Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Účinnejšie ako antibiotiká: Tieto rastliny zničia za 7 dní baktérie, ktoré prenášajú kliešte!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prechádzka v prírode prospeje vášmu zdraviu aj mysli. Niekedy si však domov okrem dobrej nálady prinesiete aj nežiadaného spoločníka – kliešť. Potom môže nastať problém, po ktorom sa dlhšie nemusíte dostať do prírody.

Tým problémom je lymská borelióza - infekčné ochorenie baktériou Borrelia burgdorferi. Lekári ju liečia bežne antibiotikami (ATB). Vo väčšine prípadov je liečba účinná, no niekedy sa však stane, že pri ničení choroboplodných organizmov nestačia a choroba naďalej pretrváva. Väčšinou to odborníci vyriešia ďalšou dávkou antibiotík.

Čítajte tiež: MILOSTNÉ radovánky si môžu vypýtať svoju DAŇ: 5 vecí, ktoré by ste mali spraviť hneď po SEXE!

Rastliny účinnejšie ako antibiotiká

Štúdia vedcov z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health v Baltimore a z Kalifornského centra pre funkčnú medicínu a Focus Health v Berkeley ukázala, že existuje prírodná liečba, ktorá je v boji s lymskou boreliózou účinnejšia ako samotné antibiotiká. Ako sa píše namedicalnewstoday.com, vedci skúmali rastliny čierny orech, mačací pazúr, palina ročná, čínska lebka, cistus turecký, rastliny cryptolepis sanguinolenta a krídlatku japonskú a ich vplyv na toto zákerné ochorenie. Podľa nich, najvyššiu antibakteriálnu aktivitu proti borelióze mala rastlina cryptolepis sanguinolenta a krídlatka japonská.

Cryptolepis sanguinolenta a krídlatka japonská

Účinnou látkou v cryptolepis sanguinolenta je alkaloid nazývaný kryptolepín, ktorý sa tradične používa pri liečení malárie, hepatitídy, sepsy a tuberkulózy. Krídlatka japonská obsahuje antioxidant resveratrol, ktorý má protirakovinové vlastnosti a chráni zdravie srdca a mozgu.

„Výskum poskytol prvý presvedčivý dôkaz o tom, že niektoré byliny majú silnú aktivitu v boji s lymskou boreliózou,“ uviedol spoluautor štúdie profesor Ying Zhang.

V tejto štúdii vedci objavili, že výťažky z rastliny cryptolepis sanguinolenta a krídlatky japonskej zabraňujú množeniu voľne sa množiacich baktérií. Behom siedmich dní dokázal len 1 percentný extrakt z rastliny cryptolepis sanguinolenta zničiť baktériu v laboratórnych miskách. Vedci dokonca zistili, že baktéria sa potom už nedokázala obnoviť.

Výskumníci skúmali aj ďalšie známe rastliny, tie však preukázali zanedbateľné alebo žiadne výsledky v boji s boreliózou. Išlo o extrakt z grapefruitových jadierok, stévie, ashwagandhy, štetky lesnej, plavenky latnatej.

Účinnejšie ako antibiotiká: Tieto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Zatiaľ čo súčasné zistenia naznačujú, že mnoho rastlín vykazuje sľubné výsledky v liečbe boreliózy, sú potrebné ďalšie štúdie na zvieratách a ľuďoch, aby sa potvrdila účinnosť a bezpečnosť prírodných prostriedkov,“ dodal spoluautor štúdie Jacob Leone.

Môže sa rozšíriť do krvného obehu

Ide o infekčné ochorenie spôsobené baktériou Borrelia burgdorferi. Ako každá bakteriálna infekcia sa lieči antibiotikami. Je však potrebné, aby boli nasadené včas, hneď na začiatku ochorenia. Keď sa v mieste prisatia kliešťa vytvorí červená škvrna, je potrebné navštíviť lekára, ktorý predpíše ATB. Príznaky boreliózy sa líšia v závislosti na tom, kedy sa človek nakazil.

Typickým príznakom boreliózy je erythema migrans, červená škvrna, ktorá môže od stredu blednúť. Objaví sa o niekoľko dní, či týždňov na mieste, kde sa kliešť prisal. Pokiaľ si škvrnu postihnutý nevšimne, hoci zmizne, no medzitým sa borélie rozšíria do krvného obehu. Po niekoľkých týždňoch od nakazenia pacient pocíti príznaky ochorenia, ktoré pripomínajú chrípku. Postihnutý sa cíti unavený, bolia ho svaly, kĺby, hrdlo. Borélie môžu napadnúť nervový systém. Príznakom je pálenie kože, tŕpnutie po celom tele. Typické je aj ochrnutie lícneho nervu. Ak napadnú centrálny nervový systém, môžu vyvolať zápal mozgových blán. Borélie sa od bežných baktérii množia pomaly, preto môže mať choroba nenápadný priebeh, pri ktorom sa nemusí vytvoriť červená škvrna.

Viac o téme: RastlinyKliešteZdraviePrevenciaBorelióza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9