Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Deficit tejto dôležitej živiny sa vám môže vypomstiť: Koľko by ste jej mali zjesť a kde ju nájdete?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vláknina je dôležitou zložkou potravy. Viaže na seba toxické látky, uľahčuje vyprázdňovanie a slúži ako čistič čriev. Taktiež spomaľuje vstrebávaniE glukózy a znižuje cholesterol. Aké má účinky, čo sa týka rakoviny?

Vláknina sa nachádza v ovocí, zelenine, strukovinách, obilninách a semenách. Odborníci dlhodobo varujú, že nedostatok tejto životne dôležitej živiny zvyšuje riziko rakoviny čreva.

Čítajte tiež: Najlepšie OLEJE na vyprážanie: Nevytvárajú KARCINOGÉNY a zachovajú si svoju kvalitu!

Nižšia šanca na rakovinu prsníka

Hlavná štúdia Harvardskej univerzity teraz zistila, že jej deficit je spojený aj s rakovinou prsníka. Výsledky zverejnené v lekárskom časopise Cancer ukazujú, že ženy ktoré konzumujú vlákninu pravidelne, majú o 8 percent nižšiu pravdepodobnosť výskytu rakoviny prsníka ako ženy, ktoré ju nedostávajú. Vedci sa domnievajú, že vláknina chráni pred touto formou karcinómu kontrolou glukózy v krvi a zlepšením citlivosti na inzulín, ako sa píše na dailymail.co.ukRakovinové bunky milujú cukor, takže nekontrolované hladiny v krvi napomáhajú ich rastu. 

„Ak začnete jesť viac ovocia a zeleniny, zvýšite príjem vlákniny, ktorá vás ochráni pred vznikom rakoviny,“ konštatovala doktorka Maryam Farvid z Harvardskej univerzity.

Dodala, že výbornými zdrojmi sú aj celé zrná obilnín, strukoviny, semiačka a orechy. Podľa nej, častá a dostatočná konzumácia vlákniny z rôznych zdrojov súvisí aj so zvýšeným príjmom vitamínov, minerálov a iných bioaktívnych látok, vďaka ktorým neochoriete.

O vláknine

Vláknina je zmes nestráviteľných zložiek potravy. Obsahuje účinné látky ako je celulóza, pektín, lignín. Je schopná na seba viazať vodu a škodlivé látky, čistí tráviaci trakt. Udržiava tráviaci systém v dobrom funkčnom stave, bojuje proti zápche. Chráni pred srdcovými chorobami a cukrovkou. Pre ľudský organizmus je vláknina dôležitá, preto je potrebné, aby ju telo prijímalo denne. Je rozpustná a nerozpustná vláknina.

Deficit tejto dôležitej živiny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rozpustná v spojení s vodou sa mení na hustý gél. Spomaľuje vstrebávanie glukózy a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Znižuje chuť na jedlo a pomáha pri chudnutí. Nájdeme ju v ovsených vločkách, orechoch, strukovinách, ale aj v ovocí – jahody, jablká, čučoriedky.

Nerozpustná napomáha tráveniu a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Najlepším zdrojom je hnedá ryža, obilniny, fazuľové struky či mrkva.

Dávkovanie

Odporúčaný denný príjem je 25 až  30 gramov, v závislosti od veku a pohlavia. Denná dávka by nemala prekročiť viac ako 70 gramov. Nadmerná konzumácia by mohla spôsobiť kŕče, nechutenstvo zápchu, dokonca by mohla brániť vstrebávaniu vápnika, horčíka a zinku. Väčšina ľudí však skonzumuje len polovicu odporúčaného množstva. Zvýšiť jej príjem sa dá veľmi ľahko. Stačí, keď do svojho jedálnička pridáte potraviny s vyšším obsahom vlákniny. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie a budete plní energie a sily.

Ktoré potraviny obsahujú veľa vlákniny?

  • hnedá ryža
  • avokádo
  • maliny
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • šošovica
  • paprika
  • ovsené vločky
  • fazuľa
  • cícer
  • hrušky
  • orechy
  • semienka
Viac o téme: PotravinyZdraviePrevenciaVlákninaRakovina prsníka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9