Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vitamíny a minerály, ktoré bránia patogénom vstúpiť do tela: Vybudujú odolnosť voči infekciám

(Zdroj: gettyimages.com)

Prevencia a disciplína sú v súčasnosti jediné vakcíny proti koronavírusu. Okrem nosenia rúšok a rukavíc môžete telu dodať dostatok vitamínov a minerálov! To sa hodí počas celého roka.

Nový koronavírus postihuje najmä ľudí so zníženou alebo oslabenou imunitou. Starší ľudia sú preto počas pandémie najviac postihnutí, pretože väčšina z nich už má oslabený imunitný systém a trápia ich aj iné choroby ako cukrovka, či ochorenia srdca. 

Čítajte tiež: Toto spravte s TOPÁNKAMI, keď prídete domov: Zabránite ŠÍRENIU koronavírusu!

Odporúčania odborníkov sú jasné. Aby ste neochoreli na COVID -19, mali by ste sa držať odporúčaní a nariadení - na verejnosti nosiť rúška, v obchodoch rukavice, dodržiavať odstupy. Tak isto by ste sa mali vyvarovať stresu, nepodliehať panike a dostatočne spať. Popri zdravých stravovacích návykoch a pravidelnom cvičení sa treba vyzbrojiť vitamínmi a minerálmi, ktoré podporia imunitný systém. Lekári odporúčajú, aby ste v čase šíriaceho sa koronavírusu COVID -19 obohatili jedálniček o vitamín A, B6, C, D, E zinok, železo a selén. Je známe, že tieto mikroživiny zvyšujú imunitu a bránia infekciám, ako sa píše na medicaldaily.com. Sú dobré nielen v tomto období, ale počas celého roku!

Ktoré vitamíny by nemali chýbať vášmu telu?

Vitamín C

Infúzie s vysokým obsahom vitamínu C používajú niektorí zdravotnícki pracovníci pri liečbe pacientov s COVID-19. 

„Aj keď nie je jasný dôkaz o tom, že vitamín C lieči pacientov s koronavírusom, sme presvedčení, že udržiavanie dostatočnej hladiny vitamínu v tele by mohlo pomôcť zvládnuť príznaky choroby,“ uviedol doktor Josh Axe.

Vitamín D

Vitamín D nielenže pomáha udržať zdravé kosti a zuby, rovnako prispieva aj k podpore imunity. Najlepším zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie. V čase koronavírusu, keď je pohyb na čerstvom vzduchu obmedzený, ho nájdete v rybách, syroch, či vajíčkach.

Selén

Selén má antioxidačnú vlastnosť, neutralizuje voľné radikály a bráni poškodzovaniu buniek. Tento minerál má schopnosť predchádzať rozšírenému zápalu a iniciovať imunitnú reakciu proti určitým patogénom. Nájdeme ho v hydine a hovädzom mäse, morských plodoch, v cesnaku, cibuli a rajčinách.

Vitamín A

Je nevyhnutný pre normálny rast, pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami. Je nevyhnutný pre udržanie zdravého epitelového tkaniva, ktoré sa nachádza v očiach, koži a dýchacích cestách. Je to známy antioxidant, urýchľuje liečbu ochorení. Kaleráb, kel, tekvica, sladké zemiaky, hovädzie a jahniace mäso sú bohatým zdrojom vitamínu A.

Vitamín B6

Vitamín B6 (pyridoxín) hrá dôležitú  úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Kontroluje tvorbu a funkciu niacínu, červených krviniek a mnohých hormónov. Udržiava chemickú rovnováhu telesných tekutín a reguluje vylučovanie vody. Pomáha bojovať so stresom. Nájdeme ho v celých zrnách, vo fazuli, špenáte, kapuste, droždí, v orechoch, v bravčovom a červenom mäse.

Železo

Stopový prvok, ktorý slúži na prenos kyslíka do všetkých orgánov v tele. Je najdôležitejšou zložkou krvného farbiva hemoglobínu. Jeho nedostatok môže spôsobiť anémiu a znížiť odolnosť voči infekciám. Pomáha detoxikovať organizmus. Významným zdrojom železa sú mäso, pečienka, vaječný žĺtok a celozrnné výrobky.

Zinok

Patrí medzi mikroelementy. Po železe je druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v tele. Zvyšuje odolnosť voči infekciám, pôsobí ako prevencia proti chrípke. Je dôležitý pri syntéze kolagénu a bielkovín. Je nevyhnutný pri syntéze proteínov a DNA. Urýchľuje hojenie rán. Nachádza sa v kuracom a červenom mäse, v morských plodoch, špenáte, brokolici.

Potraviny na imunitu

„Počas pandémie koronavírusu by ste svoj jedálniček mali obohatiť o oregánový olej, kurkumu, probiotiká, bazalku a bazu,“ konštatoval na záver doktor Axe.

Podľa neho podporujú imunitný systém a pomáhajú predchádzať infekciám. Sirup z bazy sa bežne používa na liečbu príznakov chrípky a ochorenia horných dýchacích ciest. Oregano dokáže inaktivovať určité kmene patogénnych baktérií. Okrem toho, že probiotiká zlepšujú trávenie, podporujú aj imunitný systém. Kurkuma a bazalka chránia pred alergiami a vírusovými infekciami.

Viac o téme: VitamínyMinerályKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9