Hlava plná ŠEDÍN: Pravý dôvod, PREČO ste si našli striebro vo vlasoch!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-08 06:00:00

Šedivé vlasy nie sú len výsledkom starnutia. Striebro vo vlasoch trápi často aj štyridsiatnikov, dokonca aj tridsiatnikov. Odborníci sa zhodujú v názore, že na vine nie je len genetika, vek, ale aj stres.

O vlasoch sa hovorí, že sú korunou krásy. Poškodiť ich môže zlá starostlivosť, častá úprava, nezdravá strava, fajčenie, či hormonálna nerovnováha. Keď vlasy nie sú v poriadku, sú suché, krehké a lámavé bez lesku a jasu. Dobrá správa je, že všetko čo škodí vašej hrive, viete zastaviť a vlasom prinavrátiť život.

Čítajte tiež: Pripomína INFARKT a môže vás na pár minút úplne odrovnať: TRIK pomocou ľadu, ktorým ho prekonáte!

Horšie je to zo šedinami. Tie vedia potrápiť rovnako ženy, ale aj mužom. Príčinou ich vzniku je genetika a vek. Čoraz častejšie však stretávame mladých ľudí, ktorí majú postriebrenú hlavu. Ako sa píše na thesun.co.ukmôže za to stres.

Stres spôsobuje šediny

Vedci z Kolumbijskej univerzity zistili, že šedivenie je spôsobené proteínovými zmenami v tele. Práve stres vyvoláva v našom tele rôzne reakcie. Farbu vlasov majú na starosti bunky, ktoré produkujú pigment, teda zafarbenie. Keď je človek vystresovaný, ich činnosť sa zvyšuje, no ich počet klesá. To má za následok, že z vlasov mizne farba a ostávajú šedivé. Štúdia zistila, že sa to netýkalo len koruny krásy, ale aj brady a ochlpenia.

Tím vedcov odobral skupine 14 dobrovoľných dobrovoľníkov celkom 400 vlasov. Vďaka zobrazovacej technike skontrolovali pigment na celom vlase od korienka až po koniec. Vedci analyzovali množstvo melanínu, ktorý sa nachádzal vo vlasoch. Ide o chemickú látku, ktorá im dodáva farbu. Odborníci očakávali, že najviac pigmentu bude na začiatku vlasu. Boli prekvapení, keď zistili, že niektoré vlasy boli pri korienku šedivé a na konci sfarbené. 

Testovaní dobrovoľníci uviedli, že v čase, keď im vyrastali sivé vlasy, boli pod stresom, zatiaľ čo v období, keď vlas nabral zase prirodzenú farbu, boli v poriadku a nič ich netrápilo. Vedci uviedli, že v jednom prípade bol účastník v tomto období na dovolenke, čo podporuje teóriu, že keď je človek v kľude, má to pozitívny vplyv na farbu vlasu. Odborníci sa domnievajú, že zmiernenie stresu môže zvrátiť šedivenie vlasov. 

„Výsledky výskumu podporujú názor, že za šedivením nemusí byť len vek a genetika, ale môže za to aj stres. Nejde teda len o biologický proces, ale stav, ktorý sa dá zvrátiť,“ konštatoval jeden z autorov štúdie Ralf Paus.

Ako dodal, spolu s kolegami dúfajú, že ich zistenia pomôžu odborníkom pri vývoji liekov, ktoré by proces šedivenia zastavili.

Ako sa ešte prejavuje stres? 

Stres je nešpecifická obranná reakcia organizmu. Vyvolávajú ho vonkajšie podnety, napr. ťažko zvládnuteľné životné udalosti, ako zľaknutie, smutná alebo radostná správa, prekvapenie. Prejavuje sa únavou, nevoľnosťou, bolesťou hlavy, hnačkou, búšením srdca a sčervenaním pokožky. Dlhodobý stres môže spustiť množstvo zdravotných problémov. Keď je človek dlhší čas vystavený tlaku a je vystresovaný, môže to spôsobiť psychické problémy, ako aj kardiovaskulárne či chronické ochorenia.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie stres prevencia vlasy šedivé vlasy

2020-06-08 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia