Mnoho ľudí žije nevedomky s nebezpečnou PORUCHOU: Stav, kvôli ktorému si nič nepamätáte!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-05 12:00:00

Problémy so spánkom vedia poriadne potrápiť. Rátanie ovečiek, časté prebúdzanie počas spánku, alebo jeho nedostatok sú veľmi frustrujúce. Pokiaľ sa budíte unavení, môže to negatívne ovplyvniť vaše zdravie. Ohroziť vás môžu spánkové poruchy. Jednou z nich je tzv. spánková opitosť.

Nezvyčajné prebúdzanie

Že ste o nej ešte nepočuli? Podľa nových štúdií ňou trpí každý siedmy človek. Spánková opitosť sa dá označiť ako stav nedokonalého prebudenia. Je sprevádzaná dezorientáciou, spomalenými reakciami a nekoordinovanými pohybmi. Dotyčný pôsobí dojmom, že je opitý, ako sa uvádza na livescience.com.

Čítajte tiež: Večer je ten správny čas na JEDLO: Hriechy do POSTELE, po ktorých zaspíte a nepriberiete!

Často sa prebúdzate zmätený, hoci ste spali dobre? Už sa vám stalo, že ste po prebudení urobili veci, na ktoré si nedokážete spomenúť, alebo ich vysvetliť? Zrejme trpíte spánkovou opitosťou. V niektorých prípadoch si dotyčný vôbec nepamätá, že vypol budík, telefonoval, dokonca sa násilne správal. 

K takémuto správaniu často dochádza, keď sa z nejakého dôvodu náhle prebudíte a potom si to ani nepamätáte,“ uviedol Maurice Ohayon, spánkový psychiater na Stanford School of Medicine a spoluautor štúdie, ktorá vyšla v časopise Neurology.

Ako dodal, v danú chvíľu ľudia skutočne pôsobia ako opití, nevedia, kde sú, ani čo robia

Táto porucha by mohla mať závažné následky, ak ovplyvní ľudí zodpovedných za bezpečnosť a ochranu iných, ako sú piloti alebo lekári na pohotovosti,“ myslí si Ohayon.

Ranná únava vs. spánková opitosť

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 19-tisíc náhodne vybraných dobrovoľníkov, u ktorých vedci skúmali spánkové návyky a ich celkovú anamnézu. Približne 15 percent opýtaných uviedlo, že sa so spánkovou opitosťou stretli aspoň raz v živote. Z toho menej ako 10 percent si pamätalo, čo robili, alebo len malé útržky svojho chovania.

Za spánkovú opitosť je niekedy považovaný i stav bežnej ospalosti, či únavy hneď ráno, ale to je veľká chyba.

„Rozdiel je v tom, že pri klasickej únave si svoje chovanie pamätáte, zatiaľ čo pri spánkovej opitosti si nie ste takmer vedomí svojich činov,“ konštatoval Alan Manevitz, psychiaer z Lenox Hill v New Yorku.

Ako dodal, snaha okolia prebudiť daného človeka v tomto stave býva často neúspešná.

U koho sa najčastejšie objavuje? 

Podľa odborníkov, spánková opitosť môže mať mnoho príčin a u každého sa prejaví inak. Vedci zistili, že medzi tými, ktorí sa s takýmto stavom stretli, viac ako 70 percent trpelo poruchami spánku a 37 percent duševnou poruchou. Výskumníci odhalili, že u 31 percent z nich za ich stav zodpovedalo užívanie antidepresív. Vo všeobecnosti sú ľudia, ktorí trpia depresiou, bipolárnou poruchou, panickými stavmi či alkoholici náchylnejší na tieto stavy. Rovnako sú ohrození tí, ktorých trápi spánkové apnoe. Ide o poruchu spánku, pri ktorej človek počas spánku prestane krátkodobo dýchať.

Vedci poznamenali, že spánková opitosť môže byť tiež spôsobená nedostatkom spánku, alebo naopak, ak spíte priveľa. Približne 20 percent ľudí, ktorí sa zúčastnili štúdie a stretli sa s týmto stavom uviedli, že spia menej ako 6 hodín. Až 15 percent postihnutých spánkovou opitosťou poznamenalo, že spia viac ako 9 hodín.

Príznaky podobné nespavosti

  • zmätenosť
  • dezorientácia
  • strata pojmu o čase
  • strata krátkodobej pamäte

Fotogaléria


Tagy:
porucha zdravie spánok spánková opitosť

2020-06-05 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia