Jedlo ako zaručená pasca na komáre? Ako je to naozaj s týmto odpudzovačom!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-19 06:00:00

Snívate o prechádzkach prírodou bez toho, aby ste museli odháňať dotieravý hmyz a doma skúmať každý centimeter štvorcový kože, či sa na vás nepricucol kliešť? Aké príjemné by boli posedenia bez bzučania komárov a striehnutia, kam sadli. Pomôže v tomto určitá strava?

Podľa populárnych anekdot, cesnak, cibuľa a banány sú potraviny, ktoré odpudzujú komáre. Avšak vedci nenašli žiadne klinické dôkazy o tom, že by to tak bolo, ako sa uvádza na livestrong.com. Prikláňa sa k tomu aj IFAS na Floridskej univerzite, podľa ktorých neexistujú vedecké dôkazy o tom, že by konzumácia cesnaku, cibule, banánov, potravín bohatých na vitamíny B - alebo akýchkoľvek iných potravín – spôsobila, že budete pre hladných komárov menej atraktívni. 

Čítajte tiež: Odborníčka varuje: Takto si môžeme konzumáciou POTRAVÍN poškodiť telesné ORGÁNY!

Je to individuálne

Poznamenávajú však, že či osoba tento dotieravý hmyz priťahuje alebo nie, je založená na komplexnej interakcii mnohých chemických a vizuálnych signálov. Preto, ako vysvetľujú, „určité potraviny u určitých jedincov môžu ovplyvniť ich individuálnu príťažlivosť pre komárov, a to k lepšiemu alebo k horšiemu.“

Jednoducho povedané, ak vám niekto známy povie, že s komármi nemá žiadne problémy kvôli cesnaku, ktorý jedáva, mohol by mať pravdu. To však neznamená, že rovnaká „diéta proti komárom“ bude mať u vás rovnaký účinok.

Čo odpudzuje komáre?

Existuje veľa rastlín, ktoré odpudzujú komáre, pričom mnohé z nich možno použiť ako zdroje potravy. Opäť však vedci nepreukázali, že by dokázali po ich prehltnutí pôsobiť proti hmyzu. Mali by byť na vonkajšie použitie, nie na vnútorné. To znamená, že bude potrebné si nimi trieť pokožku alebo odev či páliť ich ako fumigant, teda dymovnicu na ničenie škodlivého hmyzu. 

V jednom prehľade uverejnenom v marci 2011 v časopise Malaria Journal vedci uviedli osvedčené rastlinné prípravky na odpudzovanie komárov spolu s ich slabými stránkami. Napríklad PMD alebo para-metán 3, 8 diol, derivát eukalyptu citrónu, poskytuje veľmi vysokú ochranu niekoľko hodín. Je však dôležité odlíšiť PMB od citrónového eukalyptového éterického oleja, ktorý podľa vedcov nechráni až tak dlho. Navyše, podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa neodporúča na použitie ako repelent.

CDC však odporúča formulácie, ktoré majú aktívnu zložku PMD alebo olej citrusového eukalyptu. Odporúčajú tiež prírodné/syntetizované biopesticídne repelenty IR3535 a 2-undekanón na odpudzovanie hmyzu prenášajúceho choroby spolu s konvenčnejším picaridínom a DEET.

K ďalším prírodným repelentom proti komárom uvedeným v recenzii časopisu Malaria Journal patrí citronela, ktorá, ako vedci poznamenávajú, poskytuje ochranu až na dve hodiny.

Toto skutočne pomáha

Ak naozaj chcete zmeniť stravovanie, aby ste sa pre komárov stali menej atraktívnymi, zvážte vzdanie sa alkoholu. Podľa štúdie uverejnenej v marci 2010 vo vydaní časopisu PLOS One, do ktorej bolo zapojených 25 dobrovoľníkov a 2 500 komárov, pitie piva spôsobilo, že ľudia pre komárov boli stále atraktívnejší.

Fotogaléria


Tagy:
hmyz potraviny zdravie jedlo komáre repelent

2020-06-19 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia