Vláknina je dôležitou zložkou potravy. Viaže na seba toxické látky, uľahčuje vyprázdňovanie a slúži ako čistič čriev. Taktiež spomaľuje vstrebávaniE glukózy a znižuje cholesterol. Aké má účinky, čo sa týka rakoviny?
Vláknina sa nachádza v ovocí, zelenine, strukovinách, obilninách a semenách. Odborníci dlhodobo varujú, že nedostatok tejto životne dôležitej živiny zvyšuje riziko rakoviny čreva.
Čítajte tiež: Najlepšie OLEJE na vyprážanie: Nevytvárajú KARCINOGÉNY a zachovajú si svoju kvalitu!
Nižšia šanca na rakovinu prsníka
Hlavná štúdia Harvardskej univerzity teraz zistila, že jej deficit je spojený aj s rakovinou prsníka. Výsledky zverejnené v lekárskom časopise Cancer ukazujú, že ženy ktoré konzumujú vlákninu pravidelne, majú o 8 percent nižšiu pravdepodobnosť výskytu rakoviny prsníka ako ženy, ktoré ju nedostávajú. Vedci sa domnievajú, že vláknina chráni pred touto formou karcinómu kontrolou glukózy v krvi a zlepšením citlivosti na inzulín, ako sa píše na dailymail.co.uk. Rakovinové bunky milujú cukor, takže nekontrolované hladiny v krvi napomáhajú ich rastu.
„Ak začnete jesť viac ovocia a zeleniny, zvýšite príjem vlákniny, ktorá vás ochráni pred vznikom rakoviny,“ konštatovala doktorka Maryam Farvid z Harvardskej univerzity.
Dodala, že výbornými zdrojmi sú aj celé zrná obilnín, strukoviny, semiačka a orechy. Podľa nej, častá a dostatočná konzumácia vlákniny z rôznych zdrojov súvisí aj so zvýšeným príjmom vitamínov, minerálov a iných bioaktívnych látok, vďaka ktorým neochoriete.
O vláknine
Vláknina je zmes nestráviteľných zložiek potravy. Obsahuje účinné látky ako je celulóza, pektín, lignín. Je schopná na seba viazať vodu a škodlivé látky, čistí tráviaci trakt. Udržiava tráviaci systém v dobrom funkčnom stave, bojuje proti zápche. Chráni pred srdcovými chorobami a cukrovkou. Pre ľudský organizmus je vláknina dôležitá, preto je potrebné, aby ju telo prijímalo denne. Je rozpustná a nerozpustná vláknina.
Rozpustná v spojení s vodou sa mení na hustý gél. Spomaľuje vstrebávanie glukózy a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Znižuje chuť na jedlo a pomáha pri chudnutí. Nájdeme ju v ovsených vločkách, orechoch, strukovinách, ale aj v ovocí – jahody, jablká, čučoriedky.
Nerozpustná napomáha tráveniu a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Najlepším zdrojom je hnedá ryža, obilniny, fazuľové struky či mrkva.
Dávkovanie
Odporúčaný denný príjem je 25 až 30 gramov, v závislosti od veku a pohlavia. Denná dávka by nemala prekročiť viac ako 70 gramov. Nadmerná konzumácia by mohla spôsobiť kŕče, nechutenstvo zápchu, dokonca by mohla brániť vstrebávaniu vápnika, horčíka a zinku. Väčšina ľudí však skonzumuje len polovicu odporúčaného množstva. Zvýšiť jej príjem sa dá veľmi ľahko. Stačí, keď do svojho jedálnička pridáte potraviny s vyšším obsahom vlákniny. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie a budete plní energie a sily.
Ktoré potraviny obsahujú veľa vlákniny?
- hnedá ryža
- avokádo
- maliny
- celozrnné pečivo a chlieb
- šošovica
- paprika
- ovsené vločky
- fazuľa
- cícer
- hrušky
- orechy
- semienka