CVIČENIE ako ochrana pred tichým zabijakom: Tento druh pohybu má najlepšie účinky na vysoký krvný TLAK!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-25 06:00:00

Vysokým krvným tlakom, ktorému sa hovorí aj tichý zabijak, keďže spočiatku sa nijako neprejavuje, trpí na Slovensku viac ako 35 % ľudí. Nie vždy však treba hneď siahnuť po liekoch. V mnohých prípadoch pomôže zmena stravovania a vhodné cvičenie.

Vysoký krvný tlak, odborne hypertenzia, kladie väčší dôraz na krvné cievy a životne dôležité orgány, ako sa uvádza na express.co.uk. Tento stav môže viesť k niektorým smrteľným komplikáciám, vrátane mozgových príhod a infarktov. Častým spúšťačom je konzumácia nezdravej stravy alebo nedostatok pohybu. Obidva tieto rizikové faktory môže každý z nás zmeniť! Do stravy je potrebné zaradiť množstvo ovocia, zeleniny, strukovín, celozrnných surovín a uprednostňovať biele mäso a naopak, vyhýbať sa sladkým nápojom a tučným jedlám.

Čítajte tiež: Namiesto potešenia trápenie: 4 tipy bolestí pri sexe, o ktorých by už mal vedieť lekár!

Tancom k nízkemu tlaku

Čo sa týka pohybu, jednou z najlepších aktivít na ochranu pred vysokým krvným tlakom je tanec. Ide o aeróbne cvičenie využívajúce rytmické pohyby a zapájajúce množstvo svalov v tele. Vo všeobecnosti medzi aeróbne cvičenia patria tie, ktoré využívajú rôzne svalové partie. Obzvlášť pomáhajú pri ochrane srdca a krvných ciev. Ďalšími veľmi vhodnými aktivitami okrem tanca sú aj jogging a plávanie. Ak nepatríte k tým, ktorú holdujú pohybu, minimálne by ste mali do svojho denného programu zaradiť aspoň polhodinovú prechádzku v svižnom tempe.

Prečo je „tichým zabijakom“?

Vysoký krvný tlak sa často nazýva „tichý zabijak“, pretože príznaky sa zvyčajne spočiatku neprejavujú. Ťažkosti sa dostavia až po tom, keď prichádza k poškodeniu či oslabeniu životne dôležitých orgánov v tele. Medzi najčastejšie príznaky vysokého krvného tlaku patrí búšenie v hrudi, môže sa objaviť krv v moči alebo postihnutého trápia silné bolesti hlavy. Ľudia nad 40 rokov by si mali dať pravidelne prekontrolovať výšku krvného tlaku u lekára, k čomu slúžia aj preventívne prehliadky.

Fotogaléria


Tagy:
cvičenie vysoký krvný tlak zdravie prevencia

2020-06-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia