Choroba, ktorá sa môže zhoršiť pri SEDENÍ: Stačí malá záťaž a kroky smerujú do nemocnice!

Zdroj: gettyimages.com
2020-05-24 15:00:00

Za približne dva milióny zlomenín kostí každý rok môže osteoporóza, teda metabolická choroba, pri ktorej sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím sa riziko zlomenín zvyšuje.

Ochorením trpí približne 400.000 Slovákov. Len približne tretina z nich je diagnostikovaná a ani nie jedna pätina sa adekvátne lieči. Viac ako 85 percent pacientov tvoria ženy, priblížil internista a odborník na osteoporózu Juraj Payer.

Čítajte tiež: Prečo by ste mali zvážiť pitie PIVA? Nečakaný vplyv obľúbeného nápoja na sexuálny život

Vzniknú i pri malej záťaži

Na následky zlomeniny krčka stehnovej kosti zomrie viac žien ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady. Do jedného roka po zlomenine zomiera až 30 percent pacientov. Osteoporotické zlomeniny stavcov chrbtice zase môžu mať trvalé následky, ako intenzívne bolesti chrbtice, deformity, stratu telesnej výšky, útlak vnútorných orgánov či zníženú pohyblivosť. Pri osteoporóze sú časté aj zlomeniny drobných kostí zápästia.

Osteoporotické zlomeniny môžu vznikať už pri malej záťaži a tlaku, napríklad pri sedení, prudšom zakašľaní, čupnutí, zdvíhaní predmetov, či dokonca objímaní,“ hovorí Payer.

„Medzi najbežnejšie rizikové faktory osteoporózy patria rodinná predispozícia, hormonálne zmeny, skorší začiatok menopauzy, metabolické poruchy, podváha, dlhodobé užívanie kortikosteroidov, nedostatok minerálov, vitamínov, pohybu či nadmerné požívanie kávy, alkoholu a fajčenie,“ tvrdí prednostka Internej kliniky Nemocnice Košice-Šaca Soňa Tomková.

Ako vyzerá účinná liečba? 

Preventívne by mal lekára navštíviť každý, kto má viacero rizikových faktorov ochorenia, najmä ľudia nad 65 rokov. Základnou diagnostickou metódou je denzitometrické vyšetrenie, teda meranie hustoty kostnej hmoty.

Rovnako ako vývoj osteoporózy aj jej liečba je podľa Tomkovej dlhodobým procesom. Nevyhnutné je pravidelné užívanie liekov.

„Súčasťou účinnej liečby osteoporózy by mala byť aj správna životospráva, najmä pravidelné cvičenie, vhodné stravovanie, pravidelný pobyt na slnku,“ hovorí.

Dôležité je tiež užívanie vápnika a vitamínu D. 

Pacienti by ani počas pandémie nového koronavírusu nemali prerušiť liečbu, ktorá im bola predpísaná.

„Práve teraz je pre každého s osteoporózou oveľa dôležitejšie ako kedykoľvek predtým zostať bez zlomenín,“ upozorňujú zástupcovia Asociácie na ochranu práv pacientov.

Je podľa nich dôležité predchádzať pádom a ubezpečiť sa, že v domácom prostredí nie sú prekážky.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia kosti osteoporóza zlomeniny

2020-05-24 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia