Chúlostivý PROBLÉM, za ktorý sa mnohé ženy hanbia: Čo môže byť za SVRBENÍM prsníkov!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-16 12:15:00

Občasné svrbenie je úplne normálne. Problém však nastáva vtedy, ak vás to obťažuje častejšie, obzvlášť na prsiach. Kedy už treba spozornieť a začať to riešiť s odborníkom?

O to horšie, keď dostať sa pod tričko či košeľu je takmer nemožné, ak sa nachádzate na verejnosti. Ak tomuto nepríjemnému pocitu čelíte pravidelne a dlhodobejšie, môže to signalizovať niečo vážnejšie. A to už vyžaduje návštevu lekára, ako sa uvádza na womansday.com.

Čítajte tiež: TOP 10 potravín pre biele ZUBY: Prirodzené zosvetlenie chrupu vďaka prírodným zubným kefkám!

"Svrbenie, ktoré pretrváva a nezmizne ani po liečbe alebo prejde na vyrážku či zmeny kože, je dôvodom na lekársku pomoc," hovorí Jennifer Widerová, MD.

Môžete mať ekzém

Ak pociťujete svrbenie, červené vyrážky okolo prsníkov (a dokonca aj na iných častiach pokožky), môže to byť ekzém.

Vo všeobecnosti je to spôsobené neschopnosťou pokožky udržať vlhkosť a dobré baktérie, ktoré ju chránia pred dráždivými látkami,“ hovorí Gretchen Frieling, MD, dermatopatológ z Bostonu.

Približne jeden z 10 ľudí bude mať počas života nejakú formu ekzému, podľa Národnej asociácie ekzému, hoci je to najbežnejšie u detí. Frieling hovorí, že spúšťačom môže byť stres, drsný materiál na pokožke, príliš veľké teplo alebo chlad, slnko či prací prostriedok.

Vaša pokožka môže byť suchá

Začali ste nedávno používať nové výrobky alebo ste iným spôsobom zmenili rutinu v starostlivosti o pokožku? To môže byť príčinou. 

"Riešenie je jednoduché: udržujte pokožku zvlhčenú," hovorí Dr. Frieling. 

Najlepšie je siahnuť po osvedčených prípravkoch, ktoré vám hydratujú pokožku. Postarajte sa tak ešte pred tým, než si dáte podprsenku. V opačnom prípade hrozí nepríjemné odieranie. 

Neperiete dostatočne svoju podprsenku

„Každé špinavé oblečenie, vrátane podprsenky, často obsahuje baktérie, ktoré môžu dráždiť a infikovať pokožku,“ hovorí Dr. Frieling. 

Hlavne pod prsiami sa zvykne zhromažďovať veľa potu. Preto by sa mali podprsenky prať pravidelne každý týždeň a tie športové po každom cvičení. Na druhej strane, aj keď si ju často umývate i napriek tomu môžete pocítiť nepríjemnú reakciu.

Syntetické tkaniny sú najväčším vinníkom svrbivých prsníkov a taktiež polyester a latex dráždia pokožku,“ hovorí Dr. Frieling. Namiesto toho odporúča prírodný materiál, ako je bavlna.

Mohli by ste mať kvasinkovú infekciu

"Väčšina žien spája kvasinkové infekcie s vagínou," hovorí Dr. Frieling. 

Môžete ich však mať aj pod prsiami, keďže sa v nich ľahko zachytí vlhkosť, čo sú ideálne podmienky pre rast kvasníc. Preto vás toľko prsia svrbia.  

Môžete mať problémy so štítnou žľazou

Podľa kliniky Mayo majú ženy so slabo aktívnou štítnou žľazou suchú pokožku, ktorá svrbí. Riešením, okrem rozhovoru s lekárom o liečbe štítnej žľazy, je udržať pokožku zvlhčenú.

Rastú vám prsia

Počas puberty alebo tehotenstva sa pokožka prsníkov môže tak natiahnuť, až to napätie spôsobí svrbenie. 

"Ženy môžu používať zvlhčovače, krémy a gély na zmiernenie svrbenia," hovorí Dr. Widerová. 

Spomenula tiež, že v tomto scenári môže potenie zhoršiť svrbenie, takže po cvičení svoju pokožku ihneď usušte.

Spôsobuje to liek, ktoré užívate

„Niekoľko bežných liekov vrátane tých na vysoký krvný tlak, antidepresív, liekov proti bolesti a dokonca aj estrogénu môže spôsobiť svrbenie pŕs,“ hovorí Dr. Widerová.

Pravdepodobne na to ťažšie prídete, že sú na vine práve vaše lieky. Preto sa pripravte na otázky od lekára, ktoré môžu pomôcť odhaliť príčinu práve vo vašich liekoch. 

Ste alergickí na prací prostriedok

Rovnako ako kdekoľvek inde na vašej koži, aj vaše prsia môžu byť ovplyvnené alergickou reakciou. Napríklad, ak ste práve prešli na nový prací prostriedok, mohlo by to spôsobiť svrbivé vyrážky na hrudi.

„Liečba základnej alergie pomocou antihistamínu zvyčajne stačí na zastavenie svrbenia,“ hovorí Dr. Widerová.

Môže byť za tým rakovina prsníka

Svrbenie a vyrážka môžu byť skorým príznakom zriedkavého karcinómu prsníka nazývaného zápalový karcinóm prsníka,“ hovorí Dr. Widerová.

Podľa Národného inštitútu pre rakovinu prsníka je len 1 až 5% všetkých rakovín prsníka zápalovým karcinómom prsníka.

„Svrbenie zvyčajne prechádza potom na červenú, opuchnutú a teplú pokožku, pričom sa môže objaviť škvrna,“ vysvetľuje odborníčka. 

Ak si to všimnete spolu so svrbením, povedzte o tom svojmu lekárovi, aby ste mohli ísť na skríning.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba prevencia prsia svrbenie

2020-06-16 12:15:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia