Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lámajúce sa NECHTY ako dôsledok vážneho ochorenia? Odhaľte PRÍČINU a odstráňte problém doma!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vlasy sú síce korunou krásy, ale rovnako sa treba starať aj o nechty. Tie sú spolu s rukami stále na očiach okolia a nemali by sa podceňovať. Niekedy vedia potrápiť v podobe nerovností, zafarbenia, škvŕn, či nepeknej nechtovej plesne. 

Našťastie existuje zopár jednoduchých prírodných liečivých prípravkov, ktoré odstránia problém a vaše nechty budú vyzerať ako zo salónu.

Čítajte tiež: ZLOZVYK pred spaním, kvôli ktorému strácate vlasy: Odpoveď na to, prečo vám vypadávajú!

Kozmetický problém alebo choroba?

Na nechty vplýva vonkajšie prostredie, životný štýl, ale aj nezdravá strava, ako sa uvádza na brightside.meNeraz nám napovedia, že telo bojuje s nejakým zdravotným problémom. Lámajúce sa nechty sú pomerne častým problémom. Môžu byť spôsobené tým, že vaše ruky, vrátane nechtov, sú príliš suché, alebo naopak veľmi vlhké a rovnako za lámavosťou môže byť aj nadmerné používanie odstraňovača na nechty.

Zdravé nechty potrebujú dostatok vitamínov. Keď sú krehké a slabé, je to znak, že telu chýba vápnik, bielkoviny, zinok, selén a horčík. Nedostatok vitamínu D sa zase môže prejaviť škvrnami na nechtoch. Oslabiť ich môže aj používanie čistiacich prostriedkov, ktoré ich vysušujú a majú sklon k lámavosti. Preto je pri práci vhodné používať gumené rukavice. Ak si nie ste istí, či je váš problém iba kozmetický, mali by ste navštíviť svojho lekára. 

Ohroziť vám totiž môže cukrovka, ochorenia srdca, alebo choroba štítnej žľazy. Ak začnete mať problémy s nechtami a ste si istí, že za tým nie je nič vážne, k lekárovi nemusíteísť a dokonca ani navštíviť manikérku. Najskôr vyskúšajte liečivé prípravky, ktoré nájdete doma!

Lámajúce sa NECHTY ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo zaberie na problémy s nechtami?

1. Použite uhorku

Ak vás trápia, krehké nechty, vyskúšajte účinky uhorky. Je nielen bohatá na vitamíny A, B, C a E ale obsahuje aj vápnik a železo. Jednoducho namočte nechty do extraktu z uhorkovej šťavy na 5 minút a uvidíte, aký zázrak sa stane.

2. Vyskúšajte mentolovú masť

Aj keď sa táto masť používa skôr na kašeľ, alebo prechladnutie, dokáže aj divy s plesňou na nechtoch a zatočí s ich krehkosťou. Aplikujte ju na postihnuté miesto aspoň raz za deň.

3. Potierajte ich olejom z čajovníka

Olej z čajovníka, ktorý je známy svojimi protiplesňovými vlastnosťami, pomáha udržať nechty zdravé. Aplikujte ho pomocou vatových tampónov.

4. Vydrhnite nechty citrónovou šťavou alebo sódou bikarbónou

Ak chcete mať čisté a pekné nechty, nemusíte hneď chodiť do salónu krásy. Namočte nechty do citrónovej vody, alebo namočte gázu do zmesi, priložte na nechty a nechajte pôsobiť 10 minút. Ak chcete hlbšie čistenie, zmiešajte citrónovú šťavu so sódou bikarbónou, vznikne pasta, ktorou si vyčistíte nechty.

5. Pite prasličkový čaj

Praslička má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Ak budete piť dve šálky denne, udržíte svoje nechty silné a zabránite ich častému lámaniu.

6. Naneste na nechty oreganový olej

Ak máte problémy s nechtami a doma nemáte čajovníkový olej, rovnakú službu preukáže aj olej z oregana. Obsahuje totiž tymol, o ktorom je známe, že má úžasné antibakteriálne vlastnosti. Ak trpíte plesňou na nechtoch alebo bakteriálnymi problémami, jemne ich pretrite vatovým tampónom namočeným v oreganovom oleji.

Lámajúce sa NECHTY ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Konzumujte potraviny bohaté na biotín

Aby vaše nechty rástli rýchlejšie, je nevyhnutné konzumovať potraviny bohaté na biotín. Ten je schopný posilniť a zlepšiť kvalitu nechtov už za pár týždňov. Zaraďte do svojho jedálnička orechy, karfiol, varené vajcia, banány a huby.

8. Masírujte nechty kokosovým olejom

Kokosový olej vyživí a zvlhčí nechty a udrží pokožku zdravú a vláčnu. Naneste pár kvapiek oleja na ruky a masírujte si nechty, až kým sa nevstrebe. 

9. Namočte ich do jablčného octu s vodou

Ak vás trápi pleseň na nechtoch, pripravte si liečivú zmes 1:1 zloženú z jablčného octu a vody. Ponorte ruky, alebo nohy do kúpeľa a nechajte pôsobiť 30 minút. Ak chcete dosiahnuť výsledok rýchlejšie, naneste čistý ocot na vatový tampón a pretierajte si postihnuté miesta.

10. Použite cesnak

Strúčiky cesnaku majú antimikrobiálne vlastnosti, ktoré dokážu udržať nepríjemné hubové ochorenia nechtov na uzde. Rozdrvte strúčiky cesnaku a vytvorte z nich pastu. Následne ju aplikujte na infikovanú oblasť.

Slabé nechty môžu byť tiež príznakom rôznych ochorení. Môžete trpieť nedostatkom niektorých vitamínov ako B,C, zinok, alebo vás môže trápiť ochorenie srdca. Ak si nie ste istí, či je váš problém iba kozmetický, mali by ste navštíviť svojho lekára.

Viac o téme: ZdravieNechtyKrása
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9