo forme tabletiek.

Viac o téme: PotravinyZdravieStravovanieStravaPrevenciaČrevá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9