Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľká chyba, ktorá môže zvýšiť riziko rakoviny kože: Varovanie odborníkov o používaní opaľovacích krémov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pre mnohých je používanie opaľovacieho krému vonku úplne normálnou záležitosťou. Malo by ísť priam o nevyhnutnú vec, ak sa chcete vyhnúť slnečnému žiareniu, ktoré môže poškodiť pokožku. Odborníci však upozorňujú, že by sme nemali zabúdať na opaľovací krém aj vtedy, keď sme v interiéri.  

Nikoho by ani len nenapadlo, že by sme krém potrebovali aj vtedy, keď sme doma! Škodlivé slnečné lúče môžu preniknúť aj cez okná a sklo, preto odborníci dvíhajú varovný prst a zdôrazňujú potrebu opaľovacieho krému aj vtedy, keď neplánujete ísť von. 

„Štandardné sklenené okná blokujú UVB lúče, ale nie UVA lúče, ktoré môžu prenikať hlbšie do pokožky ako lúče UVB. Sú hlavným faktorom prispievajúcim k starnutiu kože. Môže sa to prejaviť vo forme tmavých škvŕn, vrások a nerovnomernej textúre kože,“ vysvetľuje dermatológ Joyce Park z Kalifornie pre allure.com.

Čítajte tiež: Päť ZNAMENÍ zverokruhu, ktoré majú najviac oslabenú IMUNITU: ZISTITE, či patríte medzi nich!

Nebezpečné lúče, aj keď ste doma

Ukázalo sa, že UVA lúče majú negatívny vplyv na pokožku. Môžu viesť k tvorbe vrások, zmene farby a dokonca k ochabnutiu pokožky. University of Iowa Hospital & Clinics tiež uviedlo, že UVA lúče hrajú úlohu pri vývoji rakoviny kože, pretože môžu prenikať hlbšie do kože v porovnaní s UVB lúčmi.

Je tiež nutné poznamenať, že v slnečnom žiarení je asi 500-krát viac lúčov UVA v porovnaní s UVB. A keďže väčšina sklenených okien neblokuje UVA, znamená to, že mnohým ľuďom hrozí rakovina kože, aj keď nie sú vonku.

Veľká chyba, ktorá môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako tomu predísť? 

Dermatologička Emma Colemanová vysvetlila pre metro.co.uk, že takémuto poškodeniu slnkom cez okná je veľa ľudí vystavených pravidelne, keď sa venujú svojím každodenným činnostiam. 

"Mnoho štúdií poskytlo dôkazy, že kumulatívne a nadmerné vystavenie UV žiareniu môže byť jednou z príčin rakoviny kože, poškodenia kože, predčasného starnutia kože a porúch očí súvisiacich so slnkom," uviedla Colemanová.

Okrem nosenia opaľovacích krémov odborníci tiež odporúčajú špeciálne ochranné fólie na okná, ktoré odfiltrujú UVA lúče. Investovanie do týchto ochranných okien a nosenie opaľovacích krémov nielen ochráni pokožku pred starnutím, ale podľa Colemanovej tiež zníži riziko rakoviny kože.

Viac o téme: KožaSlnkoZdravieOpaľovací krémSlnečné žiarenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9