Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

RÝCHLY spôsob, ako odstrániť čierne bodky: VÝSLEDKY vďaka jednej ingrediencii!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Trápia vás biele či čierne bodky na tvári a neviete sa ich zbaviť? Dôvodov, prečo sa objavia, môže byť niekoľko. Ak patríte k tým, ktorí majú veľmi citlivú pleť, s najväčšou pravdepodobnosťou budete s nimi bojovať pravidelne.

Základom hladkej pleti je pravidelné čistenie vodou aj čistiacim prostriedkom vhodným pre váš typ pleti. Jednoduché umývanie tváre síce nedokáže liečiť stredne ťažké až ťažké prípady vriedkov, ale odstráni prebytočný maz, make-up a špinu, čím sa zníži pravdepodobnosť zablokovania pórov. Práve to spôsobuje vznik bielych a čiernych bodiek, resp. vriedkov známych ako komedóny, ako sa uvádza na medicaldaily.com.

Čítajte tiež: Večer je ten správny čas na JEDLO: Hriechy do POSTELE, po ktorých zaspíte a nepriberiete!

Keď zostane maz pod povrchom, vytvorí sa bledý vriedok, ktorý označujeme ako biely komedóm alebo akné. Ak sa maz hromadí naďalej, vytvára tlak, mazová zátka sa vytlačí z vlasového kanálika a prenikne na povrch, vtedy hovoríme o čiernom komedóme či čiernej bodke. 

Dôvodom môže byť strach aj displej mobilu

Dôvodom vzniku komedómov nemusí byť iba nadmerná tvorba mazu. Ak sa bodky u vás objavili v tomto období, nie je vylúčené, že ich vznik súvisí s nosením rúška. Častým vinníkom býva aj displej mobilného telefónu, ktorý si prikladáme k uchu. Pretrite ho aspoň raz týždenne antibakteriálnou utierkou. Nezabúdajte ani na pravidelnú výmenu návlečiek na vankúši. V ideálnom prípade by sme tak mali robiť aspoň raz týždenne. Vriedky sa môžu na tvári ukázať aj vtedy, keď prežívame stres alebo máme strach, keďže hladina kortizolu sa vtedy zvyšuje. Hormonálne zmeny vo všeobecnosti stav pleti veľmi ovplyvňujú.

Prvá pomoc v podobe zubnej pasty

Keď sa vám vriedok na tvári objaví v tej najnevhodnejšej chvíli a potrebujete sa ho čo najrýchlejšie zbaviť, môžete využiť silu zubnej pasty. Konkrétne mentolovej zubnej pasty. K nej bude potrebné pridať ešte soľ a kocku ľadu. Mentol otvára póry a vyťahuje z nich maz, soľ má protizápalové účinky a ľad póry sťahuje. Ako na to?

RÝCHLY spôsob, ako odstrániť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zmiešajte dve polievkové lyžice vytlačenej mentolovej zubnej pasty s jednou polievkovou lyžicou soli. Vzniknutú zmes v tenkej vrstve naneste na vriedok a počkajte, kým pasta úplne nevyschne. Potom ju zmyte vlažnou vodou a pokožku pomasírujte. Nakoniec po mieste prejdite kockou ľadu.

Procedúru je ideálne robiť ráno, keďže v noci sa tvorí najviac mazu. Ak vám to však viac vyhovuje počas dňa alebo večer, bude to tiež účinné. Po aplikácii mentolovej zubnej pasty vám môže na chvíľu pokožka sčervenať, ide však o krátkodobú záležitosť. Na pleť je vhodné po procedúre naniesť hydratačný krém.

Stavte na hydroxykyseliny či retinol

V prípade, že sa na vašej tvári biele alebo čierne bodky objavujú so železnou pravidelnosťou, mali by ste mať po ruke prípravok obsahujúci kyselinu salicylovú alebo benzoylperoxid, ktoré zmenšujú vriedky a pôsobia proti opuchu a začervenaniu.

V súčasnosti je k dispozícií množstvo produktov aj techník, prostredníctvom ktorých je možné prebytočný maz odstrániť. Dermatologička Morgan Rabach odporúča chemickú exfoliáciu, ktorá dokáže pleť prečistiť lepšie ako mechanická, ktorá zahŕňa peeling a podobné techniky. Pri chemickej exfoliácii sa najčastejšie používajú hydroxykyseliny. Obľúbené sú tiež masky na odstraňovanie pórov, napríklad s aktívnym uhlím. Keď sa zveríte do rúk odborníka, ten vám môže odporučiť pravidelné mikrodermabrázne ošetrenia, teda mechanické čistenie pórov. Nikdy si vriedky „nevytláčajte“ doma. Vhodné je aj používanie prípravkov obsahujúcich retinol, ktorý obnovuje kožné bunky.

Viac o téme: ZdraviePokožkaPrevenciaVyrážkyČierne bodky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9